Celebrity

6. února 2024 11:50

Eliška Reiglová

Nemoc britský trůn neohrožuje. Karel III. má zástupce, královnou může být i Charlotte

S oznámením nemoci krále Karla III. (75), kterému byla diagnostikována rakovina, znovu vyvstaly dotazy související s případným následnictvím a také s tím, kdo ho zastoupí, když kvůli zdravotnímu stavu nebude schopen vykonávat své povinnosti. Je zajištěno, aby chod britské královské rodiny nebyl ohrožen –⁠⁠⁠⁠⁠ Spojené království se může třeba jednou znovu dočkat i panovnice.

Britská nástupnická linie určuje, kdo zdědí trůn a stane se panovníkem nebo panovnicí Velké Británie. Královna Alžběta II., která zemřela 8. září 2022, vládla Spojenému království rekordních 70 let. Její manžel, princ Philip, jenž skonal v roce 2021 ve věku 99 let, jí stál po boku po celá léta, ale pokud by na onen svět odešla dříve, jejím následníkem se stát nemohl.

Po královně nastoupil na trůn její prvorozený syn, do té doby známý jako princ Charles, který se stal britským panovníkem se jménem Karel III. Dalším v řadě je jeho prvorozený syn William, princ z Walesu, a poté Williamův prvorozený syn, princ George. Potud je nástupnická linie jasná. Jak je to ale dál nebo v případě, že jeden z princů nebude chtít či moci nastoupit?

Šance na královnu

Jakožto druhé nejstarší dítě prince Williama je aktuálně třetí následnicí trůnu princezna Charlotte. Její případné panovnictví by bylo velkou slávou už proto, že coby potomek následníka trůnu je první princeznou v královské rodině po 65 letech. Je také první dívkou, kterou narození mladšího bratra neposunulo v pořadí následnictví.

Čtvrtý v následnické linii je princ Louis, který letos v dubnu oslaví teprve šesté narozeniny. Dřív by svou starší sestru kvůli pohlaví přeskočil, toto pravidlo však bylo zrušeno. Až poté, co by i on roli krále odmítl či nemohl vykonávat, by na řadu přišel princ Harry, mladší z králových synů. Po něm by následoval jeho syn Archie, případně jako sedmá v následnictví dcera Lilibet Diana.

Nemoc a zástupci

Buckinghamský palác oznámil, že přestože král Karel III. trpí rakovinou a začal podstupovat léčbu, bude se nadále věnovat pracovním povinnostem, tedy alespoň těm administrativním. Kdyby však nejen v souvislosti s nemocí nemohl tyto povinnosti vykonávat, monarchie by neselhala ani nepadla. Panovník by si totiž mohl vybírat ze sedmi možných zástupců.

Ti mohou s jeho svolením převzít činnosti, které by byly nad jeho síly. Mezi ně patří například zasedání tajné rady, podepisování běžných dokumentů a přijímání pověřovacích listin nových velvyslanců ve Spojeném království. Výjimkou je ovšem například jmenování předsedy vlády či rozpuštění parlamentu, pokud k tomu nedá výslovný pokyn Jeho Veličenstvo.

Podle paláce jsou takzvaní státní kancléři jmenováni ze čtyř dospělých osob, které následují v pořadí čekatelů na trůn (pokud dosáhly věku 21 let). V současné době jsou jimi královna manželka, princ William, princ Harry a princezna Beatrice. Na královu žádost pak byli na seznam zařazeni jeho sourozenci Karla III., a sice princ Edward, princ Andrew a princezna Anna.

Král Karel III. má rakovinu, Buckinghamský palác ovšem detailnější informace nesdělil:

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie rakovina Alžběta II. princ Harry panovník Buckinghamský palác princ Andrew princezna Anna princ Edward Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina William, princ z Walesu Princ Philip, vévoda z Edinburghu Louis, princ z Cambridge Charlotte, princezna z Cambridge George, princ z Cambridge Archie Mountbatten-Windsor Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.