Celebrity

5. ledna 2023 06:00

David Laštovka

Marián Labuda zemřel náhle v autě, manželce v náruči. Díky kariéře vydělal miliony

Marian Labuda v SJK

Od smrti herce Mariána Labudy, kterého nejvíce proslavila postava řidiče Pávka z kultovní komedie Vesničko má středisková, právě uplynulo pět let. Zemřel ve věku 73 let na infarkt myokardu. Jeho smrt byla nečekaná a rychlá. Jaké bylo soukromí nezapomenutelného slovenského umělce?

Životní láskou Mariána Labudy byla baletka Viera, kterou si bral ve svých pětadvaceti letech a manželství jim vydrželo celý život. Měli spolu syna Mariána, který je rovněž hercem. Rodina pro něj byla vždycky na prvním místě. Byl úžasným manželem i otcem.

Labuda, který se léčil se silnou cukrovkou, zemřel náhle a nečekaně. Zkolaboval před svým domem, když nastupoval do auta. Přestože mu manželka ihned zavolala záchranku, lékaři už mu pomoci nedokázali. Zradilo ho srdce.

„Každý den na něho myslím. I na ten den, kdy se to událo. Stále tomu nevěřím, že tu není. Myšlenky se mi vrací do dětství, potom zase přemýšlím, zda tomu nešlo předejít, že tak najednou odešel. V ten den dokonce gratuloval mé manželce Andrejce k svátku. Původně měl zůstat doma, ale potom se rozhodl, že odveze mámu do města. Hodně lidí mi říká, že by chtěli zemřít tak jako on. Odešel v sekundě, ani si neuvědomil, že umírá. Klesla mu ruka, hlava a bylo po všem,“ popsal poslední chvíle svého otce pro slovenský Čas jeho syn Marián.

Za jednu reklamu si vydělal milion

Labuda zemřel jako velmi bohatý člověk. Velké peníze si v devadesátých letech viděl v televizních reklamách. Jak informoval deník Aha!, za natočení reklamy na uzeniny inkasoval nezdaněný rovný milion korun. Za reklamu na splátkový servis, v níž se objevil v roli opraváře pak dostal 400 tisíc korun.

O adekvátní honorář si uměl říct i filmovým produkcím, ve vyjednávání byl nesmlouvavý a tvrdý. Za ztvárnění postavy řidiče Pávka v komedii Vesničko má středisková si vydělal 8 700 korun. Pro představu, v té době činila průměrná měsíční mzda 2 900 korun. Po režisérovi Juraji Herzovi zase žádal honorář ve valutách. „Po letech jsem točil Hloupou Augustinu a ředitel cirkusu měl být Labuda. Znali jsme se, ale on začal producenta finančně vydírat. Měl jsem na film málo peněz a on chtěl honorář ne v korunách, ale v markách. Tak jsem ho poslal někam. Jenže tři dny před začátkem natáčení! Kdo hrál nakonec ředitele? Přeučil. Ten byl vždy kvalitní a k dispozici,“ vzpomínal ve své knize Herz.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.