Celebrity

18. ledna 2024 11:49

Eliška Reiglová

Mar Galcerán píše historii. Je první evropskou poslankyní s Downovým syndromem

Když jí bylo pouhých osmnáct let, vstoupila do strany a postupně se vypracovala mezi nejdůležitější členy. Mar Galcerán (45) se nyní oficiálně zapsala do historie, ve Španělsku se stala poslankyní, což z ní dělá první evropskou poslankyni s Downovým syndromem. Nadále se chce angažovat především v odstraňování překážek pro osoby s intelektovým postižením.

Po desetiletí Mar Galcerán bojovala za to, aby se mluvilo o lidech se zdravotním postižením. Dosáhla velkého pokroku, a důkazem je, že se stala první španělskou poslankyní s Downovým syndromem. Zároveň je první i v celé Evropě. „Společnost začíná chápat, že lidé s Downovým syndromem mají čím přispět. Ale bude to ještě velmi dlouhá cesta,“ řekla deníku Guardian.

Galcerán se tak zařadila mezi hrstku lidí s tímto syndromem, kterým se podařilo překonat bariéry a proniknout do světa politiky. V roce 2020 se například Éléonore Laloux stala první osobou s touto genetickou poruchou, která byla ve Francii zvolena do veřejné funkce, a to jako členka městské rady ve městě Arras.

Ve Španělsku pomyslně prošlapala Mar Galcerán cestu do politiky Ángela Bachiller, která se v roce 2013 stala první španělskou radní s Downovým syndromem ve městě Valladolid na severu země. Dveře do světa politiky se tak nyní opět o něco více otevřely zdravotně znevýhodněným osobám.

Dlouholetá práce

Mar může být pro zbytek Evropy znamením, aby lidé s Downovým syndromem nebyli podceňováni. „O nikom jiném jsme neslyšeli,“ řekl Agustín Matía Amor ze společnosti Down España, která pomáhá lidem s tímto syndromem k plnému začlenění. „Je to obrovský krok vpřed a příklad skutečné inkluze,“ dodal.

Úspěch Galcerán je především odrazem desetiletí, která strávila prací na zlepšení postavení lidí s Downovým syndromem ve Španělsku. Více než 20 let pracovala jako státní úřednice ve Valencii, kde se v poslední době podílela na vytváření inkluzivní politiky, a čtyři roky vedla valencijskou organizaci Asindown, která se věnuje pomoci rodinám s takto postiženými dětmi.

Poslechněte si rozhovor s Monikou Melzerovou, předsedkyní spolku rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem:

Sdílejte článek
Štítky Evropa Španělsko politika Poslanecká sněmovna Downův syndrom Mar Galcerán

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.