Celebrity

12. března 2024 11:48

Zuzana Schneidewind

Kristen Stewart za roli Diany sklidila chválu za věrné vystižení princezniných manýrů

Český trailer filmu Spencer

Historické psychologické drama Princezna D. zachycuje několik dní v životě princezny Diany během vánočních oslav v roce 1991, kdy uvažovala o rozvodu s princem Charlesem a odloučení od královské rodiny. Užijte si excelentní herecký výkon Kristen Stewart, již proslavila role Belly Swan ve filmové sérii Stmívání, v televizní premiéře 3. dubna ve 20:00 na Prima MAX.

Děj snímku Princezna D., v originále Spencer, se zaměřuje na manželství princezny Diany a prince Charlese v době, kdy je už dlouho za zenitem. Navzdory drbům o milostných aférách a zvěstem o blížícím se rozvodu se pár schází v královnině sídle, kde se konají velkolepé spořádané oslavy vánočních svátků. Přesně naplánovaný a přísně dodržovaný program je plný jídla, pití, střelby a lovu. Princezna Diana to dobře zná, nedokáže se ale ubránit neodbytnému pocitu, že letos všechno dopadne úplně jinak.

Herci v hlavních rolích

  • Kristen Stewart
  • Sally Hawkins
  • Jack Farthing
  • Timothy Spall
  • Sean Harris

Scénář a režije

Film Princezna D. natočil režisér Pablo Larraín (Neruda, Jackie, Hrabě, Ema).

Scénář napsal Steven Knight (Gangy z Birminghamu, Taboo, Vánoční koleda, Pluk mizerů, Jsou světla, která nevidíme, Špína Londýna, Východní přísliby), který pracuje na novém filmu ságy Hvězdné války s názvem Star Wars: New Jedi Order.

16 zajímavostí o filmu Princezna D.

  1. Film Princezna D. měl premiéru v září 2021 na 78. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách.
  2. Princezna Diana byla první manželkou pozdějšího britského krále Karla III. (tehdejšího prince Charlese) a matka jejich dvou synů Williama a Harryho. Dodnes patří mezi nejznámější osobnosti na světě. Vztah Diany a Charlese byl ostře sledován médii a neustále propírán v bulváru. Po rozvodu se Diana zaměřila na charitativní činnost. V srpnu 1997 zahynula při automobilové nehodě, která se následně stala předmětem spekulací a konspiračních teorií.
  3. V hlavních rolích hrají Kristen Stewart (Twilight sága, Sněhurka a lovec, Zločiny budoucnosti), Timothy Spall (Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, Vanilkové nebe, Tajnosti a lži) a Sally Hawkins (Tvář vody, Jasmíniny slzy, Happy-Go-Lucky).
  4. Kristen Stewartová byla za roli princezny D. nominována na Oscara a Zlatý glóbus.
  5. Bývalí zaměstnanci zesnulé princezny Diany pochválili herečku Kristen Stewart za to, že se jí podařilo zachytit Dianu možná nejvěrněji ze všech. Dianin bývalý bodyguard Ken Wharfe prohlásil, že „ze všech lidí, kteří hráli Dianu během posledních deseti let, se jí přiblížila nejvíce, podařilo se jí perfektně vystihnout její manýry“. Bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady uvedl, že „Kristen Stewart je v roli princezny úžasná, (vystihla její) manýry i hlas… šťastné scény s chlapci jsou, jako by znovu ožila, Kristen Stewart to zahrála opravdu úžasně“.
  6. Darren McGrady ale zároveň upozorňuje na to, že si filmaři dovolili interpretovat události značně volně, zejména pokud jde o používaní jistých metafor. Přesto uznává, že film je smyšleným pohledem na to, co se mohlo stát.
  7. Princezna Diana byla Angličanka. Herečka Kristen Stewart je Američanka. Naomi Watts (Mullholand Drive, King Kong, Birdman, Nic nás nerozdělí), která si zahrála princeznu ve filmu Diana z roku 2013, pochází z Austrálie.
  8. Natáčení filmu začalo v lednu 2021 v prostorách německého zámeckého hotelu Schlosshotel Kronberg a pokračovalo v Château de Marquardt a na zámku Nordkirchen.
  9. Filmaři prozradili, že zámek Nordkirchen měl všechno, co scénář vyžadoval – byl majestátní, impozantní a přitom naprosto izolovaný od okolí. „Elegantní vězení, které není úplně ideálním místem na to, aby si člověk užil Vánoce. A kde se vtírá neodbytný pocit, že se pod ozdobami skrývá utrpení a neštěstí.
  10. Ve filmu se objevuje scéna, ve které princezna Diana neplánovaně vezme své syny na jídlo do restaurace s rychlým občerstvením. Ta je částečně inspirovaná skutečnými událostmi. Šéfkuchař Darren McGrady a komorník Paul Burrell potvrdili, že Diana někdy brala své syny do McDonalds.
  11. Film Princezna D. se vyznačuje specifickým vzhledem. Kameramanka Claire Mathon ho dosáhla tím, že natáčela 16mm kamerou Kodak Super na 35mm film. Využila také speciální kombinaci krátkých ohniskových čoček. Jakým způsobem čočky použít, styl pohybu kamery i rytmus záběrů odkoukala společně s režisérem Pablem Larraínem z klasických filmů Barry Lyndon a Mechanický pomeranč, které natočil slavný Stanley Kubrick.
  12. Hudbu k filmu složil Jonny Greenwood (Lékořicová pizza, Síla psa, Nit z přízraků, Inherent Vice, Musíme si promluvit o Kevinovi, Mistr, Norské dřevo, Až na krev).
  13. Rozpočet filmu byl 18 milionů dolarů. V kinech po celém světě vydělal 25,2 milionu dolarů.
  14. V online databázi Rotten Tomatoes, která sdružuje recenze profesionálních kritiků, má film vysoké hodnocení 83 %.
  15. V podobně zaměřené profesionální online databázi Metacritic má film vysoké hodnocení 76 %.
  16. Uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze dali filmu hodnocení 56 %.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.