Celebrity

20. července 2023 15:52

Josef Šťastna

Kundera chtěl být pohřbený v Brně. Manželka rozhodla, že urna zůstane zatím ve Francii

Zemřel Milan Kundera

Pohřeb spisovatele Milana Kundery, který zemřel ve věku 94 let, proběhl ve středu v Paříži. Smutečního aktu se zúčastnila pouze vdova Věra Kunderová a ředitel francouzského nakladatelství Gallimard, které s Kunderou spolupracovalo. Urna zatím nebude převezena do ČR, jak si spisovatel přál.

Pohřeb Milana Kundery proběhl v Paříži na hřbitově Arcueil bez účasti českých osobností. Komorního aktu se zúčastnili pouze Věra Kunderová a  Antoine Gallimard.

„Při obřadu zazněla nahrávka sonáty od skladatele Leoše Janáčka v podání Kunderova otce Ludvíka Kundery,“ uvedl na Twitteru zpravodaj Českého Martin Balucha, který o kremaci informoval.

Milan Kundera na sklonku svého života projevil přání, aby se místem posledního odpočinku stalo Brno. To se zatím ale nestane. Věra Kunderová si urnu ponechá ve Francii, kde žije. Ostatky spisovatele budou do moravské metropole převezeny tehdy, až Kunderová dokončí pozemskou pouť. Pak by Kundera měl najít věčný klid na Ústředním hřbitově, kde leží více než 160 známých osobností.

„Urnu s popelem si (vdova) hodlá ponechat doma, a teprve až po její smrti ji může převzít Kunderovo rodné Brno,“ uvedl český velvyslanec ve Francii Michal Fleischmann. Žádné významnější poslední rozloučení česká strana nechystá, což je v soulad s Kunderovým přáním.

Po listopadu 1989 navštívili Českou republiku jen párkrát. Poprvé hned na začátku roku 1990. Manželé ale měli pocit, že do Česka už nepatří. „Byla to zvláštní směsice dojetí, ale současně mě všechno nějak rozčilovalo. Šla jsem po Praze, poznávala místa, která jsem měla ráda, ale něco bylo jinak. A špatně. Víš, co bylo asi nejhorší? Co jsem si říkala, že tam už nejsem doma? Když jsem šla z Olšan od tátova hrobu přes celou Prahu do hotelu Hoffmeister a všude jsem slyšela angličtinu. Všude v centru byly dvojjazyčné nápisy. To nebylo možné ani při ruské okupaci, že by byly nápisy v ruštině,“ uvedla Kunderová v rozhovoru pro měsíčník Host.

Spisovatel Milan Kundera zemřel ve Francii v úterý 11. července 2023 ve věku 94 let. Zanechal po sobě rozsáhlé dílo, které bylo přeloženo do více než 80 jazyků.

Sdílejte článek
Štítky Francie pohřeb Brno Paříž hřbitov Milan Kundera Česko Michel Fleischmann Leoš Janáček Antoine Gallimard Ludvík Kundera Arcueil

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 5. 2024

Tento den nemusí patřit k vašim oblíbeným, Berani. Možná si až příliš uvědomujete omezení, která vám přináší vaše hlavní zaměstnání. Pravděpodobně budete toužit po odpovídající odměně za svou práci. Tento den je vhodný k definování nových osobních a profesních cílů. Budou vás podporovat při plnění vašich povinností. A co takhle mezitím požádat o zvýšení platu?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.