Kvůli výprasku ve filmu Nebezpečná metoda se Keira Knightley musela opít vodkou

UP-Spot Prima+ Sobotní filmové večery

Průlomový experiment stál u zrodu psychoanalýzy, již zachycuje vzrušující filmový příběh o léčbě mladé Sabiny (Keira Knightley) a napjatém vztahu mezi ctižádostivým lékařem Carlem Jungem (Michael Fassbender) a jeho zkušenějším vzorem Sigmundem Freudem (Viggo Mortensen). Sledujte strhující historické drama Nebezpečná metoda 8. června na Prima MAX.

V Curychu v roce 1904 přijímá doktor Jung do péče pacientku Sabinu Spielrein (Keira Knightley). Inspirován Freudem na ní zkouší nové postupy, a protože je úspěšný, nadšeně o nich píše kolegovi. Mezi oběma muži vzniká přátelství, které však má zničující následky. Ženatý Jung se nechává ovlivňovat Freudovými slovy i názory a čím dál více podléhá půvabům vášnivé Sabiny. Co se stane, když úplně opustí své morální zásady, kterými se dosud tak spolehlivě řídil?

Historické drama Nebezpečná metoda z roku 2011 vzniklo podle divadelní hry Léčba řečí od Christophera Hamptona, autora scénářů k oceňovaným filmům Pokání a Nebezpečné známosti. Film přibližuje v té době zcela nevídanou experimentální léčbu, jeho tvůrci se nebáli sexuálních ani sadomasochistických scén. Snímek je o to poutavější s vědomím, že byl inspirován skutečnými postavami.

Čtěte také: Keira Knightley je celosvětově oblíbená, v rodné Británii ji ovšem moc nemusejí...

9 zajímavostí o filmu Nebezpečná metoda

  1. Věkový rozdíl mezi Michaelem Fassbenderem a Viggem Mortensenem je 19 let – stejně jako byl věkový rozdíl mezi Carlem Jungem a Sigmundem Freudem.
  2. Kvůli důkladné přípravě na roli se Mortensen snažil přečíst všechna díla Sigmunda Freuda. Kromě toho navštívil Freudův dům ve Vídni, kde dnes sídlí jeho muzeum a ve kterém se později také natáčelo.
  3. Aby věrně zachytil Freudovu osobnost, rozhodl se herec kouřit doutníky, které předtím patřily jeho dědovi z Dánska. Během natáčení je uchovával v dědově pouzdře.
  4. Herečka Keira Knightley se po dokončení filmu netajila tím, že na uvolnění při natáčení sexuálních scén, v jedné například dostane výprask na zadek, musela vypít několik panáků vodky. Právě kvůli tomuto výprasku herečka původně roli ve filmu odmítla. Až po dalším naléhání a přesvědčování režiséra Davida Cronenberga se ji podařilo přimět, aby změnila názor.
  5. Film inspirovaný skutečnými událostmi: Carl Gustav Jung (1875–1961) a Sigmund Freud (1856–1939) jsou obdivovanými velikány psychoanalýzy. Jejich životy i dílo významně ovlivnila dnes už pozapomenutá psychoanalytička Sabine Spielrein (1885–1942), na kterou Jung prakticky aplikoval Freudovu teorii revoluční léčebné metody.
  6. Nebezpečná metoda se natáčela od května do června roku 2010 ve filmových ateliérech v německém Kolíně nad Rýnem. Další scény vznikaly v rakouské Vídni – v klasické kavárně Café Sperl na Gumpendorfer Strasse 11 ve čtvrti Mariahilf, v prostorách zámku Belvedere a Muzea Sigmunda Freuda nebo také na březích Bodamského jezera, které ve filmu zastupuje Curyšské jezero.
  7. Role Sabiny Spielrein byla původně napsána pro hollywoodskou hvězdu Julii Roberts. Z prvního projektu ale sešlo a Hampton upravil svůj filmový scénář do podoby divadelní hry, která Nebezpečné metodě předcházela.
  8. Hudbu k filmu složil Howard Shore (trilogie Pán prstenů a Hobit, Sedm, Filadelfie), který je stálým spolupracovníkem režiséra Davida Cronenberga a autorem hudby k prakticky všem Cronenbergovým velkým projektům.
  9. Howard Shore prozradil, že hudbu k filmu Nebezpečná metoda přímo inspirovala opera Siegfried (ve filmu zaznívají její úryvky), kterou napsal slavný německý skladatel Richard Wagner.

Čtěte také: Keira Knightley je celosvětově oblíbená, v rodné Británii ji ovšem moc nemusejí...


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.