Celebrity

21. června 2023 10:35

David Laštovka

Odchod Miloslava Štibicha z komedie Vesničko má středisková: Neprobral se z narkózy

Vesničko má středisková, Slavnosti sněženek, Vrchní, prchni, Na samotě u lesa, Tři veteráni. To je jen stručný výčet filmů, ve kterých si zahrál nezapomenutelný český herec Miloslav Štibich. Jeho život vyhasl předčasně a nečekaně. Dožil se 63 let. Od jeho smrti dne 22. června uplyne 31 let. Letos v srpnu by mu bylo 95 let.

Miloslav Štibich svoji uměleckou kariéru zahájil jako konferenciér Armádního uměleckého souboru. Poté začal pracovat v divadle jako rekvizitář a inspicient. Práci získal v Činoherním klubu v Praze, kde dělal vše, co zrovna bylo třeba. Díky tomu občas získával i menší role v divadelních představeních. Právě při jednom z nich si ho všiml režisér Jiří Menzel, který mu dohodil práci před kamerou.

Neprobral se z narkózy

První filmovou roli získal Štibich až ve svých čtyřiceti letech a svou šanci maximálně využil. Menzel ho následně obsadil do komedií Slavnosti sněženek či Vesničko má středisková, čímž mu zajistil věčnou slávu. Miloslav se stal rázem hvězdou a velmi obsazovaným hercem. Ještě rok před smrtí natočil šest filmů. Jeho život vyhasl nečekaně a předčasně. Osudnou se mu stala hepatitida, když se po operaci neprobral z narkózy.

S úctou a respektem na něj dodnes vzpomíná herec Oldřich Vlach, jehož Štibich v roli předsedy JZD Vojtěcha Kaliny v komedii Vesničko má středisková neustále upozorňoval, aby nevracel vyškrtané zápalky zpět do krabičky.

„Byl to báječný člověk, se smyslem pro humor, nesmírně skromný a pokorný. Měl jsem ho moc rád. Vždycky jsem se na něj těšil. Když jsem se dozvěděl, že zemřel, byl to pro mě šok. Muselo to přijít strašně náhle,“ prozradil redaktorovi webu Prima Ženy Oldřich Vlach.

Tmelič kolektivu

O Miloslavu Štibichovi se tradovalo, že diváci ho sledovali s takovým zaujetím, že málem zapomněli dýchat. „Jak to dělal, nevím. V jeho herectví bylo cosi až mystického. Hrál malé, občas i střední role. To je těžký obor. Musíte to doslova na pětníku vybalit. Oproti herci s velkým partem, který se může předvést v mnoha rovinách, na to máte strašně málo času,“ zavzpomínal v Divadelních novinách Štibichův tehdejší kolega, herec Petr Nárožný. V souboru byl prý velmi oblíbený. Hotový tmelič kolektivu. „Neměl nepřátele, často jsme za ním chodili pro radu a on vždycky věděl, jak na to,“ dodal Petr Nárožný.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.