Kuchařské učně potrápí úkol týdne. Pokrm neznají a nedokáží ho ani vyslovit

Prostřeno! XXV (26) - Jak se co vyslovuje

Kuchařské učně ve speciálu oblíbeného kulinářského klání potrápí nejen gastronomie. Na vlastní kůži si ověří svou znalost mezinárodních jídel a pondělní hostitel Samuel zjistí, že se stále má co učit. V čem bude mít nedostatky?

Příznivci kuchařské televizní show se tento týden mohou těšit na další speciální edici svého oblíbeného pořadu. Výzvu uvařit pro sebe a další čtyři hosty tentokrát přijali stateční zástupci středních gastronomických škol. V repríze učňovského speciálu se v pondělí představí Samuel, který je studentem oboru gastronomie na střední škole v Rokycanech.

Mladý kuchař se bude chtít vytáhnout a jeho menu bude pěkně obsáhlé. Podávat se budou dva druhy bruschetty, krémová česneková polévka se slaninovým chipsem, vepřová panenka sous-vide, čočkové ragú s bramborovo-parmazánovým pyré a na závěr medové hrušky s domácí borůvkovou zmrzlinou a tvarohovým nočkem. Přestože se na soutěžení v Prostřeno! Samuel pečlivě chystal, přípravu jednoho chodu si dopředu naplánovat nemohl. Řeč je samozřejmě o úkolu týdne.

Soutěžící mají tento týden mlsné jazýčky. Podívejte se, co řeknou na předkrm:

Na cizích názvech si málem zláme jazyk

Nad takzvaným amuse-bouche si bude lámat nejen hlavu, ale i jazyk. „Čte se to amůz-buš a je to takový mezichod, aby hosté zabavili svá ústa, když se například čeká dlouho na hlavní chod,“ vysvětlí Samovi pohotově jeho pan mistr. Samův nepostradatelný rádce má správnou francouzskou výslovnost i překlad v malíku. Jedná se o miniaturní formu předkrmu, která je velká tak akorát na jedno sousto, a v doslovném překladu opravdu znamená „pobavit svá ústa“.

Vznešeně znějící výraz amuse-bouche by se tak v češtině dal přirovnat k obyčejným jednohubkám. Problém bude mít mladý kuchtík i s bruschettou, kterou čte jako "bruschetu". Pan mistr mu vysvětlí, že se opečené plátky bagety s oblohou čtou italsky "bruskety". Samuel ovšem není jediný, kdo si bude nad těmito pokrmy lámat jazyk. Potrápí totiž i další mladé kuchtíky.

Tento týden si budoucí profesionální kuchaři nedají nic zadarmo. Nebudou šetřit kritikou a napovídá tomu i seznam toho, co nemají rádi. Někdo nemusí rajčata nebo kopr, další prorostlé maso nebo ryby. Jak se náročným strávníkům zavděčí snaživý Samuel?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.