Lékařka o prevenci i odlišném přístupu k léčbě karcinomu prsu: Rekonstrukce ženám mění život

Lucie Zárubová se při své praxi v oblasti plastické chirurgie a onkochirurgie setkává se spoustou žen i jejich velmi osobními a mnohdy bolestnými příběhy. Rekonstrukce prsou některým z nich dokázala změnit život. I proto lékařka nesouhlasí s názorem, že by ženy měly být po překonaném karcinomu pokorné, že jsou vůbec naživu, a kvůli této pokoře neřešit nová prsa…

O rekonstrukci prsu hovoříme v případě, kdy se u pacientky řeší odstranění nádoru a následná obnova tvaru prsu a od ryze estetické operace se v určitých ohledech liší. „Pokud se jedná o okamžitou rekonstrukci v případě, kdy má žena maligní onemocnění prsu a je zapotřebí odstranit prsní žlázu a zároveň ji rekonstruovat, měly by u toho být dvě specializace, a to onkochirurg, který žlázu odstraní, a plastický chirurg, který ji nahradí implantátem,“ popsala v podcastu ON TOPIC lékařka Lucie Zárubová, jež má jako jedna z mála českých chirurgů obě zmíněné specializace.

MUDr. Lucie Zárubová

Renomovaná lékařka Lucie Zárubová je jedním z nejvyhledávanějších plastických chirurgů pro operace prsů v ČR. Je specialistkou na onkochirurgii světové úrovně a přednáší na mezinárodních i českých kongresech plastické chirurgie. Má velké zkušenosti i ze zahraničí, tři atestace a patří mezi nejlepší plastické chirurgy pro zvětšení prsů v ČR. V současné době působí jako vedoucí lékařka Premier Clinic.

Díky své praxi se setkává s mnoha ženami a jejich osobními příběhy a popisuje, že ji někteří lidé nebo lékaři z jiného oboru svým přístupem dokážou nadzvednout ze židle. S názorem, že by ženy po karcinomu prsu měly být pokorné a neřešit estetickou stránku, tedy obnovu prsou, lékařka Zárubová nesouhlasí. „Opravdu nesnáším, když někdo říká ženě, aby si nenechávala dělat nová prsa po karcinomu prsu, že může být ráda, že přežila a má zůstat pokorná. Tohle přeci není o pokoře, to je o tom, aby se cítila jako žena,“ vysvětlila s tím, že potřeby žen jsou individuální a operace prsou může mít významný vliv na psychiku a kvalitu života.

Mám spoustu pacientek, které po augmentacích mluví o změně života, že si před tím například nemohly najít partnera… Ne že bych to připisovala prsům, ale vše je o hlavě a psychice. Řiďte se hlavou i srdcem, abyste byly spokojené a šťastné samy se sebou.

Rozdíl mezi prsními implantáty a jejich bezpečnost

Lucie Zárubová v rozhovoru také vysvětlila, že implantáty používané v rekonstrukční chirurgii jsou stejné jako v případě ryze estetických operací i to, že současné studie dokazují jejich bezpečnost. „Kdybych si jen trochu myslela nebo kdyby byly nějaké podklady či studie dokazující opak, nemohla bych zavést implantát ženě, která si prošla vším martyriem – chemoterapií, ozařováním, biologickou léčbou a dalšími úskalími. A od toho se odvíjí i to, že bych plastické operace nemohla provádět ani zdravým ženám,“ uvedla.

Plastičtí chirurgové se v současnosti čím dál častěji potýkají se zprávami o tzv. Breast Implant Illness (BII) neboli onemocnění z prsních implantátů. Jaké jsou zkušenosti lékařky Lucie Zárubové?

Podle současných poznatků Breast Implant Illness zatím není uznanou diagnózou

„Breast Implant Illness není uznanou diagnózou a zatím já osobně ani moji kolegové nevíme o žádné studii, která by potvrdila, že BII opravdu existuje. Samozřejmě chápu, že se některé ženy s implantáty třeba necítí komfortně a nechají si je vyndat. I já mám takové klientky, ale nejde o to, že by měly nějaké systémové onemocnění. Spíš si například říkají: ‚Našla jsem si partnera, mám dvě děti, implantáty mi udělaly službu a nechci je za deset let řešit, budu mít jiné starosti…‘ S klientkami, které popisují Breast Implant Illness, se samozřejmě setkávám, ale abych vám řekla pravdu, osobně jsem měla snad jednu za celou svoji kariéru a věnuji se tomu přes dvacet let,“ popsala lékařka.

„Tato pacientka přišla a řekla, že přičítá implantátům hodně problémů. A neříkám, že tyto problémy neexistují, ale stejné problémy může mít i žena, která implantáty vůbec nemá,“ dodala s tím, že této problematice se aktuálně věnuje mnoho dalších probíhajících studií.

Například v internetových diskuzích bývají prsní implantáty spojovány také s rizikem karcinomu prsu. Podle lékařky Zárubové je ale toto riziko u žen s implantáty naopak nižší. „Je to možná i proto, že ženy s implantáty chodí pravidelně na vyšetření a jsou u nich sledovány jak implantáty, tak prsní žláza. Vědci ale bádají i nad tím, že implantát působí odspodu na prsní žlázu a shora ji přitlačuje kůže, takže se ze žlázy stane jen taková ‚slupka‘, která není tolik prokrvená, tedy tam nedochází k takovému riziku vzniku karcinomu prsu,“ vysvětlila.

Jak na správnou prevenci rakoviny prsu a kdy vyhledat lékaře? A jaké jsou současné možnosti mastektomie (odstranění) a následné rekonstrukce prsou? Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC s lékařkou Lucií Zárubovou. Najdete ho v úvodu článku, ale i v podcastových aplikacích, na YouTube a Streamu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 9. 2024

Členové rodiny dnes možná budou diskutovat o možné dovolené, Berani, ale každý chce jet na jiné místo. Mohlo by dojít k hádkám, které by diskusi připravily o veškerou zábavu. Možná byste si měli losovat slámu. Lepším řešením by mohlo být sepsat seznam všech nápadů, rozdat všem kopie a promyslet si to. Za několik dní o tématu znovu diskutujte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.