Celebrity

9. března 2024 07:00

Tomáš Durčák

Princ Edward, nejmladší potomek Alžběty, je britskému trůnu blíže než kdy dřív

Oficiálně je sice ve „frontě“ na britský královský titul až čtrnáctý. Vše ale naznačuje tomu, že princ Edward (60), současný vévoda z Edinburghu, se nyní nachází v samém jádru britské královské rodiny. Ne vždy tomu tak ale bylo. Odjakživa ostatně platil za nejméně známého i viditelného potomka královny Alžběty II. Dnes jej ale širší rodina potřebuje více než kdy dříve.

Spořádaný život jako z učebnice

Jeho bratr a také král Karel III. (75) je o celých 15 let starší než on. Nejblíže má věkově k o tři roky staršímu bratrovi princi Andrewovi (63), který však kvůli svým skandálům z minulosti je v Buckinghamském paláci vítán zhruba stejně vřele jako princ Harry (39). A co víc, v životopise Edwarda se jen těžko dočtete o jakémkoli skandálu, spíš jde o téměř dokonalý recept na spořádaný rodinný život.

Po studiích a tradiční vojenské službě, kterou princ Edward z nikdy zcela nevysvětlených důvodů opustil již po čtyřech měsících výcviku u královské námořní pěchoty, našel zalíbení ve světě kultury. Dobrovolně pracoval několik let jako asistent ve společnosti produkující divadelní hry a muzikály, načež založil vlastní produkční společnost a pokoušel se vydávat dokumenty o své rodině. Ty byly populární mezi diváky, nikoli však komerčně.

Edward se jako jediný syn Alžběty nikdy nerozvedl

Žádná nečekaná překvapení neskrývá ani jeho osobní život. Od roku 1999 je ženatý se Sophií, dnes vévodkyní z Edinburghu (59). V den svatby mu byl dán titul hrabě z Wessexu a po smrti svého otce, prince Philipa, dle předchozích plánů zdědil jeho titul. Společně vychovávají dvě děti, dceru Louise Mountbatten-Windsor (20) a syna Jamese, současného hraběte z Wessexu (16). Dnes je tak Edward jediným synem Alžběty II., který se nikdy nerozvedl.

Jakožto nejmladšímu potomkovi královny Alžběty II. Edwardovi odjakživa náleželo rovněž relativně málo povinností spojených s britskou královskou rodinou. To se však v posledních letech dramaticky změnilo a je velmi pravděpodobné, že již na trvalo. Po smrti královny Alžběty II. se nový král Karel III. rozhodl zmobilizovat své dva sourozence, prince Edwarda a královskou princeznu Anne (73), aby se rovněž zapojili do aktivit rodiny.

Král nyní Edwarda potřebuje víc než kdy dřív

Důvodů pro toto rozhodnutí bylo hned několik. Předně, jeho nejstarší bratr princ Andrew byl ještě královnou zbaven všech svých titulů, a tak na jeho služby spoléhat nelze. To samé pak platí o jednom ze dvou synů krále, princi Harrym, jenž se svých královských povinností před lety dobrovolně vzdal. Králi tak mimo královnu Camillu a syna Williama (41) s manželkou Kate (42) zbyli „k ruce“ pouze jeho dva sourozenci.

Role prince Edwarda nadále vzrostla začátkem letošního roku, kdy Karel III. veřejně oznámil, že mu byla diagnostikována rakovina. Krátce poté britskou monarchii zasáhly i zdravotní problémy Kate, a tak musel být Edwardův kalendář znovu doplněn o další aktivity. Ty jej nepochybně zmáhají, koncem ledna si vzal na téměř dva týdny volno po své návštěvě Jihoafrické republiky, po níž podle všeho onemocněl.

Budoucí blízký spolupracovník Williama?

V loňském roce princ Edward přijel v rámci oficiální třídenní návštěvy rovněž do České republiky, při níž se mimo jiné setkal s prezidentem Petrem Pavlem. Tehdy se ještě živě spekulovalo o tom, že by k nám brzy mohl zavítat i nový král Karel III., který v minulosti Česko navštívil jak se svou první manželkou princeznou Dianou, tak s nynější královnou Camillou (76). Nad jeho návštěvou však nyní kvůli jeho zdravotnímu stavu visí velký otazník.

A tak zatímco jeho nejstarší bratr bojuje s rakovinou a jeho starší sestra Anne už musí vzhledem k věku brát ohled i na své zdraví, bude do budoucna zřejmě nejbližším spolupracovníkem energického Wiliama právě jeho strýc princ Edward, na jehož loajalitu a oddanost se britská královská rodina může odjakživa spolehnout. Jeho spořádaný, slušný život sice není pro média z celého světa příliš zajímavý, avšak stabilita a klid je tím, co nyní britská monarchie bez diskuze potřebuje úplně nejvíc.

Princ Edward loni zavítal do Česka, kde se mimo jiné setkal s prezidentem Pavlem:

Sdílejte článek
Štítky rodina manželka Alžběta II. princ Harry král návštěva děti Česko princezna Anna princ Edward Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina William, princ z Walesu Ondřej, vévoda z Yorku Edward, vévoda z Edinburghu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 5. 2024

Vypadáte dobře a cítíte se skvěle, Berani. Teď jen kdyby vaše domácí prostředí odráželo to, kým jste. Když se rozhlédnete kolem sebe, možná si uvědomíte, že není tak elegantní, jak by mohlo být. Dnes to můžete začít měnit. Začněte od základů – ukliďte a odstraňte nepořádek. Jakmile zmizí všechny cizí předměty, můžete se začít zabývat závažnějšími změnami.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.