Společnost

14. prosince 2023 11:30

Tomáš Durčák

Petr Pavel už bydlí na Hradě. Za sousedku má tchyni, chtěl mít poblíž i oba syny

Po svém zvolení na jaře letošního roku si prezident Petr Pavel a jeho první dáma Eva Pavlová vybrali jako své sídlo Lumbeho vilu v sousedství Jízdárny Pražského hradu. Během její rekonstrukce připravil prezident bydlení i pro maminku své manželky. Navíc se spekuluje, že ve třetí přilehlé budově by mohli pobývat i jeho synové Jan a Petr.

Lumbeho vila je v 21. století oblíbeným sídlem českých prezidentských párů. Od roku 2004 zde bydlel Václav Klaus s manželkou Livií a poté od roku 2013 v ní prakticky po celou dobu prezidentování Miloše Zemana bydlela jeho manželka Ivana. Štafetu chtěl převzít i Petr Pavel s chotí. Novopečený prezidentský pár nebyl na jaře se stavem, v jakém vilu nechali předchůdci, příliš spokojen, takže se ji rozhodl nejdříve zrekonstruovat.

„Paní Zemanová, která tam žila před námi, asi bohužel měla trochu jiný vkus, takže to prostředí působí trochu depresivně. Takže bychom ho rádi trochu osvětlili. A pokud se nám to podaří, budeme tam rádi přes týden bydlet,“ řekl Pavel s tím, že na víkendy chce i nadále odjíždět do svého původního bydlení v obci Černouček.

Rekonstrukce je již hotová a od konce října tak Petr a Eva Pavlovi v Lumbeho vile bydlí. Jak se však nyní ukázalo, jen pár týdnů po nich se do domu v bezprostřední blízkosti vily nastěhovala maminka Evy Pavlové. Pan prezident tak na svou tchyni může nyní doslova vidět z okna. Důvodem jejího stěhování má být nedávný lékařský zákrok, po němž potřebuje pomoc svých blízkých.

„Prezident jí bydlení domluvil už během léta v domku u Lumbeho vily, kterému se říká Kovárna,“ citoval svůj zdroj deník Blesk, jehož informaci posléze potvrdila i mluvčí prezidenta Mária Pfeiferová: „Maminka Evy Pavlové je po lékařském zákroku a potřebuje pomoc rodiny a úzký kontakt s blízkými. Bude proto obývat prostor, který náleží k Lumbeho vile.“

V blízkosti Lumbeho vily se nachází ještě jedna budova zvaná Novogotika. I ona má historii používání prezidentskými páry. Nějakou dobu zde například bydlela Kateřina Zemanová, dcera Miloše Zemana. „Prezident a paní Pavlová chtěli, aby se na Hrad přestěhovali i jejich synové. A to do budovy nazývané Novogotika,“ tvrdí dále zmíněný anonymní zdroj, tuto informaci však již Pfeiferová dementovala: „Stěhování synů se nechystá.“

Nakonec poskytl ještě informaci o tom, jaké náklady si nejen prezidentský pár v rámci svého aktuálního bydlení v Lumbeho vile, ale i prezidentova tchyně v jejich sousedství, musí hradit: „Nemají žádný nájem, to je na účet Hradu. Stejně tak energie. Platí si jen stravu. To samé je i v případě maminky paní Pavlové.“

Prezidentský pár se rozhodl, že Lumbeho vila potřebuje před jejich nastěhováním rekonstrukci:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.