Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Znáte tyto exotické houby? Reishi, shitake nebo čaga!

Jednou je šupnete do bramboračky, jindy si z bedel připravíte smažené řízky, ať už tak či onak, našemu organismu jednoznačně prospívají.  Poklady z našeho lesa jsou skvělé, ale slyšeli jste o dřevokazných houbách, které sice parazitují, ničí a rozkládají dřevo, ale zároveň v nich bují zásobárna životu prospěšných látek?
Vydáno: 06.09.2018
Japonský poklad jménem Reishi
Japonský poklad jménem Reishi Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jejich původem jsou vesměs asijské dálky, ale k dostání jsou i u nás. Dáte jim šanci i vy? Báby kořenářky na ně dodnes nedají dopustit, v čínské medicíně je tomu stejně tak a za vlády císařů v dálné Asii byly obyčejnému lidu doslova zapovězeny. Ten, kdo je totiž v přírodě našel, je musel bez průtahu odevzdat pro potřebu císařské rodiny. 
Najdeme v nich cenné esenciální bílkoviny, hromadu vitamínů a minerálů všeho druhu, nemluvě o obsahu betaglukanů. Proč jsou tělu tolik prospěšné? Dokážou naleznout ohniska zánětu a tišit jejich procesy. Kromě zdraví jsou především chuťově opravdu delikátní záležitostí, nedají na ně dopustit nejenom vegetariáni, ale také vegani, kteří si s nimi v čerstvé podobě vylepšují jídelníček.

Hlíva ústřičná už u nás zdomácněla
Hlíva ústřičná už u nás zdomácněla
istock.com

Hlíva ústřičná – Proslulá dřevokazná kráska

Dnes ji najdeme v regálech obchodů skoro na každém kroku – hned vedle žampionů. Nebo si ji můžete s radostí vypěstovat doma třeba na pařezu nebo na slámě. Rodině z ní vykouzlíte polévku, guláš, rizoto nebo třeba karbanátky, navíc ji můžete přidat  také do míchaných vajíček nebo ji jen tak upéct v troubě a podávat třeba s bramborovým pyré. Urodilo se vám nadbytek hlívy? S klidem v duši ji usušte. 

Napumpuje vás hromadou stopových prvků, vitamíny řady B, K, D a C, dále jsou přítomny i prospěšné mastné kyseliny spolu s nerozpustnou vlákninou. Buňkám umožňuje nastolit regenerativní procesy, uvádí do harmonie fungování metabolismu, má pozitivní vliv na ekzémy a astmatické projevy. Máte po operaci či náročném onemocněním? Vsaďte právě na ni, pomůže vám zase nabrat síly a uvést tělo do ideální kondice.

Japonský zázrak jménem shitake
Japonský zázrak jménem shitake
istock.com

Dejte si shitake

Opět další Japonka, která se dostala až k nám, neboli také houževnatec jedlý. Dokonce se jedná hned po žampionech o druhou nejčastěji pěstovanou houbu na světě. Díky speciálnímu substrátu ji vypěstujete sami doma, v obchodech je k dostání v sušené verzi. Pro vysoký obsah bílkovin tuto houbu milují také vegetariáni, již si chválí mimo jiné její výjimečnou chuť spolu s konzistencí, jež je velmi podobná masu. Reguluje správné fungování výměny látek, pomáhá s aterosklerózou a také lze říci, že minimalizuje projevy v souvislosti s civilizačními chorobami, které jsou skutečným problémem současné doby. Mladí lidé ji zbožňují především kvůli příznivým výsledkům s léčbou akné. Dokonale také pročišťuje organismus, napomáhá vylučování a trávicí soustavě.

Jidášovo ucho není u nás tak neznámé
Jidášovo ucho není u nás tak neznámé
istock.com

Co takhle zkusit Jidášovo ucho?

Když zamíříte do Asie a poručíte si nějakou tamní specialitku, s největší pravděpodobností vám ji naservírují i s touto houbičkou. Její chuť je totiž právě tady, dá se říci, legendární. Konzumace má příznivý dopad na stav pokožky i vlasů, řeší mnohdy bolestivé hemeroidy, díky antioxidantům chrání buňky těla a navrací organismu ztracenou energii. Skvěle doplní fosfor, vápník, sodík a také hořčík. Neváhejte si z této houby připravit léčivý odvar nebo ji šupnout do polévky.

Japonský poklad jménem Reishi
Japonský poklad jménem Reishi
istock.com

Reishi nevšední Japonka svého druhu

Proslulá je pod názvem reishi, ale slyší i na označení lesklokorka lesklá, která vám pomůže opravdu s mnohými zdravotními potížemi. Dokáže vyzrát na nespavost, umravňuje hladinu cholesterolu i krevního cukru a kromě jiného zatočí také s depresemi, které umí natropit pořádnou paseku. Příznivě ovlivňuje krvetvorbu a především vás nadchne tím, že je jí vlastní antibiotický účinek. Nemluvě o úžasné pročisťující vlastnosti, stále více z nás ji zařazuje do detoxikačních kúr všeho druhu. Co se týká srdce a oběhové systému, reishi opět exceluje, protože působí proti ucpávání tepen. Rozhodně ji zbožňuje i naše imunita, se kterou umí opravdu zázraky. Čerstvou ji jen tak nekoupíte, ale neváhejte si ji pořídit v práškové formě a ozvláštněte si s její hořkou chutí třeba ranní kávu či čaj. Podle čínské medicíny vás konzumace reishi udrží v parádní kondici. 

Sibiřská čaga neboli rezavec šikmý
Sibiřská čaga neboli rezavec šikmý
istock.com

Sibiřská čaga  či rezavec šikmý

Jejím původem je chladná Sibiř, kde se jí nejlépe daří na břízovém podloží. Tvrdí se o ní, že dokáže zpomalit zákeřné bujení metastáz a údajně napomáhá dlouhověkosti. V oblasti Uralu, kde si čagu zamilovali popíjet, se snížila nemocnost nádorovými onemocněními. Vylepšuje funkci mozku související s lepší pamětí, podporuje mládí a přeje také vitálnímu vzhledu. Snižuje stres, čistí krev i játra a umí vyzrát i na lupénku. 

-LZ-

Článek je zařazen v: houby, reishi, shitake, hlíva ústřičná, rezavec šikmý
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama