Jakub překvapí kuchtíky jedlými květy v menu. Dokážou je soutěžící sníst?

Prostřeno! XXV (27) - Květy

V repríze speciálu oblíbeného kulinářského pořadu bude v úterý veselo. Při pohledu na servírovaná jídla jednoho z budoucích kuchařů se nabízí otázka, zdali se vaření ujal kuchař nebo spíš zahradník. Sice je známo, že vybrané květy nemusí být jen dekorací a lze si na nich i pochutnat, ale vědí to i soutěžící?

Jednotlivé chody úterního dílu speciálu oblíbené kuchařské soutěže hned několikrát doplní jedna ne zcela běžná přísada. Úterní soutěžící Jakub ze zemědělské učňovské školy SOŠ A SOU Sušice ozdobí barevnými kvítky předkrm, polévku a rostliny se objeví i v nápoji, kterým bude osvěžující levandulová limonáda. Milovník jedlých květů má ke své vášni výjimečně příznačné příjmení – Zahradník.

Jakubův otec je řezník a pro budoucího profesionálního kuchaře je velký vzor. Jako malý s ním jezdil na zabijačky, kde mu tatínek vše ukazoval a předával mu zkušenosti. Jeho máma ho také hodně naučila – je kuchařka a první vaření probíhalo pod jejím velením. Jakub si dá na svém menu záležet a už vpodvečer uvidíte, jak se svým vrstevníkům zavděčí. Podávat se budou pečené tygří krevety s domácím pita chlebem, mrkvovo-celerový krém na kari se zázvorovou pěnou a parmazánovým chipsem, jehněčí hřebet s burgundskou omáčkou s bramborovo-zeleninovými plackami a hráškovo-rozmarýnovým pyré a na závěr borůvkový crumble s vanilkovou zmrzlinou.

Podívejte se, jak se podle Jakuba pozná správný kuchař:

Soutěžící rozkvetlým talířům nedůvěřují

Je vidět, že tento hostitel ví, jak jít s dobou, protože používání jedlých květů se v moderní gastronomii těší stále větší oblibě. Květy ale nejsou jen efektní dekorací, která zpestří vzhled jídla. Jsou také ingrediencí, jež pokrmu dodá specifickou chuť i aroma. Mezi běžně používané květy patří například růže, fialky, macešky, sedmikrásky nebo karafiáty. Pokud se chcete pro květy vydat sami na louku či zahradu, měli byste být raději ostražití. Některé rostliny mohou být jedlé pouze zčásti, a jiné dokonce nejsou jedlé vůbec. Pokud se sbírání bojíte, pro jedlé květy v sušené formě můžete jednoduše vyrazit do obchodu.

Jakubovi hosté ovšem budou vůči soudobým trendům v kuchyni poměrně skeptičtí. „Tyhle květy nacházím běžně na louce a rozhodně je nehodlám jíst,“ prohlásí tvrdošíjně Zdeněk, který bude z party kuchařských učňů vařit jako poslední. „Na okrasu mi to přišlo pěkné, ale že bych to jedl? Moc jsem tomu nevěřil…“ přidá se s obavami o zdraví pondělní hostitel Samuel. Podaří se Jakubovi sklidit úspěch i přes nedůvěru hostů?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.