Celebrity

29. října 2023 10:28

Tomáš Durčák

Matthew Perry pohádkový úspěch Přátel nevyužil, místo toho se topil v závislostech

Herec Matthew Perry, známý jako Chandler Bing ze veleúspěšného seriálu Přátelé, je po smrti. Ve věku 54 let byl v sobotu nalezen ve svém domě ve vířivce bez známek života. Jde o smutnou tečku za jeho z velké části protrápeným životem, který provázely četné zdravotní i psychické problémy.

Komediální seriál Přátelé udělal v druhé polovině 90. let a začátkem 21. století z jeho ústřední šestice herců doslova superstar. Díky obří sledovanosti si za každý díl vydělávali milionové částky a zároveň jim úspěch otevíral dveře k další kariéře. Ale zatímco třeba Jennifer Aniston, David Schwimmer či Matt LeBlanc dokázali Přátele využít jako odrazový můstek k ještě většímu úspěchu, pro Perryho byl spíš počátkem nemilosrdné spirály závislostí.

S první vážnou závislostí ostatně bojoval ještě během natáčení seriálu. V roce 1997 se totiž zranil při jízdě na vodním skútru, načež začal brát návykový lék proti bolesti, opioid Vicodin. Následně se pokusil o odvykací kúru, ale marně. Do toho se velmi rychle přidal i alkohol a další drogy, k nimž měl Matthew Perry díky tučným šeků z Přátel vždy zcela bezproblémový přístup. Ve své loni vydané autobiografii zároveň přiznal, že alkohol poprvé ochutnal už ve 13 letech. Přiznal také, že si nepamatuje asi tři roky svého života během natáčení 3. až 6. řady seriálu Přátelé.

„Měl jsem pravidlo, že v práci nebudu nic brát ani pít. To jsem dodržoval, ale chodil jsem tam s ukrutnou kocovinou, řekl loni Perry ve svém otevřeném rozhovoru s názvem Zpověď. Dle svých slov se o ‚odvykačku' v životě pod dohledem odborníků pokusil celkem patnáctkrát. A zpětně si myslel, že právě ony léky od bolesti jej svedly na scestí nekonečného kolotoče závislostí. „Přísahám bohu, že kdybych si ho tehdy vůbec nevzal, dalších třicet let by vypadalo úplně jinak,“ řekl Matthew o Vicodinu.

Jeho závislost na lécích proti bolesti dosáhla tak absurdní meze, že je dokonce kradl. Aby na sebe obřími nákupy léků tolik neupozorňoval, každou neděli prý chodil na prohlídky nabízených nemovitostí, při nichž je cíleně kradl majitelům domů z jejich skříněk v koupelnách.

Denně totiž do sebe prý dokázal dostat až 55 tablet, přičemž jídlo ho vůbec nezajímalo. I proto zhubnul na pouhých 58 kilo. „Nevěděl jsem, jak přestat,“ napsal v knize na rovinu Perry. „Jsem starý narkoman zahnaný do kouta,“ přiznal loni představitel Chandlera poté, co své dlouholeté problémy se závislostmi zveřejnil v knize. „Mám úzkostné stavy s příměsí deprese,“ dodal.

Až loni se Perry rovněž svěřil s hrozivou zkušeností, kterou prožil v roce 2018. Po letech, kdy své tlusté střevo pravidelně proplachoval neuvěřitelnými chemickými „koktejly“, už tkáň nevydržela a došlo k její perforaci. Tehdy byl znovu v léčebně poté, co se málem předávkoval. „Když mě přijali, napojili mě na mimotělní oběh a lékaři řekli mé rodině, že mám dvě procenta šanci to přežít,“ popsal herec, který byl dva týdny v kómatu s mizivou šancí na přežití.

Kvůli prasklému střevu nakonec strávil v nemocnici pět měsíců a celkem devět měsíců musel mít z těla vývod, kterým vyměšoval do speciálního pytlíku. Až tehdy, na pokraji smrti, se Perry rozhodl opravdu definitivně s prášky i vším ostatním skoncovat. „Psychiatr mi řekl, že kdykoliv budu mít nutkání vzít si vicodin, ať si uvědomím, že budu zcela jistě mít vývod do konce života,“ popsal loni Perry, co jej k odstupu od závislostí stále motivuje.

Příčina jeho sobotní smrti zatím není známá, ale zřejmě z nějakého důvodu ztratil vědomí, načež se utopil ve vířivce. V té samé, z které jen před několika dny na sociální sítě nahrál svou úplně poslední fotku. „Aha, takže teplá voda vířící okolo vás vám udělá dobře?“ napsal Perry na Instagram.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.