Celebrity

1. února 2024 19:30

Tomáš Durčák

Oprah Winfrey byla v dětství znásilňována. Porodila syna, který žil jen pár týdnů

Svět ji zná jako veleúspěšnou miliardářku a ženu, která svými talkshow přinesla do světa televizní zábavy malou revoluci. Oprah Winfrey se však rovněž nikdy nestyděla veřejně hovořit o sexuálním zneužívání, které zažívala od devíti let ze strany příbuzných. Proč se nakonec rozhodla nikdy nevdat a nemít žádné vlastní potomky?

Sedmdesátiletá Oprah Winfrey má dnes dle magazínu Forbes odhadované jmění ve výši 2,8 miliardy dolarů, tedy přes 64 miliardy korun. Zároveň je již od roku 1986 šťastně zadaná jakožto partnerka Stedmana Grahama. I přesto se však nikdy nevdala, a kromě nevlastní dcery Wendy, kterou má Stedman z prvního manželství, žádné své potomky nemá.

Svatba a děti jí v jednu chvíli lákaly

Byť dnes Oprah tvrdí, že tohoto rozhodnutí nelituje, v roce 2019 pro magazín People přiznala, jak v jednom období o mateřství velmi seriózně přemýšlela. Stalo se tak na podzim 1992 a přestože ke svatbě nakonec nikdy nedošlo, známá moderátorka vztah vnímala jako základ pro vznik společné rodiny: „Jednou, žili jsme tehdy v Chicagu, jsem koupila další byt, protože jsem si říkala, že pokud se vezmeme, budu potřebovat dětský pokoj.“

Winfrey nakonec žádné své dítě během života nevychovala, avšak skrze svůj pořad The Oprah Winfrey show dle svých slov „viděla a pochopila, jak hlubokou zodpovědnost a obětavost žena potřebuje, aby mohla být matkou.“ A to zejména u lidí, kteří si do života nesli trauma či psychické problémy způsobené právě rodiči postrádajícími toto povědomí.

Život „na hromádce“ jí zachránil vztah

„Uvědomila jsem si: ‚Páni, mluvím se spoustou narušených lidí, kteří jsou narušení, protože měli matky a otce, kteří si neuvědomovali, jak vážná je to práce,'“ pokračovala Oprah pro People a dodala: „Velmi si vážím žen, které se rozhodnou být doma s dětmi, protože nechápu, jak to člověk může celý den zvládat. Nikdo ženám nepřiznává uznání, které si zaslouží."

Mediální magnátka je dnes zpětně přesvědčena, že pokud by si svého dlouholetého partnera vzala za muže, dnes už by spolu nebyli: „Dřív jsem na to pořád myslela, že pracuji sedmnáct hodin denně, stejně jako moji producenti, a pak přijdu domů a mám své dva psy a Stedmana, který mi dovoluje být tím, kým na světě potřebuji být. On i já teď říkáme: "Kdybychom se vzali, nebyli bychom spolu. O tom není pochyb.“

Obětování mateřství kariérní svobodě však Oprah dle svých slov ani trochu nelituje: „Ještě jsem toho nikdy ani na moment nelitovala. Zároveň věřím, že částečně nelituji i proto, že jsem si mateřský pud mohla naplnit způsobem, jež byl pro mě nejlepší, projektem Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls v Jihoafrické republice. Ty dívky mi vyplňují mateřskou složku, která by jinak možná byla prázdná – ve skutečnosti jsem ale mateřstvím přeplněná.“

Dětství zkažené znásilněním a tragickým těhotenstvím

Za hezkými slovy o naplnění a spokojenosti však slavná moderátorka skrývá i své vlastní pokřivené dětství, kdy zažívala nechutné sexuální obtěžování od příbuzných a které vyvrcholilo velmi tragickým mateřstvím. „V devíti, desíti, jedenácti a dvanácti letech mě opakovaně znásilnil můj devatenáctiletý bratranec. Netušila jsem tehdy, co je to znásilnění nebo sex, ani co se to se mnou děje,“ svěřila se moderátorka pro Page Six.

V pouhých čtrnácti letech pak otěhotněla. Dle svých slov během těhotenství cítila tak velkou „bolest a stud“, že se svůj stav snažila všemožně skrývat a synovi po narození nedala ani jméno. Malý, bezejmenný chlapeček bohužel žil jen několik týdnů, než v nemocnici zemřel. „Vlezla jsem do postele a tři dny v kuse brečela. Byla jsem zlomená, zraněná, zrazená. Jak mi to mohl udělat?“ napsala v roce 2007 Winfrey ve svém časopise O, The Oprah Magazine.

Jménu mu nakonec matka dala až o mnoho let později, poprvé se veřejně svěřila v roce 2015. „Než jsem přijela sem do Australie, měla jsem rozhovor a novinář mi řekl, že bych měla tomu malému synovi, který zemřel, dát jméno. A tak jsem to udělala. Měla jsem malého chlapečka jménem Canaan. Pojmenovala jsem ho Canaan, protože to znamená nová země, nový život,“ popsala Oprah Winfrey jméno, které pochází z Bible.

Oprah a její historka jako vystřižená z filmu Pretty Woman:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.