Znáte tyto exotické houby? Reishi, shitake nebo čaga!
Jednou je šoupnete do bramboračky, jindy si z bedel připravíte smažené řízky, ať už tak či onak, našemu organismu jednoznačně prospívají. Poklady z našeho lesa jsou skvělé, ale slyšeli jste o dřevokazných houbách, které sice parazitují, ničí a rozkládají dřevo, ale zároveň v nich bují zásobárna životu prospěšných látek?
Jejich původem jsou vesměs asijské dálky, ale k dostání jsou i u nás. Dáte jim šanci i vy? Báby kořenářky na ně dodnes nedají dopustit, v čínské medicíně je tomu stejně tak a za vlády císařů v dálné Asii byly obyčejnému lidu doslova zapovězeny. Ten, kdo je totiž v přírodě našel, je musel bez průtahu odevzdat pro potřebu císařské rodiny. Najdeme v nich cenné esenciální bílkoviny, hromadu vitamínů a minerálů všeho druhu, nemluvě o obsahu betaglukanů. Proč jsou tělu tolik prospěšné? Dokážou naleznout ohniska zánětu a tišit jejich procesy. Kromě zdraví jsou především chuťově opravdu delikátní záležitostí, nedají na ně dopustit nejenom vegetariáni, ale také vegani, kteří si s nimi v čerstvé podobě vylepšují jídelníček.
Hlíva ústřičná – Proslulá dřevokazná kráska
Dnes ji najdeme v regálech obchodů skoro na každém kroku – hned vedle žampionů. Nebo si ji můžete s radostí vypěstovat doma třeba na pařezu nebo na slámě. Rodině z ní vykouzlíte polévku, guláš, rizoto nebo třeba karbanátky, navíc ji můžete přidat také do míchaných vajíček nebo ji jen tak upéct v troubě a podávat třeba s bramborovým pyré. Urodilo se vám nadbytek hlívy? S klidem v duši ji usušte.
Napumpuje vás hromadou stopových prvků, vitamíny řady B, K, D a C, dále jsou přítomny i prospěšné mastné kyseliny spolu s nerozpustnou vlákninou. Buňkám umožňuje nastolit regenerativní procesy, uvádí do harmonie fungování metabolismu, má pozitivní vliv na ekzémy a astmatické projevy. Máte po operaci či náročném onemocněním? Vsaďte právě na ni, pomůže vám zase nabrat síly a uvést tělo do ideální kondice.
Dejte si shitake
Opět další Japonka, která se dostala až k nám, neboli také houževnatec jedlý. Dokonce se jedná hned po žampionech o druhou nejčastěji pěstovanou houbu na světě. Díky speciálnímu substrátu ji vypěstujete sami doma, v obchodech je k dostání v sušené verzi. Pro vysoký obsah bílkovin tuto houbu milují také vegetariáni, již si chválí mimo jiné její výjimečnou chuť spolu s konzistencí, jež je velmi podobná masu. Reguluje správné fungování výměny látek, pomáhá s aterosklerózou a také lze říci, že minimalizuje projevy v souvislosti s civilizačními chorobami, které jsou skutečným problémem současné doby. Mladí lidé ji zbožňují především kvůli příznivým výsledkům s léčbou akné. Dokonale také pročišťuje organismus, napomáhá vylučování a trávicí soustavě.
Co takhle zkusit Jidášovo ucho?
Když zamíříte do Asie a poručíte si nějakou tamní specialitku, s největší pravděpodobností vám ji naservírují i s touto houbičkou. Její chuť je totiž právě tady, dá se říci, legendární. Konzumace má příznivý dopad na stav pokožky i vlasů, řeší mnohdy bolestivé hemeroidy, díky antioxidantům chrání buňky těla a navrací organismu ztracenou energii. Skvěle doplní fosfor, vápník, sodík a také hořčík. Neváhejte si z této houby připravit léčivý odvar nebo ji šupnout do polévky.
Reishi – nevšední Japonka svého druhu
Proslulá je pod názvem reishi, ale slyší i na označení lesklokorka lesklá, která vám pomůže opravdu s mnohými zdravotními potížemi. Dokáže vyzrát na nespavost, umravňuje hladinu cholesterolu i krevního cukru a kromě jiného zatočí také s depresemi, které umí natropit pořádnou paseku. Příznivě ovlivňuje krvetvorbu a především vás nadchne tím, že je jí vlastní antibiotický účinek. Nemluvě o úžasné pročisťující vlastnosti, stále více z nás ji zařazuje do detoxikačních kúr všeho druhu. Co se týká srdce a oběhové systému, reishi opět exceluje, protože působí proti ucpávání tepen. Rozhodně ji zbožňuje i naše imunita, se kterou umí opravdu zázraky. Čerstvou ji jen tak nekoupíte, ale neváhejte si ji pořídit v práškové formě a ozvláštněte si s její hořkou chutí třeba ranní kávu či čaj. Podle čínské medicíny vás konzumace reishi udrží v parádní kondici.
Sibiřská čaga či rezavec šikmý
Jejím původem je chladná Sibiř, kde se jí nejlépe daří na břízovém podloží. Tvrdí se o ní, že dokáže zpomalit zákeřné bujení metastáz a údajně napomáhá dlouhověkosti. V oblasti Uralu, kde si čagu zamilovali popíjet, se snížila nemocnost nádorovými onemocněními. Vylepšuje funkci mozku související s lepší pamětí, podporuje mládí a přeje také vitálnímu vzhledu. Snižuje stres, čistí krev i játra a umí vyzrát i na lupénku.
-LZ-