Celebrity

13. července 2023 05:30

David Laštovka

Jana Petrů nazpívala legendární duet s Karlem Gottem. Osudným se jí stal požár bytu

Jana Petrů v 60. letech patřila k nejoblíbenějším českým zpěvačkám. Svými písněmi kolem sebe rozdávala radost, v soukromém životě ovšem štěstí neměla. Její život vyhasl předčasně, zemřela v pouhých 51 letech za velmi tragických okolností.

Zpěvačka Jana Petrů za svou kariéru nazpívala spoustu duetů, například s Milanem Chladilem, Josefem Zímou, Karlem Hálou, Stanislavem Procházkou či Karlem Gottem. Právě s několikanásobným slavíkem ji spojil velký hit, který se stal nesmrtelným. Píseň poprvé zazněla ve filmovém muzikálu Starci na chmelu a jmenovala se Den je krásný. Na vrcholu popularity ji však postihla obrovská tragédie. V pouhých 31 letech zemřel její milovaný manžel, hudebník Pavel Staněk, který byl členem orchestru Karla Vlacha. Ví se jen, že utonul. Co přesně se stalo, se nikdy nezjistilo.

Čtěte také: Smutný osud Evy Klepáčové. Láska Josefa Zímy se skokem z okna pokusila o sebevraždu

Jana krátce nato ukončila svoji slibně rozjetou kariéru a stáhla se z veřejného života. Údajně z politických důvodů. Tragický osud bohužel potkal i ji. Dne 6. května roku 1990 uhořela ve vlastním bytě. Bylo jí 51 let. „Zemřela opravdu strašným způsobem, uhořela ve svém bytě. Byla to velice hodná, milá žena, moc ráda na ni vzpomínám,“ napsala Jana Bejdová, neteř Jany Petrů, novináři Ondřeji Suchému, když pátral po osudu slavné zpěvačky.

Petra Janů si kvůli ní změnila jméno

Pod jménem Jana Petrů přišla na svět i jiná slavná česká zpěvačka, která účinkuje na pódiích dodnes. Kvůli své zesnulé jmenovkyni si na začátku kariéry musela vymyslet nové umělecké jméno. „Nakonec se to vyřešilo tak, že jsem pouze přehodila křestní jméno s příjmením. Stačila pouhá přesmyčka a vznikla Petra Janů,“ prozradila redakci webu Prima Ženy.

Podívejte se, jak Petra Janů oslavila své sedmdesáté narozeniny speciálním koncertem:

S pseudonymem ovšem zpočátku měla řadu problémů. „Třeba si na mě zasedla paní na poště. Došlo to tak daleko, že jsem si od policie vyžádala papír, že používám umělecké jméno. Když mě pošťačka od přepážky zahlédla, blaženě se začala usmívat, jak mi to zase nandá. Jakmile jsem na ni vytáhla policejní potvrzení, zbledla a zhroutila se do židle. Asi jsem jí zkazila celý den,“ zavzpomínala Petra Janů s úsměvem.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt život kariéra zpěvačka duet Starci na chmelu Jana Petrů Den je krásný

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.