Celebrity

19. září 2022 10:45

Milan Rozšafný

Británie se loučí s královnou Alžbětou II. Co všechno ji na poslední cestě čeká?

Loučení s královnou Alžbětou II., 18. září

Jeden z nejsledovanějších pohřbů v historii je tady. Nejen královská rodina a občané Velké Británie, ale i celý svět se rozloučí se zesnulou panovnicí Alžbětou II. Co všechno bude pravděpodobně nejsledovanější událost všech dob provázet?

Den, který nejen Velká Británie, ale i celý svět se smutkem v očích vyhlížely, je tady. Britové se podle pečlivě naplánovaného programu rozloučí se svou nejdéle vládnoucí královnou Alžbětou II. Obřad se koná 11 dní po její smrti, už teď je navíc jasné, že se bude jednat o jednu z nejsledovanějších akcí v televizních dějinách. Předpokládá se, že samotný obřad by mohlo sledovat přes čtyři miliardy lidí. Půjde navíc o největší policejní akci v britské historii.

Poslední rozloučení s královnou pak bude probíhat prakticky celý den, během něhož bude rakev s ostatky bývalé panovnice několikrát přemístěna a bude dodržováno mnoho tradic. Smuteční den započal už v 7:30 našeho času, kdy byl uzavřen pro prostý lid Westminsterský sál, v němž se mohli lidé s královnou rozloučit od středy. Hold jí zde vzdaly stovky tisíc návštěvníků. V 11:44 bude rakev přemístěna ze sálu do Westminsterského opatství, tradičního místa korunovací britských králů. Samotný pohřeb panovníka se tu však neodehrál už od 18. století. Královniny ostatky budou na opatství odvezeny na státní lafetě Královského námořnictva, která byla dosud použita pouze šestkrát.

Samotný pohřeb začne přesně v poledne našeho času a zúčastní se ho celá královská rodina. Podle BBC na poslední rozloučení se svou prababičkou dorazí také dva potomci prince Williama, George a Charlotte. Na smutečním obřadu budou přítomni také státníci z celého světa, mezi nimiž nebude chybět americký prezident Joe Biden, český premiér Petr Fiala či japonský císař Naruhito, jenž přitom zpravidla do zahraničí na pohřby nejezdí. Ke konci obřadu, pět minut před jednou hodinou, bude Velká Británie držet dvě minuty ticha. Poté se začne královnina rakev přesouvat k Wellingtonovu oblouku. Každou minutu této cesty bude znít zvon Big Ben a z Hyde Parku bude střílet čestná salva.

Od Wellingtonova oblouku se rakev s ostatky vydá ve 14:00 z Londýna na hrad Windsor. Na této cestě jí budou v průvodu doprovázet členové královské rodiny v čele s Karlem III. Do Windsoru by měl pohřební vůz dorazit v 16:00, v 17:00 pak začne v kapli svatého Jiří bohoslužba. Tomuto obřadu už bude přihlížet užší okruh hostů, přibližně 800 lidí. Britská imperiální koruna i královské jablko a žezlo budou před koncem celého obřadu sejmuty z královniny rakve.

Ta pak sice bude spuštěna do královské hrobky pod kaplí, místo svého odpočinku však najde Alžběta II. jinde. V půl deváté večer bude panovnice během soukromého rodinného obřadu uložena v kapli krále Jiřího VI. Královna tak bude pohřbena vedle svých nejbližších – manžela prince Phillipa, sestry Margaret či své matky. Plán je to tedy velmi bohatý a pro celou královskou rodinu náročný. Velkou Británii dnes čeká velmi smutný, ale podle všeho také nezapomenutelný den.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.