Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Sladké jahody: 3 dezerty, kterým neodoláte

Záplava sladkých a voňavých plodů byla vždy předzvěstí léta, prázdnin a dovolených. Využijte toho, že jich je teď všude plno. Máme pro vás inspiraci, jak lze s jahodovou nadílkou také naložit. Zkusíte jednoduchý nepečený dort, luxusní dezert, nebo osvěžující domácí zmrzlinu?
Vydáno: 17.06.2017
Proč si neudělat jahody ještě sladší?
Autor: Yummy Image Proč si neudělat jahody ještě sladší?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nejlepší je jíst samozřejmě jahody jen tak, ideálně čerstvě utržené. Jednak nevydrží moc dlouho čerstvé a jakmile je dáte do lednice, ztratí částečně svou chuť. I když obsahují cukr, dá se o nich tvrdit, že jsou dietní (ty zahradní obsahují asi 90 % vody) a také zdravé – podporují krevní oběh, působí příznivě při léčbě chudokrevnosti, čistí střeva, játra a ledviny, působí mírně močopudně a pomáhají odplavovat z těla nežádoucí látky.

Pomůžou vám i proti akné – potírejte si pleť jahodovou šťávou (nebo rozpůlenými jahodami). Když šťávu z jahod přidáte do pleťové masky, krásně vám vypne unavenou kůži. Ve směsi s citronovou šťávou zase vybělí pihy.

Někteří lidé trpí po snědení jahod alergickou vyrážkou. Pokud mezi ně patříte, nejezte jahody nikdy samotné, ale přidejte si k nim med nebo netučný jogurt. Nebo si z nich udělejte některý z následujících dezertů:)

 

Jahodový malakov

53_jahod smet dort_017 Foto:

Co budete potřebovat:

• 1 balíček dětských piškotů

• 4 kelímky zakysané smetany

• 8 lžic cukru

• 2 kelímky smetany ke šlehání

• 1 vaničku čerstvých jahod

• čerstvé jahody, šlehačku a nasekané nesolené pistácie na ozdobení

1. Připravte si kulatou dortovou rozevírací formu a na dno rozložte těsně vedle sebe piškoty.

2. V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku. Očištěné jahody nakrájejte na plátky.

3. Část připraveného smetanového krému nalijte opatrně na piškoty ve formě a rozetřete ho v rovnoměrné vrstvě. Hustě ho pokryjte plátky jahod, zakryjte je další vrstvou piškotů, přidejte vrstvu krému, opět jahody a piškoty a zalijte je zbylým krémem. Povrch uhlaďte a dort nechte 24 hodin ztuhnout v chladničce.

4. Před podáváním formu opatrně otevřete a dort ozdobte šlehačkou, jahodami a nasekanými pistáciemi.

TIP: Dort je výborný i s malinami, meruňkami nebo broskvemi. Když neseženete nesolené pistácie, ozdobte ho třeba čerstvou mátou nebo meduňkou.

 

Kefírový krém s jahodami

1 Foto:

Co budete potřebovat:

Na želé:

• 10 g práškové želatiny

• 1 lžíci cukru

• šťávu z 1 citronu

• 250 g jahod

Na krém:

• 4 plátky želatiny

• 2,5 dl kefíru

• 2 lžíce cukru

• 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

• 1 dl smetany ke šlehání

Na pyré:

• 150 g jahod

• 2 lžíce cukru

• 0,5 dl jahodové vodky (pro děti jahodového sirupu nebo medu)

1. Nejdříve připravte želé. Želatinu namočte do 1 dl studené vody a nechte nabobtnat. V kastrůlku svařte 1 dl vody s citronovou šťávou a cukrem, odstavte, vmíchejte želatinu a když se rozpustí, postavte kastrůlek do vody s ledem a míchejte, dokud není vlažný. Pak želé naplňte až po okraj do čtyř vyšších kovových formiček o obsahu asi 1 dl a postavte je do nádoby s ledem, aby led sahal až po okraj formiček. Prstem vyzkoušejte, jak želé tuhne, a jakmile vytvoří vrstvu silnou asi 2 mm, vylijte želé zpět do nádoby a opět ho trochu nahřejte. Namočte v něm jahody nakrájené na osminky a postupně jimi oblepte vnitřní strany formiček.

2. Pak připravte krém. Želatinu nechte 10 minut bobtnat ve studené vodě, vymačkejte ji a opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. V misce smíchejte kefír s cukrem, kůrou a rozpuštěnou želatinou, a když začne krém lehce houstnout, vmíchejte ušlehanou šlehačku. Krém nalijte do formiček a nechte vše ztuhnout v chladu.

3. Jahody na pyré rozmixujte, propasírujte a svařte s vodkou a cukrem na hustý sirup.

4. Formičky se ztuhlým krémem před podáváním nahřejte pod tekoucí teplou vodou, krém opatrně vyklopte na dezertní talířky a podávejte s jahodovým pyré.

 

Domácí jahodová zmrzlina s kapkou alkoholu

2 Foto:

Co budete potřebovat:

• 400 g jahod

• 100 g cukru

• 1,5 dl kokosového mléka

• 0,5 dl kokosového likéru

Jahody očistěte a rozmixujte s cukrem, kokosovým mlékem a likérem na hladký krém. Nalijte ho do vychlazeného zapnutého zmrzlinového strojku a míchejte, dokud zmrzlina nezhoustne.

Pokud nemáte zmrzlinový strojek, nalijte krém do vhodné nádoby s víkem a dejte na několik hodin do mrazničky. Každých asi 20 minut seškrábněte namrzlou vrstvu ze stěn nádoby a krém důkladně promíchejte, abyste v něm rozbili krystalky ledu.

Foto: Yummy Image

Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:

 

Mohlo by vám taky chutnat:

 

Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti

Cheesecake: Dokonalý koláč do vedra

Nemáte chuť?

Super dezert na víkend: Jahodové tartaletky

Tyhle koktejly vás jen tak pod stůl nesloží

Ještě hezčí víkend? S těmito drinky!

Článek je zařazen v: jahody, dezerty, dorty, zmrzlina, sorbet, nepečený dort, ovocný dort, malakov, sladké
Reklama