Celebrity

18. listopadu 2023 06:00

David Laštovka

Helena Štáchová byla napojená na Lízu Simpsonovou. Tragická nehoda jí vzala obličej

TOP STAR 22.3.2017 - Helena Štáchová zemřela

Život se s legendární loutkoherečkou Helenou Štáchovou, která svůj hlas propůjčovala Máničce, její bábince nebo taky Líze Simpsonové, rozhodně nemazlil. Přišla o dceru, po autohavárii měla znetvořený obličej a na sklonku života bojovala s rakovinou.

Životní láskou Heleny Štáchové byl o 16 let starší kolega, loutkář a ředitel Divadla Spejbla a Hurvínka Miloš Kirschner, se kterým měla tři děti. První dcera Helena však zemřela pouhý jeden den po porodu. Po několika letech se jim narodila dcera Denisa, která vystudovala kulturologii na Karlově Univerzitě a působí v Divadle Spejbla a Hurvínka jako dramaturgyně. Kromě toho píše knihy a divadelní hry. Syn Miloš absolvoval FAMU a pro Divadlo Spejbla a Hurvínka tvoří návrhy loutek a scény, ilustruje knihy, píše scénáře a režíruje.

Ve spokojeném manželství prožila Helena Štáchová s Milošem Kirschnerem 24 let. Ukončila ho až loutkářova smrt v roce 1996. Dabérka Lízy Simpsonové se poté dala dohromady s politologem Zdeňkem Zbořilem, který jí byl v těžkých chvílích velkou oporou.

Následky hrůzostrašné autonehody

Když bylo Heleně Štáchové 40 let, prožila hrůzu. Koupila si nové auto, které jela přihlásit na úřady. Po cestě havarovala a následky byly děsivé. Přišla o část obličeje a musela podstoupit několik operací.

„Bylo sychravé ráno. Vjela jsem na zelenou do křižovatky, z boční ulice se na mě ale vyřítil žigulík. Odmrštil mě na chodník, minula jsem asi o deset centimetrů lampu, ale znovu mě na ni doklepl. Prolétla jsem předním sklem a drobná sklíčka a sklo mně odřezalo všechny měkké tkáně v obličeji. Doslova jsem ztratila obličej. Odřízlo mi to nos, pak ještě pusu. Hrozně dlouho mi vyndávali střepy z očních dutin. Byla jsem slepá, řinula se ze mě krev. Na ulici lidé řvali jako v hororovém filmu,“ popisovala Helena Štáchová v pořadu 13. komnata. O dalších 20 let později, krátce před svými 60. narozeninami, onemocněla rakovinou. S nepřízní osudu se rvala velmi statečně a díky obrovské vůli nemoc dokázala porazit.

Mohlo by vás zajímat: Slavné ženy, které bojovaly s rakovinou. A nevzdaly se!

„Ta bolest, fyzické a psychické ponížení bylo obrovské. Najednou se ploužíte, ztrácíte vlasy, řasy, obočí, kila jdou dolů, vypadáte jako smrtka. Zvláště pro ženu je to těžké. Bojíte se. Nicméně nejdůležitější je zvítězit nad psychikou! Nedat se. Myslet optimisticky, dávat si úkoly a říkat si, že to bude v pořádku. Jakmile to člověk vzdá, je konec. Důležité je nesoustředit se na nemoc. Já jsem třeba v nemocnici na chemoterapii začala psát knihu o svém životě. Ležela jsem, pouštěli do mě chemii a já měla na břiše notebook a celé dny a noci jsem psala,“ přiblížila Helena Štáchová za života redakci webu Prima Ženy. Rakovina však po letech udeřila znovu a další boj byl už bohužel nad její síly. Nezapomenutelná česká dabérka a loutkoherečka zemřela 22. března 2017 ve věku 72 let.

Na Lízu Simpsonovou byla napojená

Helena Štáchová dlouhá léta dabovala postavu Lízy v kultovním animovaném americkém seriálu Simpsonovi, který každý den vysílá Prima COOL. Tato práce pro ni byla zároveň zábavou. „Jakmile mě oslovili a sdělili mi, jaká parta lidí tam bude, třeba Jirka Lábus, Martin Dejdar a další, kývla jsem hned, protože s nimi je vždycky radost pracovat. Za ta léta už jsem na Lízu napojená. Ani nemusím moc vědět, o čem ten díl je, a už poznám, jakou má zrovna náladu. Jsem schopná za pár hodin natočit i deset dílů. Musím říct, že jsem fanouškem seriálu Simpsonovi,“ sdělovala Štáchová v rozhovoru pro web Prima Ženy.

Čtěte také: Homer už nesmí škrtit Bárta. Míra korektnosti je bláznivá, myslí si Burešová

Když se Simpsonovi začínali dabovat, scházeli se ještě všichni ve studiu. „Vzpomínám si, že Martin Dejdar když měl chvíli volno a čekal, až na něj přijde další replika, si v té dabingové kukani dokázal lehnout na podlahu a během pár vteřin usnout. To jsem obdivovala, protože já s tím mám docela potíže. Teď už to ale funguje tak, že každý z nás natáčí zvlášť. Je to praktičtější, rychlejší a profesionálnější,“ líčila Helena Štáchová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.