Celebrity

21. března 2022 14:00

Anna Kopečková

Herečka, modelka i návrhářka. Ženy s Downovým syndromem, které se staly slavnými

Den Downova Syndromu - rozhovor s Monikou Melzerovou, předsedkyně spolku rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem

Přesně 21. března si celý svět připomíná Světový den Downova syndromu. I přes mnohé bariéry, které tato neléčitelná genetická porucha způsobuje, existují lidé, kteří se dokázali prosadit a stát známými.

Datum 21. března nebylo vybráno náhodou. Downův syndrom je totiž známý také jako trizomie 21. chromozomu, proto třetí měsíc a 21. den. Někdy se mu také říká mongolismus. Jde o vrozenou genetickou poruchu, kterou způsobuje přítomnost celé třetí kopie 21. chromozomu nebo jeho části. Jinými slovy, zatímco buňka zdravého člověka obsahuje dva 21. chromozomy, osoby s Downovým syndromem mají 21. chromozomy v buňce tři. Takto nemusí být postiženy všechny buňky, někdy to je jen část z nich.

Downův syndrom bohužel patří mezi nevyléčitelné nemoci, dá se ale odhalit ještě během těhotenství. Pokud všechny testy vyjdou pozitivně, nastávající mamince je nabídnuto ukončení těhotenství. Celosvětově se Downův syndrom vyskytuje přibližně u jednoho z 1 000 dětí narozených každý rok, v České republice je to asi 0,4 z 1 000 každoročně narozených dětí. Osoby s Downovým syndromem jsou téměř vždy tělesně a mentálně postižené. Mívají charakteristické rysy obličeje, menší vzrůst a v dospělosti IQ kolem 50, což odpovídá mentálním schopnostem osmi- nebo devítiletého dítěte. Také mívají špatnou funkci imunitního systému a zvýšené riziko dalších zdravotních problémů, například epilepsie, leukemie, onemocnění štítné žlázy nebo vrozené srdeční vady.

Přestože řada lidí s Downovým syndromem vyžaduje speciální péči a vzdělávání, najdou se mezi nimi i výjimky. Jsou tací, kterým ani genetická porucha nezabrání jít za si svými sny. Některým se například podaří vystudovat vysokou školu nebo prorazit ve světě showbyznysu či módy. Seznamte se s některými z nich.

Slavné díky seriálům

Sedmatřicetiletá americká herečka a modelka Jamie Brewer se proslavila jako jedna z hlavních hvězd seriálu American Horror Story. V roce 2015 se navíc stala první ženou s Downovým syndromem, která se během newyorského fashion weeku prošla po červeném koberci. Považuje to nejen za svůj osobní úspěch, ale i za motivaci a inspiraci pro ostatní mladé dívky. „Mladé dívky, a dokonce i mladé ženy mě vidí a řeknou si: Když to dokáže ona, tak já taky. Inspiruji ostatní, aby neskrývaly to, kým ve skutečnosti jsou,“ řekla tehdy Brewer.

Další herečkou, která se dokázala prosadit navzdory svému handicapu, je Lauren Potter. Její nejznámější rolí je roztleskávačka Becky Jackson v televizním seriálu Glee.

Tak trochu jiné hvězdy na přehlídkových molech

Není to ale jen film a divadlo, kde se ženy s Downovým syndromem dokázaly prosadit. Čím dál víc se jich uplatňuje i ve světě módy. První profesionální modelkou s Downovým syndromem je pětadvacetiletá Australanka Madeline Stuart. Kariéru začala v 18 letech, kdy navštívila se svou matkou módní přehlídku a modelky na předváděcím mole ji tak uchvátily, že se rozhodla být jako ony. Zhubla 20 kg a poté, co se stala známou díky svým fotografiím na Facebooku, šla její kariéra strmě nahoru.

Nejdříve se objevila na přehlídkovém mole newyorského fashion weeku a pak na mnoha dalších, včetně pařížského nebo londýnského týdne módy. Nyní má i svou vlastní módní značku, podporuje řadu charitativních organizací a je velkou obhájkyní komunity zdravotně postižených v Austrálii. Za svou práci a podporu lidí s postižením byla mnohokrát oceněna.

Svou první modelku s Downovým syndromem má už i značka spodního prádla Victoria’s Secret známá hlavně díky svým sexy andílkům. Pro čtyřiadvacetiletou portorikánskou modelku Sofíu Jirau je to splněný sen a pro módní svět důkaz, že Victoria’s Secret stále více podporuje diverzitu a stává se z ní značka určená pro ženy s normálními mírami.

Do světa modelingu se podařilo proniknout i Chelsea Werner. Začínala jako gymnastka a sbírala medaile na speciálních národních i světových šampionátech. Před pár lety se rozhodla začít s modelingem a od té doby spolupracuje s několika známými značkami. A hlavně chce každého inspirovat k tomu, aby byl svým největším já. „Dělejte to, co máte rádi, a vždy se snažte dělat to co nejlépe,“ řekla v jednom z rozhovorů.

Kromě modelek se do historie módního průmyslu zapsala i Isabella Springmuhl z Guatemaly. V roce 2016 se jako první módní návrhářka s Downovým syndromem zúčastnila londýnského fashion weeku. Talent zdědila po babičce, už jako malá navrhovala oblečení pro své panenky. Její žádost o studium módy na vysoké škole kvůli Downovu syndromu nejdříve zamítli, ona se ale nevzdala a dnes je ve světě módy uznávanou osobností.

Ponožky jako symbol

21. březnu se také říká ponožkový den a pokud chcete v tento den podpořit lidi s Downovým syndromem, můžete si vzít každou ponožku jinou. Je to jednak vyjádření toho, že lidé s Downovým syndromem jsou odlišní a ponožky obsahují i kus symboliky. 21. chromozom, který mají lidé s Downovým syndromem ztrojený, totiž svým tvarem připomíná ponožku.

Sdílejte článek
Štítky móda modelka herečka ponožky módní návrhář Downův syndrom Victoria's Secret genetická choroba Lauren Potter New York Fashion Week

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.