Astročlánky

28. září 2024 06:30

Sára Částečková

Krční čakra: Ovlivňuje naši schopnost naslouchat a láskyplně komunikovat

Krční čakra je naše komunikační centrum, můžeme si ji představit jako velkou telefonní ústřednu, která propojuje jednotlivé čakry a umožňuje nám vyjadřovat naše emoce, jako je smích, pláč nebo vztek. Když je tato čakra v rovnováze, cítíme se sebejistí a otevření v komunikaci. Co však může způsobit její blokaci a jak ji navrátit zpět do harmonie?

Umístění a symbolika páté čakry

Pátá čakra se nachází mezi krční jamkou a ohryzkem, je v blízkosti štítné žlázy. Barvu má tyrkysovou, stříbrnou nebo světle modrou. Vše záleží na našem duševním a emočním rozpoložení. Symbolizuje ji lotos s dvanácti okvětními lístky. Lotosový květ je v Indii symbolem duševní čistoty a plně rozvinutého sebeuvědomění. Okvětní lístky značí dvanáct vlastností srdce: radost, mír, dobro, trpělivost, harmonii, průzračnost, soucit, čistotu, porozumění, schopnost odpouštět a blaženost.

Jak ovlivňuje pátá čakra naši komunikaci?

Tato energetická centra hrají klíčovou roli v našem sebevyjádření, komunikaci a schopnosti naslouchat. Vyváženost nám umožňuje nejen jasně sdělovat své myšlenky a pocity, ale také přijímat a zpracovávat informace od ostatních.

Pokud je pátá čakra otevřená, projevuje se to kreativním sebevyjádřením a schopností vést smysluplné rozhovory. Naopak, blokace této čakry může vést k problémům s komunikací, ke strachu z vyjádření vlastního názoru nebo dokonce k fyzickým potížím, jako jsou bolesti v krku.

Čtěte také: Čakra solárního plexu: Mějte moc nad životem a probuďte svou osobní sílu

Štítná žláza rozhoduje o tom, jestli mluvíme rychle, pohybujeme se prudce, máme bdělou mysl nebo se může u někoho projevovat opak těchto vlastností. Nedostatečná funkce způsobí, že lidé neumí držet krok, všude chodí pozdě a jsou pomalí. Nadměrná funkce má na svědomí pravý opak, lidé jsou uspěchaní, dýchají a komunikují velmi rychle.

Jak vypadá život, pokud je čakra v harmonii?

Vyjadřujeme se snadno a nemáme problém komunikovat v naprostém klidu, i když se řeší složitější situace. Jsme trvale napojení na náš zdroj, což způsobuje přirozený tok informací a proud prospěšných myšlenek. Víme, kdy je vhodné sdělit svůj názor a kdy je vhodné mlčet, nikdy se nesnažíme měnit osudy jen proto, že chceme chránit sebe či ostatní před nepřízní osudu, který jsme si sami vybrali. Vyjadřujeme se vždy láskyplně a otevřeně, bez strachu sdělujeme své pocity a nebojíme se ukázat své slabosti. Přímé jednání, které se vždy zakládá na pravdě, je samozřejmostí, stejně jako fakt, že nikdy po nikom nepožadujeme, aby se změnil jen proto, že to chceme.

Jak vypadá život, pokud je čakra v disharmonii?

Pokud jsou dlouhodobě zablokovány energie krční čakry, je přerušeno spojení mezi hlavou a tělem. Což má za následek špatnou komunikaci nebo také žádnou. Lidé mohou vystupovat velmi agresivně a útočí na ostatní slovem i činem. Od křiku mají jen kousek k fyzickému napadení. Agrese, vztek, vynucování si svých požadavků za každou cenu má za následek tyto zdravotní potíže: nefunkční štítná žláza, problémy s krkem a hlasivkami.

Mohlo by vás zajímat: Křížová čakra: Ovlivňuje vaše vztahy, emoce, plodnost i schopnost čelit strachu

Pokud nás takový buldozer hrne dál, může to mít další následky: potíže s ušima, bolavé zuby nebo různé bolesti v oblasti hlavy, krku a páteře. Lidé, kteří mají tuto čakru zablokovanou, se bojí mluvit, nebo naopak komunikují neustále, smýšlejí nečistě, nejsou upřímní, za rohem hned kritizují, odsuzují, posuzují a bojují. Neuvědomují si však, že toto učí také buňky ve svém těle. Nebojujte, milujte! Pobývejte v přírodě, rozjímejte pod modrým nebem.

Práce na vyvážení páté čakry zahrnuje také techniky, jako jsou jógové ásany zaměřené na krk a hrdlo, a také cvičení zaměřená na kreativitu a sebevyjádření. Udržování této čakry v rovnováze může podpořit nejen naši komunikaci, ale i celkové duševní zdraví.

Jaký bude říjen podle horoskopu?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 9. 2024

Experimenty kombinující kreativitu a technologie mohou vést k možnostem zvýšení vašich příjmů. Jste vnímaví k novým nápadům a ochotní vynaložit úsilí, abyste je využili ve svůj prospěch. Pravděpodobně objevíte nové talenty, o kterých jste nevěděli, že je máte. Tento den je vhodný k tomu, abyste se přihlásili do kurzu, navštívili přednášku nebo vyhledali doučování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.