Celebrity

14. prosince 2023 13:20

Tomáš Durčák

Král teleshoppingu Horst Fuchs: Po zlatě a úspěchu přišly milionové dluhy

Jeho zlaté náušnice či prsteny, stejně jako nezaměnitelný hlas dabéra Zdeňka Junáka, má mnoho Čechů spojeno s ranním vysíláním televize. Právě tomu totiž jednoznačně kraloval teleshopping a prodejce Horst Fuchs, jenž pravidelně nabízel zázračné výdobytky pro vaši domácnost. Jeho byznysové impérium však v Česku před lety skončilo obřími dluhy a krachem.

Byly doby, kdy platil holohlavý německý obchodník Horst Fuchs v Česku za velmi úspěšného byznysmena. Skrz společnost WS International doslova ovládal tuzemský teleshopping. Prostřednictvím televizních obrazovek a díky neobyčejnému prodejnímu umu dokázal rok co rok prodávat struhadla, vařiče, pánve nebo autokosmetiku v řádech stovek milionů korun.

Zlaté časy televizního prodeje z devadesátých let a přelomu století však pomalu vzaly za své. Ani Horst Fuchs, ani jeho zaměstnavatel totiž očividně včas nezareagovali na příchod nových technologií, zejména internetu. A tak zatímco maloobchodu začaly pomalu kralovat e-shopy, teleshopping zaznamenal výrazný úpadek. Zatímco v roce 2004 firma vykázala tržby 345 milionů korun, v roce 2014 to bylo již jen 57 milionů, v roce 2013 dokonce vykázala ztrátu.

Společnost WS International nakonec propad prodejů neustála a v roce 2016 skončila v konkurzu. Jak tehdy informoval deník E15.cz, firma nejdříve sama požádala o insolvenci, jelikož nebyla schopná zhruba 130 věřitelům splatit dlužnou částku ve výši 34 milionů korun.

Jen o pár měsíců později jí Krajský soud v Brně vyhověl a do konkurzu ji poslal. Tím udělal tečku i za teleshoppingem v podání Horsta Fuchse. Mezi dlužníky, kteří už peníze nikdy neviděli, skončily i velké značky jako UPC, Seznam či největší věřitel – banka ČSOB, která firmě poskytla úvěr necelých 10 milionů korun.

S koncem zlatých časů teleshoppingu se do ústraní stáhla i jeho hlavní hvězda na českém trhu Horst Fuchs, o jehož dalším počínání není známo téměř nic. Dle digitálního nekrologu na rakouském
on-line portále benu.at Horst Fuchs zemřel letos 11. července ve Vídni ve věku 77 let. Poslední roky v důchodu tak zřejmě trávil v ústraní od velké mediální pozornosti.

Jeho povaha byla spíše odtažitá a mimo kameru byl zcela jinou osobou. Zatímco před ní vám dokázal dokonale prodat pocit, že je vašim dobrým přítelem a chce pro vás jen to nejlepší, mimo studio si pečlivě hlídal své soukromí a ze zásady nedával nikomu nikdy žádné rozhovory. Jeho čeští fandové se tak například nikdy nedozvěděli, zda má manželku nebo děti. Jeho nekrolog jim nanejvýš prozradil, že rozený Němec z Frankfurtu nad Mohanem zřejmě na stará kolena žil v Rakousku, neboť zemřel ve Vídni.

Krále teleshoppingu Horsta Fuchse imitoval v pořadu Telebazar na Primě i bavič Zdeněk Izer:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.