Ludmila ukáže kýčovité bydlení, hosté ji mají za taktičku. Přišla si pro výhru?

Prostřeno! XXVI (56) – Nekonečné čekání

Pondělní klání amatérských kuchařů ze Zlínského kraje se odehraje u důchodkyně Ludmily. Oddaná fanynka už v pořadu jednou vařila, se svým výkonem ale nebyla spokojená. Napraví si reputaci? Přizná soupeřům, že má s natáčením zkušenost?

Souboje o nejlepší menu se tento týden účastní čtyři ženy a jeden muž. Pondělní hostitelkou bude Ludmila. Devětašedesátiletá důchodkyně je rozvedená, má dva syny a jejím největším koníčkem je zahrada. Doma má sbírku porcelánu či nábytek po předcích a potrpí si na ozdobné panenky. Jednu má dokonce i v posteli. V Prostřeno! už účinkovala v roce 2015 a dva pokrmy z tehdejšího menu uvaří i tentokrát. Její maso ve svíčkové někdo označil za podrážku, proto dnes použije pravou svíčkovou. Na jejím menu budou kuřecí medailonky, vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi, svíčková s karlovarským knedlíkem a dort Ludmily s kaštanovým pyré, který si sama vymyslela.

Ludmila o generaci mladší hosty přivítá u památníku Velké Moravy ve Starém Městě. Nerada totiž ostatní nutí do společenských her, a tak jako zábavu zařídila kulturu. Soutěžící, kteří se mezi sebou neznají, se ale při historickém výkladu příliš nestmelí. Marta si bude připadat jako na školním výletě, Jindřišce se nálezy koster a hrobů budou zdát příliš depresivní. Po zábavě pozve Ludmila hosty domů a pošle je šmejdit. V domě žije se synem a jeho rodinou, a tak se jdou ostatní podívat do její ložnice, která jim bude připadat příliš uklizená. Podle některých půjde o typickou retro babičkovskou ložnici. Květiny, panenky, kožešiny a umělé materiály budou na některé příliš. Kde se to ocitli?

„Určitě tu nespí,“ myslí si Jaroslav a ostatní přitakávají. Prý je to zřejmě pokoj pro hosty. Poté se půjdou soutěžící pokochat upravenou zahradou. Na tu je Ludmila pyšná a ostatní budou zírat. Na zahrádce jsou sošky labutí, vodníka, čápa i páva, hrad, jezírko, trpaslík a mnoho dalších. „Má udělanou pěknou skalku, i když to bylo občas trošku kýčovité, ale některé prvky byly hezčí,“ hodnotí Marta. Co dalšího hosté vyšmejdí, uvidíte vpodvečer.

Podívejte se na video ze šmejdění v ložnici a na zahrádce:

Hostům není Ludmila sympatická a čekání je otráví

Prvním chodem mají být medailonky, na talíři však hosté dostanou dva kuřecí řízky, chleba a okurky. Navíc si na jídlo chvíli počkají. Nešlo udělat dopředu? Marta si z řízků sundá strouhanku, drží totiž bezlepkovou dietu. Tento týden to bude mít složité. Hlavním jídlem bude svíčková. Kvalitní maso bude mít úspěch, omáčka však bude zklamáním. Jaroslav míní, že se pravá svíčková na tuto úpravu nehodí, Jindřišku zase neosloví příliš tuhé knedlíky. Během hlavního chodu se hosté budou ptát, jak se Ludmila umístila při minulém natáčení. „Vyznělo to, že tam moc neobstála nebo tam byl nějaký problém,“ míní Dagmar. Ludmila bude pro soupeře těžko čitelná, málo s hosty komunikuje a někteří se u ní doma nebudou cítit příjemně. Proto ji budou odhadovat na taktičku týdne. „Lída na mě působí, že by chtěla vyhrát,“ odhadne Marta.

Přestože Ludmila už v Prostřeno! byla, nezvládla si příliš dobře zorganizovat čas. Hosté neustále čekají, prostoje mezi chody se natahují. Dort bude mít hostitelka dávno hotový, v závěru večeře ji ale potrápí úkol týdne, kterým jsou palačinky. A ty nejsou hotové za pět minut. Soupeři budou netrpěliví, nechápou, co hostitelce tak dlouho trvá. Na zahradě budou probírat, jak si měla Ludmila svůj večer lépe naplánovat. Prezentovala se jako fanynka pořadu, tak by se prý mohla poučit. „Má to nakoukané, už tam jednou byla, je zkušená, pravidelně vaří,“ vyjmenovává Jaroslav.

Ludmila by samozřejmě měla vědět, co a jak, stres však dělá své. „Ona sama řekla, že nevyhrála, a nadhodila, že výhra je jeden z důvodů, proč do toho šla,“ kuje pikle Dagmar. Soutěžící pak konstatují, že Ludmila asi bude taktička. Je jejich přesvědčení pravdivé? To uvidíme v dalších dnech. Hostitelka zřejmě bude zklamaná, až uvidí reakce ostatních. Ona sama ovšem bude se svým večerem spokojená.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.