Celebrity

2. června 2023 05:30

David Laštovka

Herečka Renáta Doleželová byla kráskou normalizačních seriálů. Zemřela však předčasně

Herečku Renátu Doleželovou nejvíce proslavily dvě televizní role, a v obou případech se jednalo o kontroverzní snímky. V seriálu Třicet případů majora Zemana ztvárnila manželku hlavního hrdiny Vladimíra Brabce, v seriálu Okres na severu sekretářku tajemníka Pláteníka. Byla okouzlující ženou, její život však vyhasl předčasně a velmi smutně.

Zatímco v 70. a 80. letech šla Renáta Doleželová z role do role, neboť byla členkou hereckého souboru Filmového studia Barrandov, po revoluci upadla v zapomnění. Ústup ze slávy nesla velmi těžce. Na její psychice se nemilosrdně podepsal i rozvod s divadelním režisérem Pavlem Paloušem, s kterým měla dva syny, Daniela a Jana. Propadla alkoholu a život ji přestal těšit.

Smrt obestřena tajemstvím

Pouhých deset dní po svých 50. narozeninách byla nalezena mrtvá ve svém bytě. Jak prokázala pitva, smrt nastala po požití velkého množství alkoholu a antidepresiv. Policie případ odložila a vyšetřování tak nikdy nepotvrdilo, jestli se jednalo o nešťastnou náhodu, nebo sebevraždu. Dopis na rozloučenou se nikdy nenašel.

Přečtěte si také: Karel Augusta se upil k smrti kvůli mladé milence. Podle manželky svůj konec cítil

„Měla problémy stejně jako každý z nás... To ale nemohly být důvody k sebevraždě. Renáta nebrala žádné prášky pravidelně, nebyla nemocná, ale jako každý z nás si vzala občas něco na spaní nebo na uklidnění. Myslím si, že to byla nešťastná náhoda, napila se a chtěla se trochu vyspat, tak si vzala pár tabletek,“ prohlásila pro deník Blesk její kamarádka, herečka Jaroslava Obermaierová.

Podívejte se na rozhovor se známou herečkou a dříve i kamarádkou Renáty Doleželové, Jaroslavou Obermaierovou:

Nejslavnější roli točila těhotná

Na své nejslavnější role vzpomínala Renáta Doleželová s určitou nostalgií. Nejraději pak na kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, a to i přesto, že u některých lidí vyvolával velké emoce. Navíc ji v něm tvůrci nechali zemřít.

Mohlo by vás zajímat: Smutné tajemství Karla Šípa. Nemanželská dcera spáchala ve dvaceti letech sebevraždu

„Když jsem se dozvěděla, že se připravuje seriál, největší v dějinách kinematografie, a každý rok bude věnován jednomu konkrétnímu případu, v duchu jsem si říkala, že mám angažmá v Ostravě, takže bude složité dojíždět. Přesto se mi z produkce ozvali s tím, jestli bych nechtěla hrát jakousi Lídu Brůhovou. V té době jsem ovšem byla vdaná a čerstvě v jiném stavu. Bylo mi to strašně líto, odepsala jsem tedy, že to z důvodů mého těhotenství nejde a popřála jim hodně štěstí,“ popisovala v knize o natáčení seriálu.

Lidé ji poznávali a policisté odpouštěli prohřešky

Produkce seriálu se jí ovšem nehodlala jen tak vzdát. „K mému překvapení mi bylo odepsáno, že to nevadí, a k rukám se mi dostal další scénář, kdy paní Brůhová byla provdána za Jana Zemana a točit se začíná v porodnici. Takže mě nemuseli ani vycpávat. Když hrajeme v Mědirytině scénu, kdy paní Hegerová zpívá, tak sedím a mám ubrusem zakryté břicho. Potom jsem odletěla, za týden se narodil syn a postsynchrony jsem točila po porodu,“ vzpomínala herečka.

Čtěte také: Režisér Jiří Sequens poznal charaktery známých herců. Kdo ho zklamal?

Se svým seriálovým manželem, hercem Vladimírem Brabcem, si při natáčení rozuměla. „Vytvořili jsme spolu vztah, kdy jsem mu jako mladá herečka vykala a on mi tykal, všechno jsme zvládli. Byl báječný. Nikdy jsem nelitovala, že jsem v seriálu účinkovala. Už proto, že mi chodila spousta dopisů, kdy mi lidé psali, jak je jim líto, že jsem byla zastřelena. Po letech mě lidi poznávají, policisté odpouštějí dopravní prohřešky,“ zmiňovala Renáta Doležalová. V roce 2023 by 2. června oslavila 73. narozeniny, 12. června uplyne 23 let od její smrti.

ZDROJ: kniha 30 případů majora Zemana, deník Blesk

Sdílejte článek
Štítky rozvod alkohol smrt manželství sebevražda seriál herečka Třicet případů majora Zemana normalizační seriály Renáta Doleželová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.