Celebrity

13. dubna 2024 06:30

David Laštovka

Životní bol Stelly Zázvorkové: Matka ji nesnášela, dcera zemřela v náruči, muž podváděl

Osud se s legendární herečkou Stellou Zázvorkovou nemazlil. Zatímco v kariéře dosáhla téměř všeho, čeho mohla, v soukromém životě prožila velké trápení. Matka se k ní chovala jako k cizí, manžel herec Miloš Kopecký ji podváděl, jediná dcera spáchala sebevraždu.

Stella Zázvorková prožila velmi smutné dětství. Od vlastní matky se jí nedostávalo potřebné lásky, citu a porozumění. Matka se jí dokonce vysmívala, že je tlustá a ošklivá. Její rodiče se navíc brzy rozvedli a ona tak neustále pendlovala mezi otcem a matkou, kteří si ji předávali jako horký brambor. Největší oporou jí byl o osm let starší bratr Jan. „Mamince to s tatínkem nevyšlo, a tak se na nás dětech mstila. Říkala mi, že nemám ani stín její krásy,“ napsala herečka ve své knize vzpomínek.

K oltáři s Milošem Kopeckým na invalidním vozíku

Ani v lásce štěstí neměla. Jediným životním partnerem byl herecký kolega Miloš Kopecký. Brali se těsně po válce, v roce 1946. K oltáři ji Kopecký vezl na invalidním vozíku. „Byla to recese, která vyplynula ze švejkovského představení, ve kterém jsme spolu tenkrát hráli. Za svědka nám šel kolega a kamarád Vlastík Brodský,“ vzpomínala Zázvorková ve své knize.

Krátce po svatbě se jim narodila dcera Jana. Po zkušenostech, co jako dítě Stella Zázvorková ve své rodině prožila, toužila být tou nejlepší matkou. Brzy však musela řešit první problém, když zjistila, že ji manžel podvádí. „Ze začátku jsem tomu odmítala uvěřit, pak se to kvůli záchraně manželství snažila přehlížet, ale nakonec dospěla k závěru, že to mezi námi prostě nemá cenu. Bylo by to pro všechny jen trápení,“ sdělovala herečka.

Čtěte také: Tajemství Stelly Zázvorkové. Matka ji nesnášela. Prožila bolestivou ztrátu dcery

Dcera v patnácti letech spáchala sebevraždu

Dceři Janě, kterou vychovávala sama, však postupem let začala otcova ruka chybět. Těžko se smiřovala i s rolí dítěte, jehož matka je slavná a velice zaměstnaná herečka. Zázvorková jako samoživitelka se však musela hodně otáčet, aby je uživila. Svoje trable se Jana v době dospívání rozhodla vyřešit radikálně. Několikrát se pokusila o sebevraždu. Vždycky ale jen tak, aby mámu vyděsila.

Když jí bylo patnáct let, demonstrativní pokus vzít si život se jí vymstil. Protože věděla, v kolik její matka chodí z večerního představení domů, těsně předtím otočila plynovým kohoutkem a čekala až dorazí. Stella se však ale tentokrát zdržela v divadle déle a když přijela, svou dceru našla už mrtvou. Všechny pokusy zachránit její mladý život byly marné. Smrt milovaného dítěte herečku zdrtila. Neutichající bolest v srdci se snažila zahánět prací.

Čtěte také: Bohumil Hrabal zemřel po skoku z okna. Vzhlížel ke spisovateli, jenž spáchal sebevraždu

Přestože byla ještě relativně v mladém věku a měla čas ještě založit rodinu, nikdy už se nevdala. Svůj život zasvětila divadlu a filmu. Hraní ji naplňovalo do poslední chvíle života. Ještě pár týdnů před svou smrtí si přála jediné, dostat novou roli. Zemřela doma, ve věku 83 let, příčinou byl infarkt. 
14. dubna si připomínáme 102 let od jejího narození.

Tereza Brodská napsala knihu o své matce Janě Brejchové. Píše v ní i o otci Vlastimilu Brodském, který byl přítelem Stelly Zázvorkové:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.