Celebrity

2. dubna 2024 16:35

David Laštovka

Hana Maciuchová ze smrti Jiřího Adamíry vinila lékaře. Hercův syn jí nemohl přijít na jméno

Hana Maciuchová

Život Jiřího Adamíry, noblesního herce s okouzlujícím hlasem, který hladil po duši, vyhasl v 67 letech. Jeho osudová žena Hana Maciuchová byla přesvědčená, že k smrti jejího milovaného nemuselo vůbec dojít, a vinila z ní lékaře.

Poprvé se Jiří Adamíra oženil ještě před vojnou při divadelním angažmá ve Zlíně. V manželství se mu narodila dcera Kateřina, rodinná idylka ovšem příliš dlouho netrvala. V dalším angažmá se herec zamiloval do kolegyně Ljuby Benešové, kterou přebral Josefu Langmilerovi. Vzal si ji za ženu a měli spolu syna Marka, který vystudoval medicínu a stal se z něj uznávaný lékař, specializací kardiochirurg.

Začátky vztahu Adamíry a Maciuchové byly drastické

Velkou životní láskou Jiřího Adamíry byla herečka Hana Maciuchová. Pomyslná jiskra mezi nimi přeskočila při natáčení televizní inscenace První radosti v roce 1971. Vzhledem k tomu, že tehdy byli oba zadaní, zhruba rok se scházeli tajně.

Čtěte také: Josef Langmiler přitahoval ženy, měl románek i s Bohdalovou. Před smrtí přišel o řeč

„Bylo to velmi komplikované, vnitřně jsem s tím bojovala. Byla jsem moravská buchta, která si nedovedla představit, že by odvedla muže od rodiny. Navíc jsem měla přítele. Ty peripetie našich začátků byly opravdu drastické,“ vzpomínala Hana Maciuchová v televizním dokumentu Neobyčejné životy.

Nezemřel na nemoc, s níž se léčil

Jejich příběh by vydal na román. Dělilo je téměř 20 let a stejnou dobu spolu také byli. Několikrát se scházeli a rozcházeli, ale velmi se milovali. Pro Maciuchovou byl Adamíra osudovým mužem. Nikdy se za něj ale neprovdala, neboť se obávala, že by se s ní už dvakrát rozvedený herec po čase také nakonec rozešel. Svého rozhodnutí ale na sklonku života litovala.

Čtěte také: Muselo to být strašně těžké. Přítel Maciuchové popsal její poslední dny před smrtí

Poté, co Adamíra onemocněl rakovinou páteře, mu byla velkou oporou. Věřila, že zrádnou nemoc porazí. Když 14. srpna roku 1993 ve věku 67 zemřel, vinila lékaře. Byla přesvědčená, že smrt nemusela nastat. „Můj muž zemřel na pooperační komplikace, ne kvůli nemoci samotné. V jeho případu bylo tolik otazníků, tolik problematických lékařských rozhodnutí, tolik zdržení,“ prohlásila vyčítavě v rozhovoru pro MF DNES.

S hercovým synem se stačila usmířit

Adamírův syn Marek měl Haně Maciuchové dlouho za zlé, že jeho otce odvedla od rodiny. Čas ale všechny rány zahojil. Když se v roce 2013, tedy dvacet let po smrti Jiřího Adamíry, křtila kniha napsaná na jeho počest, na slavnost dorazili oba a společně zapózovali i fotografům.

Všechny přítomné až zamrazilo, jak moc se Marek svému otci podobá. Herečka tehdy prozradila, že je otcem dvou dětí, mají spolu hezký vztah a pravidelně se scházejí.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.