Životní styl

10. září 2022 14:45

Josef Šťastna

Lesy zaplavily oblíbené bedly. Některé druhy ale mohou způsobit velké problémy

Září a říjen jsou měsíce, kdy se v lesích a na loukách ve velkém objevují bedly. Výborná houba má široké využití v kuchyni. Na některé druhy bedel by si ale houbaři měli dát velký pozor, člověku mohou způsobit žaludeční těžkosti.

Na konci léta se začínají hojně objevovat bedly a řada houbařů jásá, protože bedlové řízky patří mezi tradiční delikatesu. Mladé bedly, které mají ještě uzavřené klobouky, je pak ideální plnit masovou směsí a zapékat v troubě. Jenže někdy se může z bedlových řízků udělat člověku opravdu špatně. Každý rok se objevují zprávy, že některé druhy bedel jsou jedovaté.

Nejznámějším druhem je bedla vysoká (Macrolepiota procera). Mladé bedly mají klobouky uzavřené připomínající vajíčko, postupem času se zvětšují a otevírají. Jsou ploché nebo kuželovité. Některé exempláře vypadají opravdu jako malý deštník. Na celé ploše klobouku jsou hnědé šupiny. Prsten je často pohyblivý, zejména u starších kusů klouže po nožičce či přímo z třeně odpadne.

Druhým hojně rozšířeným druhem je bedla červenající (Chlorophyllum rhacodes). Je menšího vzrůstu a při poranění se zbarvuje do oranžova a posléze až do červena. Dříve byla automaticky považována za jedlý druh, nyní se kolem bedly červenající vedou diskuze.

Pozor na bedly ze zahrad a parků

Mykolog Vladimír Antonín pro Prima Ženy vysvětlil, že bedla červenající sama o sobě neobsahuje žádné jedovaté látky. Některým jedincům ale může přesto způsobit žaludeční problémy. Podle odborníka jsou problematické hlavně bedly, které se nacházejí v lokalitách ovlivněných člověkem, není tedy vhodné sbírat bedly v parku nebo u frekventovaných cest.

Nejde o otravu v klasickém smyslu. Je to individuální nesnášenlivost a stále se zkoumá, proč se tak děje. Problematické mohou být také bedly zahradní a bedly šedohnědé, tedy okruhy bedly červenající. Ale znovu říkám, že tyto bedly samy o sobě jedovatou látku neobsahují. Je ale pravda, že u některých lidí mohou způsobit střevní a žaludeční potíže, vysvětlil pro Prima Ženy respektovaný mykolog.

Zapíjet bedly alkoholem není dobrý nápad

Žaludeční problémy u konzumentů může způsobit i fakt, že některé houby umí do sebe natáhnout toxiny, které se nacházejí v půdě. Kromě bedel to umí například různé druhy žampionů. Právě to může být důvodem, proč citlivým jedincům může být po konzumaci bedel špatně.

Bedla vysoká je tedy výborná houba, s bedlou červenající mohou být problémy, tudíž varianty, které se nacházejí na zahradách a parcích, je lepší nesbírat. U všech bedel pak platí, že rozhodně není dobré na ně pít alkohol.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.