Celebrity

25. srpna 2023 05:59

David Laštovka

Miloslav Štibich, hvězda filmu Vesničko má středisková, byl vrbou Abrháma. Zemřel předčasně

Herec Miloslav Štibich by oslavil 95. narozeniny. Patřil mezi nenápadné herce. Jeho filmové role, ať už v komedii Vesničko má středisková, Slavnosti sněženek, či Postřižiny, se ale staly nezapomenutelnými. Jaký byl v soukromí?

Miloslav Štibich svoji uměleckou kariéru zahájil jako konferenciér Armádního uměleckého souboru. U divadla zpočátku začínal jako rekvizitář. Práci získal v Činoherním klubu v Praze, kde dělal vše, co zrovna bylo potřeba. Díky tomu občas získával i menší role v divadelních představeních. Nakonec se vypracoval ve velmi osobitého a originálního herce.

Mohlo by vás zajímat: Odchod Miloslava Štibicha z komedie Vesničko má středisková: Neprobral se z narkózy

Všichni v souboru ho zbožňovali. Patřil mezi ně i herecký velikán Josef Abrhám. „Měli jsme na sebe slabost. Přes jazz, přes humor – na jevišti i soukromě. Byl moje vrba. U něj jsem si ověřoval, co mohu ‚pustit‘, co bylo moc nebo akorát. Na jevišti jsme se hecovali, kolik kdo vydrží. Nikdy jsme nic neopakovali stejně. Byly to naše soukromé milimetrové radosti. U klavíru jsme řádili hodiny, nosil mi pak led na krvavé prsty i klávesy. Ten jazz jsem mu nakonec zahrál i u jeho rakve. Na magneťáku, protože slovo jsem ze sebe nedostal,“ vzpomínal na něj Josef Abrhám v publikaci o Činoherním klubu.

Zemřel náhle a nečekaně. Neprobral se z narkózy

Život Miloslava Štibicha vyhasl předčasně. Po kolapsu, kdy prodělal žlučníkový záchvat, musel podstoupit operaci, jenže se z narkózy už neprobral. Zemřel 22. června roku 1992 ve věku 63 let.

Posted by Miloslav Štibich on Wednesday, August 8, 2012

První filmovou roli získal Štibich až ve svých čtyřiceti letech a svou šanci maximálně využil. Od té doby šel z role do role. Nejčastěji ho obsazoval režisér Jiří Menzel, který ho objevil v divadle. Obvykle býval obsazován do rolí bodrých vesničanů a dobrosrdečných funkcionářů. Mezi nezapomenutelné filmy, v nichž zazářil, patří například Vesničko má středisková, Slavnosti sněženek, Postřižiny, Vrchní, prchni!, S čerty nejsou žerty či Tři veteráni.

„Byl to báječný člověk, se smyslem pro humor, nesmírně skromný a pokorný. Měl jsem ho moc rád. Vždycky jsem se na něj těšil. Když jsem se dozvěděl, že zemřel, byl to pro mě šok. Muselo to přijít strašně náhle,“ prozradil redaktorovi webu Prima Ženy Oldřich Vlach, který si se Štibichem zahrál v komedii Vesničko má středisková.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.