Prima Ženy

7. března 2024 06:00

Jana Březinová

Mezinárodní den žen: Socialistický svátek? Vůbec ne, MDŽ vznikl v USA

Každý rok se 8. března slaví Mezinárodní den žen. I když si ho mnozí spojují s dobou socialismu, původně pochází z USA, kde ženy bojovaly za svá práva. Dnes se MDŽ slaví po celém světě a byla by škoda na něj zanevřít.

Historie MDŽ se začala psát v New Yorku

Právě v New Yorku se v roce 1908 rozhodly místní švadleny, že budou stávkovat, aby si vydobyly svá práva. Požadovaly zkrácení pracovní doby, vyšší platy a hlasovací právo. A povedlo se!

Navíc Socialistická strana USA rozhodla, že se den žen bude slavit hned následující rok v celých státech. Původně svátek připadal na poslední únorovou neděli. Až po první světové válce se datum MDŽ stanovilo napevno na 8. března.

Mohlo vám uniknout: Mezinárodní den ženského orgasmu: Co jste o něm nevěděli a jak ho snadněji dosáhnout?

Kdo slaví MDŽ? Dnes v podstatě celý svět

Za ustálení oslav MDŽ na 8. března se zasloužily hlavně ženy v Rusku, které demonstrovaly v Petrohradě v roce 1917. Vláda jim přiznala volební právo a po říjnové revoluci byl svátek žen zaveden právě k tomuto datu. Není tak divu, že MDŽ v Rusku má velkou váhu. Slaví se ale po celém světě – například i v Afghánistánu, Bělorusku nebo Vietnamu. V Berlíně se MDŽ dokonce stal státním svátkem. Volno z práce si tam od roku 2019 užívají ženy i muži.

V roce 1977 byl Mezinárodní den žen oficiálně uznán OSN jako mezinárodní svátek. Připomíná se jako den boje žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj. Dodnes se v tento den konají protesty za práva žen a jejich rovné postavení ve společnosti. V České republice se MDŽ stal významným dnem v roce 2004.

Jak slavit Mezinárodní den žen? Přání ani květina neurazí

Mezinárodní den žen je ideální příležitostí, kdy ocenit maminky, babičky, sestry, kamarádky nebo kolegyně. Typickým dárkem je květina a rozhodně nemusí jít o zprofanované karafiáty. Potěší také pěkné přání k MDŽ napsané od srdce. Každá žena si ráda přečte, jaké má přednosti a čeho si na ní vážíte.

Ale seznam toho, co se dává k MDŽ, může být mnohem delší. Radost udělá bonboniéra, parfém, poukaz do wellness nebo lístky do divadla. Můžete se také inspirovat v zahraničí. Třeba v Portugalsku ženy vyráží do restaurací a barů, ale samy bez mužů. Podobně slaví i ženy v Turecku – podniky pořádají speciální akce výhradně pro dámy.

Podívejte se na tipy, co koupit k MDŽ:

Kdy se slaví MDŽ v roce 2024 a v dalších letech

Mezinárodní den žen se slaví každý rok 8. března. MDŽ 2024 tak připadá na pátek. Na rozdíl ode Dne matek, který je pohyblivý (slaví se druhou květnovou neděli), tak nemusíte přemýšlet, kdy je MDŽ. Stačí si pamatovat 8. března.

Kdy bude MDŽ v následujících deseti letech?

8. března 2025 sobota
8. března 2026 neděle
8. března 2027 pondělí
8. března 2028 středa
8. března 2029 čtvrtek
8. března 2030 pátek
8. března 2031 sobota
8. března 2032 pondělí
8. března 2033 úterý
8. března 2034 středa
8. března 2035 čtvrtek

Další důvody k oslavám žen i mužů

Mezinárodní den žen rozhodně není jedinou příležitostí, kdy můžete slavit, jak jsou ženy ve vašem životě úžasné. K ocenění žen se hodí také Den matek. Partneři si společně užijí i Valentýn nebo 1. máj.

Ale oslavy bychom neměli upřít ani samotným mužům. Od 90. let se slaví Mezinárodní den mužů. Ten vznikl jako mužský protějšek k Mezinárodnímu dni žen. Přestože se nejedná o svátek uznávaný OSN, po světě už se celkem uchytil a slaví se asi v 60 zemích. MDM každoročně připadá na 19. listopadu. Jako dárek k Mezinárodnímu dni mužů se hodí třeba dobrá lahvinka nebo lístky na sportovní utkání. Oslavu pro tatínka uspořádejte ještě třetí červnovou neděli na Den otců.

Na kdy připadají významné dny v roce 2024?

Valentýn středa 14. února 2024
1. máj středa 1. května 2024
Den matek neděle 12. května 2024
Den otců neděle 16. června 2024
Mezinárodní den mužů úterý 19. listopadu 2024

Nenechte se od oslav odradit tím, kdo vymyslel MDŽ nebo co jeho oslavy znamenaly v minulosti. To platí i o ostatních svátcích. Ať se označují za přežité nebo naopak importované, není skvělé najít další příležitost pro ocenění důležitých lidí ve vašem životě?

Zdroje: mezinarodnidenzen.cz a internationalwomensday.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.