Libor dává víno do všech chodů a nestíhá. Dezert musí připravit soutěžící
Prostřeno! XXIII (103) - Holky pomáhají s dezertem
Ve středu bude amatérský kuchař Libor v repríze folklorního speciálu zoufalý. Nestíhá a nakonec se jeho hosté nabídnou a dezert pod jeho vedením připraví. Nakonec bude všem chutnat. Zvlášť když Libor dokáže skvěle vést své pomocnice.
Středeční repríza folkového speciálu soutěže amatérských kuchařů patří profesoru historie Liborovi. O jídle mluvil předešlé dva večery zasvěceně, a tak působí jako zkušený kuchař. Pro hosty připraví Crostini di fegatini alla Toscana, polévku po templářském zvyku, hovězí pečeni „moravské babí léto“ a jablka v županu s přelivem z vinného šodó.
Dušené srnčí s kořenovou zeleninou a bramborovou kaší, salát Zdroj: FTV Prima
Čokoládový smetanový dortík Zdroj: FTV Prima
Hovězí pečeně ,,moravské babí léto‘‘, šťouchané brambory Zdroj: FTV Prima
Crostini di fegatini alla Toscana, prosciutto di Parma, parmazán Zdroj: FTV Prima
Čimčaráčci s čínskou pomstou Zdroj: FTV Prima
Bramborová skalická polévka Zdroj: FTV Prima
Guancia di manzo brasata al vino rosso con pure di patate Zdroj: FTV Prima
Jablka v županu s přelivem z vinného šodó Zdroj: FTV Prima
Carabaccia Zdroj: FTV Prima
Špikované kuřecí stehno s paprikovou smetanovou omáčkou a petrželovým knedlíkem Zdroj: FTV Prima
Polévka po templářském zvyku Zdroj: FTV Prima
Zeleninový vývar s domácí drobenkou Zdroj: FTV Prima
Tiramisu Zdroj: FTV Prima
Šneci naslano z listového těsta Zdroj: FTV Prima
Panýr grilovaný na zelených listech s mangovou omáčkou a oříšky Zdroj: FTV Prima
Jablečný piškotový štrúdl s pudinkem a šlehačkou Zdroj: FTV Prima
Pedrova pizza Zdroj: FTV Prima
Játrová paštika s domácím chlebem Zdroj: FTV Prima
Masový vývar se zeleninou a strouhanou těstovinou Zdroj: FTV Prima
Banán s pudinkem a šlehačkou Zdroj: FTV Prima
Profesor Libor vyučuje, bádá v archivech, píše odborné články a knihy a občas i publicistiku. S manželkou nežije, ale mají společně dvě dospělé děti – syn žije a pracuje v Amsterdamu a dcera žije v Praze. Proč se Libor přihlásil? Jeho Slovácký krúžek, jehož je členem, dostal nabídku a Libor neváhal a této příležitosti se ujal. Menu sestavil z mezinárodních jídel, která má rád. Má rád svoji práci, baví ho historie a psaní. Jezdí rád na chalupu na Vysočině. Pokud to jde, tak rád cestuje po památkách střední Evropy a dalších zemí. Má rád folklor a zpěv. Zajímá se o historické zbraně, má rád víno, vaření, řeznictví a práci se dřevem. Bude tento hostitel své hosty bavit, nebo je bude spíš vzdělávat? A jak se mu bude dařit v kuchyni – zvládne poměrně složité menu?
Víno v každém chodu hostům chutná. Podívejte se:
Bez vína by to nešlo
Libor vaří tak, že má v každém pokrmu víno. Jsme koneckonců na Moravě a červené víno se vine celým menu jako červená nit. Víno dodalo jídlu specifickou chuť a hlavní chod zvaný „moravské babí léto“ by se podle hostů neobešel. Josef by si dokonce rád přidal, ale raději si nechává místo na další chod.
Na dezert si však hosté počkají. Dámy jdou dokonce do kuchyně na pomoc, jinak by se jídla asi nedočkaly. Libor je pěkně komanduje, jak co mají dělat. Hosté si myslí, že mohl mít vše připravené už dávno v lednici a jen dát jablka v županu včas do trouby. Myslíte, že se Liborův trapas promítne do hodnocení?