Kde rostou záplavy hřibů, ukazuje mapa. V lese si dejte pozor na nebezpečné záměny

Podzimní houbařská sezona je v plném proudu a houby rostou hlavně tam, kde v předchozích dvou týdnech výrazně napršelo. V lesích se také masivně objevuje muchomůrka růžovka, která je v kuchyni opravdovou delikatesou. Při jejím sběru musí být houbaři ale opravdu velmi opatrní.

Tropické teploty jsou pro letošní léto minulostí a září konečně přineslo vydatné deště. To je situace, ze které mají radost hlavně houbaři, kteří momentálně zažívají opravdové žně. Tam, kde je dostatek vláhy, se podhoubí doslova urvalo ze řetězu a houbaři mohou krásné úlovky sbírat doslova za každým stromem.

Meteorologové připravili pro houbaře speciální mapu, která ukazuje, kde je největší pravděpodobnost, že houbaři naplní své košíky až po okraj. Ideální podmínky mají houby ve středních Čechách v okolí Slap. Plné koše houbaři hlásí také z jižních Čech a není tajemstvím, že houbám se skvěle daří na Liberecku, v Krkonoších či v Moravskoslezském kraji.

Troufnete si na muchomůrku růžovku?

Kromě smrkových hřibů, které nyní zažívají jeden z vrcholů celé sezony, se v českých lesích hojně vyskytuje muchomůrka růžovka (Amanita rubescens). Lidově se jí říká masák a patří k pokladům české kuchyně. Má široké kulinářské využití, dělá se z ní například dršťková polévka, zavřené kloboučky se plní mletým masem, ale skvělá je i osmažená na oleji na topince.

Její sběr ale není vhodný pro úplné začátečníky, protože může hrozit záměna s jedovatou muchomůrkou tygrovanou (Amanita pantherina).

Jak muchomůrky od sebe odlišit?

Základním znakem je límeček neboli prstýnek pod kloboučkem.Ten mají obě dvě, ale muchomůrka růžovka má límeček vroubkovaný. Muchomůrka tygrovaná má límeček vždy hladký.

Dalším znakem je to, že růžovka při poranění získává lehce růžovou barvu na třeni i na klobouku. Starší plodnice mívají často nožičku prolezlou larvami hmyzu a je zabarvená výrazně do růžové barvy.

Pozor, musíte určit každý exemplář samostatně. Stává se totiž, že obě muchomůrky spolu rostou na jedné lokalitě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.