Milánský fashion week v době války. Přehlídka slavného módního domu byla bez hudby

Oslavovat v Evropě týdny módy, když se o pár tisíc kilometrů dál děje lidské bezpráví a utrpení? Část značek svou účast na milánském módním týdnu zrušila, část se tvářila, že se jich politika netýká. Armani vzdal hold Ukrajině trochu jinak.

Ačkoliv v Miláně probíhaly menší demonstrace kvůli oslavám módy v tak turbulentních časech, přehlídka módního domu Armani pro zimu 2022/2023 se přece jen konala. Armani však svoje nejnovější modely postavil na molo bez hudby – s respektem k tragédii odehrávající se na Ukrajině. Modelky procházely tiše okolo diváků, oslava módy se nekonala.

„To nejlepší, co můžete udělat, je poslat zprávu do světa, že nechceme slavit, protože se právě teď děje něco znepokojivého poblíž nás,“ vysvětlil návrhář televizi CNN na módní show.

Sedmaosmdesátiletý italský návrhář prezentoval jako jeden z mála pastelové barvy, geometrické potisky a lehkou siluetu. Zbytek designérů vsadil na moc ve stylu výrazných ramen, kožichů, kůže a androgynního postoje ke světu.

Zimu 2023 přežijeme podle zn. Versace v korzetu a latexu

Kombinace korzetu a latexu zní vulgárně už na první dobrou, ale Donatella Versace z korzetu dokáže vytvořit elegantní ready-to-wear kolekci. Na milánském fashion weeku předvedla hlavně černou. Překvapivě se vyhnula zlatému ornamentu, zařadila lahvově zelenou, fialovou, růžovou nebo rudou.

Módní dům znovu objevil malé černé, které se hodí ke všemu – stejně jako kostýmky s výraznými rameny. Objem horní části těla je pro milánský módní týden příznačný.

Versace neignoruje ani poptávku generace Z po sukních s označením mini. Sex za nimi ale nehledejte, androgynní styl 90. let se dere na povrch.

Nové umělecké spojení Prady se vyplatilo

Překvapivé spojení Miuccii Prady a antverpského minimalisty Rafa Simonse se vyplatilo. Simons představil na mole klasické bílé tílko s kovovým znakem Prada, které vynesla dcera Cindy Crawford. Kolekce objímá retro a vzpomínky na módu z nového milénia. Rovná a až bezpohlavní silueta, průhledné sukně, aplikace na nich, satén...

Siluetu rozbíjí ve chvíli, kdy na modelky nasazuje zimní kabát. Aplikace ve formě kožešiny u rukávů dodává objem, široká ramena poukazují na útlý pas – a i tak kabát od Prady pro sezonu 2022/2023 působí vojensky. Raf Simons vystudoval bytový design, takže ostřejší úhly si po objemu na kabátech a bundách dopřál v doplňcích, jako jsou dokonalé kabelky.

Dolce & Gabbana ukazují ramena a kožichy

Ramena, ramena, ramena. Dvojice návrhářů přichází s pořádně chundelatou kolekcí připomínající módu začátku tisíciletí. Ostatně – obrovské sněhule s chlupem se do ulic módních metropolí vrátily už letos. Italská dvojice sází na objemné osmdesátky, které vám definitivně zajistí dvoumetrový rozestup.

Stejně jako další módní domy přichází s kůží, latexem a totožnou volbou barev, jako je černá, červená a růžová. Návrháři se nebojí obřích kožichů, kabátů a sak. Jako jedni z mála pracují s metalickými barvami na sukních či šatech.

Sdílejte článek
Štítky válka hudba Evropa Ukrajina móda Versace Donatella Versace Dolce&Gabbana Válka Milán Giorgio Armani trendy Prada Armani kabát módní dům Museo del Prado Cindy Crawfordová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.