Celebrity

9. května 2023 07:00

Tomáš Durčák

Harry a William se během korunovace nesetkali. Dědic trůnu si následně neodpustil poznámku

Projev prince Williama na korunovačním koncertu

O tom, že vztahy mezi dvěma syny princezny Diany, bratry Williamem (40) a Harrym (38), aktuálně nejsou dvakrát růžové, není pochyb. Zvlášť poté, co Harry dědice trůnu ve své knize osočil z toho, že jej fyzicky napadl. Zatímco Buckinghamský palác kontroverzní knihu ani dokument nijak nekomentoval, William se nyní zřejmě rozhodl opětovat palbu.

Byl to šok nejen pro královskou rodinu, ale i pro zbytek světa. Na začátku letošního roku se do knihkupectví po celém světě dostala kniha prince Harryho „Náhradník“, v níž mimo jiné tvrdí, že jej jeho bratr měl fyzicky napadnout. Šlo nepochybně o poslední kapku, která definitivně vztahy mezi Buckinghamským palácem a „rebelujícím“ princem, jenž odmítl sloužit britské koruně a s manželkou Meghan Markle utekl za oceán do USA, dostala pod bod mrazu.

Za zmínku stojí, že vyprat na veřejnosti špinavé prádlo monarchie se Harry rozhodl sotva tři měsíce poté, co měla pohřeb jeho babička královna Alžběta II. Král Karel III. se nepochybně rozhodl knihu stejně jako dřívější a podobně kontroverzní dokument Netflixu z konce loňského roku nijak nekomentovat. Avšak jeho nástupce William si poznámku odpustit nechtěl – a schoval si ji na příhodnou korunovaci svého otce.

Budoucí britský král naznačil svůj vztah ke „službě“ lidu

Během nedělního korunovačního koncertu na počest Karla III. totiž princ William na pódiu vystoupil s všeobecně velmi chváleným projevem. A minimálně dle názoru nespočtu online komentářů do něj velmi chytře schoval větičku, jež měla být přímým rýpnutím si do svého mladšího bratra Harryho a jeho chování vůči monarchii v poslední době.

„Ač jsou tyto oslavy velkolepé, v jejich jádru je jednoduché poselství – služba,“ řekl v prostorách hradu Windsor před zraky tisíců účastníků koncertu z řad britské veřejnosti princ William a vzápětí připomněl, že jeho otec věrně slouží celé Británii již více než 50 let. Jasně tím naznačil dvě věci. Že služba Britům je pro něj stejně jako pro jeho otce či babičku prioritou číslo jedna nade vše ostatní.

Nesouhlas s bratrem

Tak trochu obrazně tím však zároveň reagoval na slova Harryho a Meghan, kteří se právě o oné „službě“ v minulosti rovněž vyjádřili. Když se totiž rozhodli vzdát svých královských povinností, dala jim tehdy královna Alžběta II. jasně najevo, že se tím vzdávají i svého postavení v rodině. „Královna potvrdila, že s opuštěním práce královské rodiny není možné pokračovat v odpovědnostech a povinnostech, které se pojí s životem veřejné služby,“ oznámil tehdy Buckinghamský palác.

„Všichni můžeme žít život služby. Služba je univerzální,“ zareagovali tehdy na královnina slova nesouhlasně Harry a Meghan. A jak vidno, Harryho bratr princ William má na bezmeznou a bezpodmínečnou službu zájmům britské koruny i Velké Británie stejný názor jako jeho babička. Šlo sice o velmi nenápadnou poznámku, avšak v jejím jádru se de facto skrývá jasné, odmítavé stanovisko jádra královské rodiny vůči Harryho chování.

Média, jako například magazín People, navíc na základě svých interních zdrojů tvrdí, že rozkmotření Harry a William se během korunovace vůbec osobně nesetkali a nepromluvili spolu jediné slovo. Při samotném ceremoniálu ostatně seděli každý jinde. Harry navíc ihned po korunovaci spěchal zpět domů do Kalifornie, kde chtěl stihnout oslavu narozenin svého syna Archieho (4). Oba bratři se tak pravděpodobně naposledy osobně setkali loni v září při pohřbu královny Alžběty II.

Sdílejte článek
Štítky Alžběta II. koncert princ Harry konflikt proslov kontroverze William, princ z Walesu Náhradník korunovace Karla III. poznámka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.