Celebrity

20. dubna 2023 05:59

David Laštovka

Vlastimil Brodský měl sebevraždu promyšlenou. Dcera Tereza prozradila, čeho se bál

Tereza Brodská napsala knihu o své matce Janě Brejchové

Od smrti herce Vlastimila Brodského právě uplynulo jednadvacet let. O svém osudu rozhodl sám. Zastřelil se na chalupě v obci Slunečná. Bylo mu jednaosmdesát let. Co se dělo v osudný den, kdy proti sobě namířil zbraň a zastřelil se?

Že by Vlastimil Brodský spáchal sebevraždu, nikdo neočekával. Mluvil sice o ní často, ale s dovětkem, že na to, aby to udělal, se má moc rád. Jak se ukázalo, nejednalo se o náhlý zkrat, herec měl tentokrát vše dopředu promyšlené.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Komplikovaný vztah Jany Brejchové s dcerou: Tereza Brodská říkala mámo jiné ženě

V té době měl třináctiletého jezevčíka Huga, který byl jediný, kdo mu dělal společnost. Brodský o něm dokonce prohlašoval, že by pro něj i Huga bylo nejlepší zemřít společně. Předtím než odjel na chalupu, kde se zastřelil, ho svěřil blízké kamarádce paní Dagmar, která mu v Praze občas pejska hlídala. Den před smrtí ještě napsal dopis herecké kolegyni Stelle Zázvorkové, v němž jí své úmysly naznačoval. Že by byl ale schopný dobrovolně opustit svět, vůbec nepředpokládala. O smrti mluvil celý život. Dělal si z ní srandu, měl rád černý humor, ve skutečnosti se ale podle ní umírání velmi bál.

Po mozkové příhodě se ho lékaři báli operovat

Sebevražda Vlastimila Brodského šokovala i jeho nejbližší. „Já, ani můj bratr, ani nikdo z rodiny to nečekal. Ani jeho psychiatři. I je to zaskočilo, protože tatínek měl celý život takový černý humor a netušili jsme, že by se k něčemu takovému odhodlal,“ prozradila v pořadu Showtime dcera Tereza Brodská, která nedávno zavzpomínala i na maminku Janu Brejchovou.

Jak dále zmínila, měl zřejmě strach ze stáří, nemocí a nemohoucnosti. „Málokdo ví, že tatínek měl rok před natočením Babího léta (hercův poslední celovečerní film natočený rok před jeho smrtí, pozn. red.) velkou mozkovou příhodu. Tenkrát byl převezen do Vojenské nemocnice a ten rozsah toho krvácení byl tak velký, že pan profesor Beneš říkal, jestli má vůbec smysl ho operovat. A jeho tatínek, starý pan profesor Beneš řekl, aby to zkusil. Pan profesor Beneš ho odoperoval a tatínek do roka natočil Babí léto, což byl úplnej zázrak,“ přiblížila Tereza Brodská.

Po této zkušenosti se prý herec děsil dalších zdravotních problémů. „Myslím, že tatínek se bál, aby se ta situace neopakovala. Myslím, že ho taky zasáhlo, když viděl pana Horníčka v nemocnici, kde za ním byl se Stellou Zázvorkovou a viděl tu bezmoc těch lidí. Když je člověk odkázaný na pomoc druhých. A to, myslím si, že tatínek nechtěl,“ uzavřela Tereza Brodská.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.