Celebrity

28. prosince 2023 06:00

David Laštovka

Ladislav Mrkvička prožil bolestné chvíle. První dítě mu zemřelo, syn skončil ve vězení

Ladislav Mrkvička patřil mezi české herecké legendy. Před kamerou ztvárnil desítky nezapomenutelných filmových i seriálových rolí. Komické i vážné. V soukromém životě však prožil řadu bolestných událostí, které ho velmi poznamenaly.

Ladislav Mrkvička měl s různými ženami celkem pět dětí. Dvě z nich byly nemanželské. V prvním manželství s Ivanou Kopeckou se jim narodilo miminko s vrozenou nemocí a bohužel po pár dnech zemřelo. Od té doby měl herec až panickou hrůzu o zdraví všech svých budoucích potomků.

„Panicky prožívá nemocí svých dětí, když jsme k nim přišli, akorát zoufale telefonoval do nemocnice, co má dělat, neboť Matěj (syn z druhého manželství - pozn. red) si hrál s divokým králíkem a na Letné vypukl králičí mor. Zažil si vlastní tragédii narozením nemocného človíčka, kterému nemůže pomoci. Odtud panika nad každou nemocí, nervové přepětí,“ napsala o něm Zuzana Maléřová v knize Ghetto vyvolenců.

Nemanželská dcera vystudovala DAMU

Ladislav Mrkvička se ke všem svým dětem, včetně těch nemanželských, hrdě hlásil. „První nemanželský syn Tom se narodil, když jsem byl na vojně. Teď žije v Belgii, kam emigrovala jeho matka, když byl malý. Pak se ho ujali pěstouni, kteří si na mě našli spojení do Prahy, ještě za totality. Přijeli sem a od té doby jsme v kontaktu. S pomocí těch pěstounů Tom vystudoval architekturu. Je to bezvadný, všestranný kluk, perfektně hraje na klavír. S první manželkou jsem měl dva syny, s druhou manželkou jednoho syna. Přibližně, když se tvořili první dva synové, spadla do toho ještě nemanželská dcera. Odjakživa jsem pyšný že ji mám. Jmenuje se Týna Průchová a dostudovala na DAMU,“ popisoval Mrkvička během života v rozhovoru pro Lidové noviny.

Syn propadl drogám

Až na druhorozeného syna Jakuba, který propadl drogám a během své závislosti byl za krádeže odsouzen ke dvanácti měsícům vězení, mu všechny děti dělaly velkou radost. „To bude kaňka nadosmrti. Tam, kam chodil do školy, stál dealer, rozdával bonbony. On se toho chytil. Bylo mu třináct, čtrnáct. Naučil jsem se s tím, žít, ale je to těžký. Zvlášť, když ho člověk vidí v nepěkném stavu nebo třeba v absťáku. Ale myslím, že na něj mají dobrý vliv zbývající sourozenci,“ líčil Ladislav Mrkvička. Na sklonku života ho nejvíce těšilo, že se mu rodinné vztahy podařilo urovnat. „Musím říct, že mám veškerý svůj bordelovitý život před hrobem urovnaný. Ženy mají mezi sebou přátelské poměry, děti ze všech manželství se stýkají, všichni se znají a jejich životy se prolínají,“ pochvaloval si.

Jako milenec byl nepřekonatelný, říká herečka

Milostný život Ladislava Mrkvičky byl velmi bouřlivý. Mezi jeho milenky patřila například i herečka Ivanka Devátá, s níž si začal v době, kdy se rozváděla s hercem Josefem Vinklářem. „S Láďou jsme měli nějaké představení a nějak došlo k tomu, že mi nabídl doprovod domů. Moc se mi líbil, a tak jsem vůbec neprotestovala. Před domem jsem ho pozvala na nevinnou kávu, ale jak už to ta bývá, ani na ni nedošlo,“ prozradila deníku Blesk Ivanka Devátá.

Láska to prý byla vášnivá. „Jako milovník byl nepřekonatelný a lituji každou ženu, která to s ním alespoň jednou neprožila,“ zavzpomínala Ivanka. Románek trval rok, pak se s ní Mrkvička rozešel. „Láďa byl jediným mužským na světě, který mi dal ve finále kopačky. A na to se také nezapomíná,“ dodala Devátá. Od smrti Ladislava Mrkvičky, který zemřel ve věku 81 let, 27. prosince uplynuly tři roky. V poslední fázi života ho sužovala Parkinsonova nemoc a revmatická polymyalgie.

Letos v listopadu zemřela herečka Zdena Hadrbolcová, která s Ladislavem Mrkvičkou často hrála:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.