Kristiánova syrová páchnoucí ryba šokuje soupeře. Netuší, jestli je k jídlu
Sumeček - Prostřeno! XXVII (19)
Repríza speciálu gastronomické soutěže bude ve čtvrtek patřit Kristiánovi. Málomluvný sympaťák bude mít k ruce hned dva učitele odborného výcviku a jeho menu bude podle někoho příliš jednoduché. Zaujme třetí pyré týdne a vtípek se sumečkem?
Čtvrteční hostitel Kristián vystudoval obor s výučním listem kuchař-číšník. Nyní je žákem nástavbového studia technologie potravin, protože chce načerpat co nejvíce znalostí a zkušeností. Ostatně proto prezentuje v repríze Prostřeno! sebe a svou školu v kuchařské soutěži. Menu mu pomáhal sestavit učitel a jako jediný nebude podávat polévku, ale dva předkrmy.
Dýňový salát s koriandrem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Krkonošská kulajda se zastřeným křepelčím vejcem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jelení hřbet se zeleninovým pyré, perníkovými kroketami a vinnou redukcí Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Tartaletky s hořkou čokoládou zasypané malinovým kaviárem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Adam Nosál Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Salátek z rukoly a polníčku s cherry rajčaty a balkánským sýrem s opečeným toustovým chlebem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Dýňová krémová polévka se slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová kotleta balená ve schwarzwaldské šunce s masovou fáší, podzimní ragú ze zeleniny, opečené brambory, smetanová omáčka, schwarzwaldský chips Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pomerančová bábovka se šlehačkovým bochánkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Eliška Kuttichová Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pošírovaná rolka z lososovitého pstruha se špenátovou fáší podávaná na salátku z červené čočky, provoněné kouřem z jablečné štěpky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Květákový krém du Barry s tvarůžkem a bylinkovým olejem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Čokoládový fondán s malinovým dresinkem a vanilkovým semifreddem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
David Johánek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Duo tataráku a carpaccia z pravé svíčkové s trhanými saláty a bylinkovou bagetkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Sumeček africký s holandskou omáčkou a zeleninovým ragú Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka v pražské šunce s pečenou petrželí, liškami a bramborovým pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Crème brûlée Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Kristián Dostál Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Drůbeží paštika s domácími bagetkami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Francouzská cibulačka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Filírované kachní prso s redukcí z červeného vína, pečené pusinky z bramborového pyré, kořenové petržele a jablek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Cheesecake s lesním ovocem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vít Urban Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jelení hřbet se zeleninovým pyré, perníkovými kroketami a vinnou redukcí Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Salátek z rukoly a polníčku s cherry rajčaty a balkánským sýrem s opečeným toustovým chlebem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová kotleta balená ve schwarzwaldské šunce s masovou fáší, podzimní ragú ze zeleniny, opečené brambory, smetanová omáčka, schwarzwaldský chips Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pošírovaná rolka z lososovitého pstruha se špenátovou fáší podávaná na salátku z červené čočky, provoněné kouřem z jablečné štěpky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Duo tataráku a carpaccia z pravé svíčkové s trhanými saláty a bylinkovou bagetkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka v pražské šunce s pečenou petrželí, liškami a bramborovým pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jeho menu se skládá z tataráku a carpaccia z pravé svíčkové, sumečka afrického s holandskou omáčkou a zeleninovým ragú, vepřové panenky v pražské šunce s pečenou petrželí, liškami a bramborovým pyré a na závěr bude Kristián servírovat crème brûlée.
Během vaření se u mladého kuchtíka vystřídají dva učitelé odborného výcviku, každý dohlédne na jiné jídlo. „Ať to není suchý jako můj humor,“ varuje dozorující vtipálek Kristiána. Hostitel bude připravovat už třetí vepřové maso tohoto týdne a pyré už se podávalo v pondělí a ve středu. Jak obstojí v konkurenci, uvidíte v Prostřeno! už nyní na prima+ nebo vpodvečer na obrazovkách. Pan mistr bude mít po ochutnání Kristiánova pyré neboli jemné bramborové kaše jasno: „Jako od babičky, ta ji taky neuměla.“
Jaké připomínky mají soupeři k menu?
Kdo se odváží sumečka dotknout?
Po prvním předkrmu přinese Kristián na stůl překvapení. Na tác naaranžuje celého sumečka afrického, který má být součástí druhého předkrmu. Všichni budou koukat jako zařezaní. Tohle je k jídlu? Adam se pro jistotu zeptá, kde je slibovaná holandská omáčka. Kristián odvětí, že je schovaná pod rybou. David se začne v rybě šťourat nožem a zkoumat, jestli je uvařená. Sumečka zná jen jako filety. „Dejv se do toho chtěl pustit. Beru to jako ze srandy, že nám to chtěl ukázat,“ hodnotí Eliška. Někdo ale Kristiána okamžitě prokoukne. „Syrová ryba, hnedka to smrdělo po místnosti rybinou. Takže říkám, tady asi něco úplně nehraje,“ pochlubí se svým postřehem největší kritik a hráč Vít.
Hostitel si asi neuvědomil, že by mohl soupeřům páchnoucí rybou zkazit chuť k jídlu. Po chvíli totiž dostanou na talíř sumečka, tentokrát uvařeného. Jako zábavu si Kristián pro soupeře připraví míchání koktejlů z jahodového a ananasového džusu spolu s nealkoholickým sektem. Někteří už jsou v tomto oboru zkušení, Eliška s Adamem si však rádi vyzkoušejí práci se šejkrem. Pro Vítka tento koktejl nebude žádnou výzvou. Kristián podle něj mohl zvolit složitější mojito nebo piňa coladu. Dívejte se ve čtvrtek, kolik dostane Kristián za svůj večer bodů. Všechny informace a recepty najdete v aplikaci Prostřeno!