Rakovina Karla III. měla zůstat tajemstvím. Upřímností porušil stoletou tradici mlčení

Král Karel III. má rakovinu

V historii Velké Británie byl zdravotní stav monarchy vždy přísně utajován. Král Karel III. svým oznámením o rakovině prolomil staletou tradici mlčení. Jak na to zareagovala veřejnost?

Buckinghamský palác v pondělí vpodvečer sdělil světu šokující zprávu. Pětasedmdesátiletý Karel III. má rakovinu. Oznámení obsahovalo jen pár základních informací, blíže však nespecifikovalo, o jakou formu této zákeřné nemoci se jedná. „Při zákroku kvůli zvětšené prostatě, jejž král nedávno podstoupil, vyšla najevo jiná, nesouvisející potíž. Následné diagnostické testy potvrdily formu rakoviny,“ stálo v oficiálním prohlášení.

Mohlo by vás zajímat: Nostradamovo proroctví: Předpověděl, že letos bude vláda Karla III. předčasně ukončena

Tímto otevřeným zveřejněním zdravotního stavu panovníka se však porušila stoletá tradice mlčení. Jak uvádí tisková agentura AP, v historii se vládci snažili své zdravotní problémy zatajit, aby nebyla žádným způsobem podkopána jejich autorita, moc a síla. Ani v dnešní době se příliš často nesetkáváme s tím, že by byla veřejnost informována o zdravotním stavu autorit.

Prolomení mlčení na veřejnost zapůsobilo

Jedním z hlavních důvodů, proč se Karel III. rozhodl o své nemoci informovat veřejnost, bylo, aby se předešlo spekulacím. Chtěl ale také, aby se lidé dozvěděli více o problematice rakoviny. Už teď se na základě dostupných informací ukazuje, že to mělo pozitivní vliv. Web zabývající se výzkumem rakoviny v Británii hlásí 42% nárůst návštěv sekce s informacemi. „Takový skok naznačuje, že vysoce postavení lidé s rakovinou často ostatní povzbudí k tomu, aby se více zajímali o vlastní zdraví,“ sdělila doktorka Julie Sharp.

Čtěte také: Karel III. zahájil léčbu rakoviny. Slavný onkolog naznačil, o jaký typ nemoci se může jednat

Královu upřímnost ocenila také řada odborníků. „Byl obdivuhodně upřímný v tom, co řekl o léčbě zvětšené prostaty. Chtěl být otevřený a také dodat odvahu ostatním mužům, aby absolvovali nezbytná vyšetření,“ prohlásila Sally Bedell Smith, autorka knihy Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life. „Myslím, že před dvaceti lety bychom dostali velmi strohé a krátké prohlášení. A to by asi bylo všechno,“ sdělil bývalý královský tiskový tajemník Simon Lewis stanici BBC Radio 4. Prohlášení paláce šlo podle něj v tomto případě tak daleko, jak je to jen možné. „S ohledem na to, že byla králi diagnostikována rakovina. Jak mnoho lidí ví, zpracování něčeho takového je samo o sobě náročný proces,“ dodal.

O zdravotním stavu britských panovníků se toho moc neví

Prolomení mlčení je důkazem velké změny. Nikdy si nestěžujte, nikdy nevysvětlujte, říkala Karlova zesnulá matka královna Alžběta II. U té svět stále nezná přesnou příčinu smrti. Britská panovnice zemřela v roce 2022 ve věku 96 let. V posledních letech jejího života byla veřejnost informována pouze o tom, že má královna „problémy s pohyblivostí“. Stejně tak nebylo britské veřejnosti řečeno, že Karlův dědeček král Jiří VI. měl před smrtí v únoru 1952 rakovinu plic. Někteří historici tvrdí, že o svém zdravotním stavu nevěděl ani samotný panovník. To, že je nevyléčitelně nemocný, mu mělo být zatajeno.

Mohlo vám uniknout: Karel III. je stále i milujícím otcem. Se synem Harrym by se ale smířil jen přes ultimátum

Kolik informací má právo znát britská veřejnost? To, že král sdílel svou zranitelnost se světem, podle některých poukazuje na novou éru transparentnosti v době sociálních sítí, které jsou častokrát zdrojem dezinformací. Král nyní na doporučení lékařů ruší veškeré veřejné akce, ale i nadále zastává administrativní povinnosti.

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie tradice panovník královská rodina Karel III. Britská královská rodina zdraví rakovina

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.