Jakub překvapí kuchtíky jedlými květy v menu. Dokážou je soutěžící sníst?
Prostřeno! XXV (27) - Květy
V repríze speciálu oblíbeného kulinářského pořadu bude v úterý veselo. Při pohledu na servírovaná jídla jednoho z budoucích kuchařů se nabízí otázka, zdali se vaření ujal kuchař nebo spíš zahradník. Sice je známo, že vybrané květy nemusí být jen dekorací a lze si na nich i pochutnat, ale vědí to i soutěžící?
Jednotlivé chody úterního dílu speciálu oblíbené kuchařské soutěže hned několikrát doplní jedna ne zcela běžná přísada. Úterní soutěžící Jakub ze zemědělské učňovské školy SOŠ A SOU Sušice ozdobí barevnými kvítky předkrm, polévku a rostliny se objeví i v nápoji, kterým bude osvěžující levandulová limonáda. Milovník jedlých květů má ke své vášni výjimečně příznačné příjmení – Zahradník.
Bruschetta s tuňákovou pomazánkou a křepelčím vejcem, bruschetta s tomatovým tartarem Zdroj: FTV Prima
Krémová polévka z pečeného česneku s krutony, slaninový chips Zdroj: FTV Prima
Vepřová panenka sous-vide, čočkové ragú, bramborovo-parmazánové pyré Zdroj: FTV Prima
Medové hrušky s domácí borůvkovou zmrzlinou a tvarohovým nočkem Zdroj: FTV Prima
Pečené tygří krevety na koriandru a chilli, čerstvý salát a domácí pita chléb se sušenými rajčaty Zdroj: FTV Prima
Mrkvovo-celerový krém na kari se zázvorovou pěnou a parmazánovým chipsem Zdroj: FTV Prima
Jehněčí hřbet s burgundskou omáčkou s bramborovo-zeleninovými plackami a hráškovo-rozmarýnovým pyré a rozpečeným česnekem Zdroj: FTV Prima
Borůvkový crumble s vanilkovou zmrzlinou Zdroj: FTV Prima
Cikánský chlebík s granátovým jablkem, dýňovou espumou a bažantím filátkem Zdroj: FTV Prima
Cuketový krém s krutony Zdroj: FTV Prima
Dančí medailonky se šípkovou omáčkou, karlovarské knedlíky, glazovaná zelenina Zdroj: FTV Prima
Čokoládový dortík z červené řepy se žahourem z malin a borůvek, jogurtový noček Zdroj: FTV Prima
Marinovaná červená řepa s čerstvým kozím sýrem podávaná s lístky rukoly a zkaramelizovanými vlašskými ořechy Zdroj: FTV Prima
Dýňová polévka se zakysanou smetanou a praženými dýňovými semínky Zdroj: FTV Prima
Pečené kuřecí prsíčko plněné sýrem ze školní farmy, sušenými rajčaty a anglickou slaninou, podávané s restovanou zeleninou Zdroj: FTV Prima
Lívanečky s limetkovým tvarohem a rozvarem z jablek Zdroj: FTV Prima
Cibulový mini quiche se slaninou a kukuřicí, lehký salátek s jedlými květy Zdroj: FTV Prima
Krém z pečené dýně s kokosovým mlékem, zdobený opraženými dýňovými semínky Zdroj: FTV Prima
Filírované kuřecí supreme ve smetanové omáčce s liškami, šťouchané brambory s baby špenátem Zdroj: FTV Prima
Mini Pavlova Zdroj: FTV Prima
Bruschetta s tuňákovou pomazánkou a křepelčím vejcem, bruschetta s tomatovým tartarem Zdroj: FTV Prima
Pečené tygří krevety na koriandru a chilli, čerstvý salát a domácí pita chléb se sušenými rajčaty Zdroj: FTV Prima
Jehněčí hřbet s burgundskou omáčkou s bramborovo-zeleninovými plackami a hráškovo-rozmarýnovým pyré a rozpečeným česnekem Zdroj: FTV Prima
Marinovaná červená řepa s čerstvým kozím sýrem podávaná s lístky rukoly a zkaramelizovanými vlašskými ořechy Zdroj: FTV Prima
Pečené kuřecí prsíčko plněné sýrem ze školní farmy, sušenými rajčaty a anglickou slaninou, podávané s restovanou zeleninou Zdroj: FTV Prima
Jakubův otec je řezník a pro budoucího profesionálního kuchaře je velký vzor. Jako malý s ním jezdil na zabijačky, kde mu tatínek vše ukazoval a předával mu zkušenosti. Jeho máma ho také hodně naučila – je kuchařka a první vaření probíhalo pod jejím velením. Jakub si dá na svém menu záležet a už vpodvečer uvidíte, jak se svým vrstevníkům zavděčí. Podávat se budou pečené tygří krevety s domácím pita chlebem, mrkvovo-celerový krém na kari se zázvorovou pěnou a parmazánovým chipsem, jehněčí hřebet s burgundskou omáčkou s bramborovo-zeleninovými plackami a hráškovo-rozmarýnovým pyré a na závěr borůvkový crumble s vanilkovou zmrzlinou.
Podívejte se, jak se podle Jakuba pozná správný kuchař:
Soutěžící rozkvetlým talířům nedůvěřují
Je vidět, že tento hostitel ví, jak jít s dobou, protože používání jedlých květů se v moderní gastronomii těší stále větší oblibě. Květy ale nejsou jen efektní dekorací, která zpestří vzhled jídla. Jsou také ingrediencí, jež pokrmu dodá specifickou chuť i aroma. Mezi běžně používané květy patří například růže, fialky, macešky, sedmikrásky nebo karafiáty. Pokud se chcete pro květy vydat sami na louku či zahradu, měli byste být raději ostražití. Některé rostliny mohou být jedlé pouze zčásti, a jiné dokonce nejsou jedlé vůbec. Pokud se sbírání bojíte, pro jedlé květy v sušené formě můžete jednoduše vyrazit do obchodu.
Jakubovi hosté ovšem budou vůči soudobým trendům v kuchyni poměrně skeptičtí. „Tyhle květy nacházím běžně na louce a rozhodně je nehodlám jíst,“ prohlásí tvrdošíjně Zdeněk, který bude z party kuchařských učňů vařit jako poslední. „Na okrasu mi to přišlo pěkné, ale že bych to jedl? Moc jsem tomu nevěřil…“ přidá se s obavami o zdraví pondělní hostitel Samuel. Podaří se Jakubovi sklidit úspěch i přes nedůvěru hostů?