Celebrity

14. prosince 2023 13:20

Tomáš Durčák

Král teleshoppingu Horst Fuchs: Po zlatě a úspěchu přišly milionové dluhy

Jeho zlaté náušnice či prsteny, stejně jako nezaměnitelný hlas dabéra Zdeňka Junáka, má mnoho Čechů spojeno s ranním vysíláním televize. Právě tomu totiž jednoznačně kraloval teleshopping a prodejce Horst Fuchs, jenž pravidelně nabízel zázračné výdobytky pro vaši domácnost. Jeho byznysové impérium však v Česku před lety skončilo obřími dluhy a krachem.

Byly doby, kdy platil holohlavý německý obchodník Horst Fuchs v Česku za velmi úspěšného byznysmena. Skrz společnost WS International doslova ovládal tuzemský teleshopping. Prostřednictvím televizních obrazovek a díky neobyčejnému prodejnímu umu dokázal rok co rok prodávat struhadla, vařiče, pánve nebo autokosmetiku v řádech stovek milionů korun.

Zlaté časy televizního prodeje z devadesátých let a přelomu století však pomalu vzaly za své. Ani Horst Fuchs, ani jeho zaměstnavatel totiž očividně včas nezareagovali na příchod nových technologií, zejména internetu. A tak zatímco maloobchodu začaly pomalu kralovat e-shopy, teleshopping zaznamenal výrazný úpadek. Zatímco v roce 2004 firma vykázala tržby 345 milionů korun, v roce 2014 to bylo již jen 57 milionů, v roce 2013 dokonce vykázala ztrátu.

Společnost WS International nakonec propad prodejů neustála a v roce 2016 skončila v konkurzu. Jak tehdy informoval deník E15.cz, firma nejdříve sama požádala o insolvenci, jelikož nebyla schopná zhruba 130 věřitelům splatit dlužnou částku ve výši 34 milionů korun.

Jen o pár měsíců později jí Krajský soud v Brně vyhověl a do konkurzu ji poslal. Tím udělal tečku i za teleshoppingem v podání Horsta Fuchse. Mezi dlužníky, kteří už peníze nikdy neviděli, skončily i velké značky jako UPC, Seznam či největší věřitel – banka ČSOB, která firmě poskytla úvěr necelých 10 milionů korun.

S koncem zlatých časů teleshoppingu se do ústraní stáhla i jeho hlavní hvězda na českém trhu Horst Fuchs, o jehož dalším počínání není známo téměř nic. Dle digitálního nekrologu na rakouském
on-line portále benu.at Horst Fuchs zemřel letos 11. července ve Vídni ve věku 77 let. Poslední roky v důchodu tak zřejmě trávil v ústraní od velké mediální pozornosti.

Jeho povaha byla spíše odtažitá a mimo kameru byl zcela jinou osobou. Zatímco před ní vám dokázal dokonale prodat pocit, že je vašim dobrým přítelem a chce pro vás jen to nejlepší, mimo studio si pečlivě hlídal své soukromí a ze zásady nedával nikomu nikdy žádné rozhovory. Jeho čeští fandové se tak například nikdy nedozvěděli, zda má manželku nebo děti. Jeho nekrolog jim nanejvýš prozradil, že rozený Němec z Frankfurtu nad Mohanem zřejmě na stará kolena žil v Rakousku, neboť zemřel ve Vídni.

Krále teleshoppingu Horsta Fuchse imitoval v pořadu Telebazar na Primě i bavič Zdeněk Izer:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.