Kuchařské učně potrápí úkol týdne. Pokrm neznají a nedokáží ho ani vyslovit
Prostřeno! XXV (26) - Jak se co vyslovuje
Kuchařské učně ve speciálu oblíbeného kulinářského klání potrápí nejen gastronomie. Na vlastní kůži si ověří svou znalost mezinárodních jídel a pondělní hostitel Samuel zjistí, že se stále má co učit. V čem bude mít nedostatky?
Příznivci kuchařské televizní show se tento týden mohou těšit na další speciální edici svého oblíbeného pořadu. Výzvu uvařit pro sebe a další čtyři hosty tentokrát přijali stateční zástupci středních gastronomických škol. V repríze učňovského speciálu se v pondělí představí Samuel, který je studentem oboru gastronomie na střední škole v Rokycanech.
Bruschetta s tuňákovou pomazánkou a křepelčím vejcem, bruschetta s tomatovým tartarem Zdroj: FTV Prima
Krémová polévka z pečeného česneku s krutony, slaninový chips Zdroj: FTV Prima
Vepřová panenka sous-vide, čočkové ragú, bramborovo-parmazánové pyré Zdroj: FTV Prima
Medové hrušky s domácí borůvkovou zmrzlinou a tvarohovým nočkem Zdroj: FTV Prima
Pečené tygří krevety na koriandru a chilli, čerstvý salát a domácí pita chléb se sušenými rajčaty Zdroj: FTV Prima
Mrkvovo-celerový krém na kari se zázvorovou pěnou a parmazánovým chipsem Zdroj: FTV Prima
Jehněčí hřbet s burgundskou omáčkou s bramborovo-zeleninovými plackami a hráškovo-rozmarýnovým pyré a rozpečeným česnekem Zdroj: FTV Prima
Borůvkový crumble s vanilkovou zmrzlinou Zdroj: FTV Prima
Cikánský chlebík s granátovým jablkem, dýňovou espumou a bažantím filátkem Zdroj: FTV Prima
Cuketový krém s krutony Zdroj: FTV Prima
Dančí medailonky se šípkovou omáčkou, karlovarské knedlíky, glazovaná zelenina Zdroj: FTV Prima
Čokoládový dortík z červené řepy se žahourem z malin a borůvek, jogurtový noček Zdroj: FTV Prima
Marinovaná červená řepa s čerstvým kozím sýrem podávaná s lístky rukoly a zkaramelizovanými vlašskými ořechy Zdroj: FTV Prima
Dýňová polévka se zakysanou smetanou a praženými dýňovými semínky Zdroj: FTV Prima
Pečené kuřecí prsíčko plněné sýrem ze školní farmy, sušenými rajčaty a anglickou slaninou, podávané s restovanou zeleninou Zdroj: FTV Prima
Lívanečky s limetkovým tvarohem a rozvarem z jablek Zdroj: FTV Prima
Cibulový mini quiche se slaninou a kukuřicí, lehký salátek s jedlými květy Zdroj: FTV Prima
Krém z pečené dýně s kokosovým mlékem, zdobený opraženými dýňovými semínky Zdroj: FTV Prima
Filírované kuřecí supreme ve smetanové omáčce s liškami, šťouchané brambory s baby špenátem Zdroj: FTV Prima
Mini Pavlova Zdroj: FTV Prima
Bruschetta s tuňákovou pomazánkou a křepelčím vejcem, bruschetta s tomatovým tartarem Zdroj: FTV Prima
Pečené tygří krevety na koriandru a chilli, čerstvý salát a domácí pita chléb se sušenými rajčaty Zdroj: FTV Prima
Jehněčí hřbet s burgundskou omáčkou s bramborovo-zeleninovými plackami a hráškovo-rozmarýnovým pyré a rozpečeným česnekem Zdroj: FTV Prima
Marinovaná červená řepa s čerstvým kozím sýrem podávaná s lístky rukoly a zkaramelizovanými vlašskými ořechy Zdroj: FTV Prima
Pečené kuřecí prsíčko plněné sýrem ze školní farmy, sušenými rajčaty a anglickou slaninou, podávané s restovanou zeleninou Zdroj: FTV Prima
Mladý kuchař se bude chtít vytáhnout a jeho menu bude pěkně obsáhlé. Podávat se budou dva druhy bruschetty, krémová česneková polévka se slaninovým chipsem, vepřová panenka sous-vide, čočkové ragú s bramborovo-parmazánovým pyré a na závěr medové hrušky s domácí borůvkovou zmrzlinou a tvarohovým nočkem. Přestože se na soutěžení v Prostřeno! Samuel pečlivě chystal, přípravu jednoho chodu si dopředu naplánovat nemohl. Řeč je samozřejmě o úkolu týdne.
Soutěžící mají tento týden mlsné jazýčky. Podívejte se, co řeknou na předkrm:
Na cizích názvech si málem zláme jazyk
Nad takzvaným amuse-bouche si bude lámat nejen hlavu, ale i jazyk. „Čte se to amůz-buš a je to takový mezichod, aby hosté zabavili svá ústa, když se například čeká dlouho na hlavní chod,“ vysvětlí Samovi pohotově jeho pan mistr. Samův nepostradatelný rádce má správnou francouzskou výslovnost i překlad v malíku. Jedná se o miniaturní formu předkrmu, která je velká tak akorát na jedno sousto, a v doslovném překladu opravdu znamená „pobavit svá ústa“.
Vznešeně znějící výraz amuse-bouche by se tak v češtině dal přirovnat k obyčejným jednohubkám. Problém bude mít mladý kuchtík i s bruschettou, kterou čte jako "bruschetu". Pan mistr mu vysvětlí, že se opečené plátky bagety s oblohou čtou italsky "bruskety". Samuel ovšem není jediný, kdo si bude nad těmito pokrmy lámat jazyk. Potrápí totiž i další mladé kuchtíky.
Tento týden si budoucí profesionální kuchaři nedají nic zadarmo. Nebudou šetřit kritikou a napovídá tomu i seznam toho, co nemají rádi. Někdo nemusí rajčata nebo kopr, další prorostlé maso nebo ryby. Jak se náročným strávníkům zavděčí snaživý Samuel?