Společnost

8. září 2023 06:40

Tomáš Durčák

Alžběta II. ničeho nelitovala, byla připravena zemřít. Před smrtí myslela na rodiče, řekl kněz

I když poslední rok jejího života provázely četné rodinné problémy, královna Alžběta II. odešla na věčnost v pokoji a bez jakýchkoli výčitek svědomí. Vypověděl to vrchní kněz, který s ní na Balmoralu loni několik dní pobýval a rozmlouval. Jak se posléze ukázalo, šlo o jedny z posledních dní královnina života.

Reverend Iain Greensheilds loni na hradě trávil několik dní na pozvání královny, což byla každoroční tradice. Krátce před ročním výročím královniny smrti se rozhodl promluvit o rozpravách, které s nejdéle vládnoucí panovnicí v historii před jejím skonem vedl. Připustil, že královna na něj působila velmi křehce, ale během několika konverzací mezi čtyřma očima pochopil, že byla stále bystrá, přemýšlivá a zabývala se zejména svou vírou a také vírou svého otce, krále Jiřího VI.

„Bylo by zcela normální hovořit v takové chvíli o věcech víry, ale mě spíš velice zaujalo, jak moc chtěla mluvit o svých vlastních záležitostech,“ zavzpomínal na rok staré události kněz, jehož citoval britský Daily Mail. „Šlo o rok, kdy slavila platinové jubileum své vlády, a tak se hodně obracela zpět. Neuvěřitelně si spoustu věcí přesně pamatovala. A taky si pamatuji, že ničeho nelitovala, byla se svým životem spokojená a celkově v míru. Zmínila také svého otce Jiřího VI. a jeho velký vliv, který jeho víra měla na ni samotnou,“ pokračoval Greensheilds.

Vrchní kněz také prozradil, že královna na něj působila slaběji, než čekal, takže ho velmi překvapilo, že k jejich setkání vůbec došlo a nebylo zrušeno. Alžběta II. však podle všeho trvala na tom, aby na Balmoralu byl. Stejně jako nedlouho před svou smrtí trvala na tom, aby se osobně setkala s Borisem Johnsonem a Liz Truss při změně na postu britského premiéra. Reverend popsal, že byl na Balmoralu před rokem jedním z velmi mála návštěvníků, jelikož stále slabší královna byla nucena velkou většinu schůzek postupně rušit.

„Během tří nocí, které jsem tam strávil, se u večeře sešlo vždy pouze šest lidí včetně Sophie Wessex (dnes Vévodkyně z Edinburghu), královské princezny Anne (dcera Alžběty II.) s manželem či Johna Warrena, trenéra královniných jezdeckých koní,“ vysvětlil Reverend Iain Greensheilds. Během svých posledních večeří královna hovořila zejména o své víře a toto téma bylo hlavním i při jejich soukromých konverzacích s knězem. Důraz přitom kladla i na svou lásku ke Skotsku a samotnému hradu Balmoral.

„V jednom momentu během naší konverzace přešla k oknu a řekla ‚Kdo by tady nechtěl žít'. Měla tam své soukromí a to místo jí očividně dávalo velký klid,“ svěřil se Greensheilds. „Když královna zemřela, pomyslel jsem na svou vlastní matku a na to, jak i ona krátce před svou smrtí mluvila především o své víře, byť běžně se o ní prakticky nezmiňovala. A tak si i zpětně říkám, jestli se tímto způsobem lidé podvědomě připravují na konec. Umírající se často v myšlenkách rovněž vracejí ke svým rodičům, stejně jako královna,“ dodal.

Královna před rokem vyrazila z milovaného Balmoralu na svou úplně poslední cestu:

Náboženství bylo základním kamenem úspěšné sedmdesátileté vlády královny Alžběty II. Službu lidu a plnění královských povinností vykonávala vždy v souladu s křesťanskou vírou a vše nasvědčuje tomu, že ji tato silná víra neopustila až do samotného konce. V tom nejlepším slova smyslu také žila ve velmi jednoduché, dalo by se říci až obyčejné víře. Každou neděli chodila do kostela, zpívala chvalozpěvy, měla svou modlitební knihu a bibli. Nic víc, nic míň.

A byť byl její pohřeb veskrze anglikánský, našel se zde i prostor i pro představitele ostatních náboženství. Což jen podtrhlo její otevřenost náboženské diverzitě a toleranci. V té chvíli už Alžběta nebyla královnou, nýbrž křesťanskou duší stejně jako každý jiný zesnulý věřící.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt náboženství víra Alžběta II. otec Skotsko umírání kněz Balmoral Jiří VI. Karel III. Britská královská rodina

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.