Celebrity

14. dubna 2023 14:15

Tomáš Durčák

Petr Nárožný je šťastně ženatý už přes 50 let. Flirtování si ale vždycky užíval

Pokud bychom dávali dohromady žebříček legendárních českých herců 20. století, Petr Nárožný (85) by v něm zkrátka nemohl chybě. Stejně tak by se s manželkou Ivou umístili na předních místech mezi nejstabilnějšími páry českého showbyznysu. Žijí spolu už přes 50 let, přesto o ní, jeho dětech ani hercově soukromí není mnoho známo.

Petr Nárožný zažil poměrně divoké útlé dětství. Narodil se totiž v roce 1938, a tak si pamatuje i na druhou světovou válku. Na jejím konci při osvobozování Prahy Rudou armádou bohužel zmizel jeho otec, ruský emigrant, o jehož dalším osudu už se herec nikdy nic podrobnějšího nedozvěděl. Vyrůstal proto jen se svou maminkou, která se už nikdy podruhé nevdala.

Čtěte také: Jak přísní jsou herečtí bardi jako Petr Nárožný? Amélie Pokorná Zedníčková to prozrazuje

Odmalička hrál ochotnické divadlo, avšak herectví mu až do 30 let sloužilo spíš jako koníček. Mezitím se činil ve škole a po gymnáziu, kdy zvažoval dokonce i medicínu, se z něj nakonec v roce 1968 stal po absolvování ČVUT inženýr. Téhož roku však začala i jeho budoucí kariéra. Od uvádění koncertů skupiny Rangers, na nichž poprvé ukázal svůj vrozený cit pro vtip i skvělé grimasy, se mu v roce 1973 otevřela cesta do divadla Semafor. Zde se z Nárožného za sedm let dokázal stát zavedený herec a roku 1980 přešel do Činoherního klubu, kde působil až do června 2022.

Divadlo, filmy, televize i večerníčky

Kromě divadelních rolí však od roku 1974, kdy zaujal v malé roli cholerického automobilového závodníka v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje, pravidelně získával také práci před kamerou. Již o pár let později si v další kultovní komedii „Marečku, podejte mi pero!“ (1976) poprvé střihl chotě Ivy Janžurové (81). Manžele posléze ztvárnili i v Létajícím Čestmírovi (1983), filmu Ten svetr si nesvlíkej (1980) nebo Cirkusu Humberto (1988) a jsou celoživotními dobrými přáteli. K jeho legendárním rolím patří také kaprál v pohádce S čerty nejsou žerty (1984).

Mohlo by vás zajímat: Poznáte, komu patří slavné filmové hlášky ze školního prostředí?

Jeho skvělý přednes a unikátní hlas z něj rovněž udělaly žádaného herce pro namlouvání kreslených večerníčků. Mimo jiné proto, že hned jeho prvním byli nezapomenutelní Mach a Šebestová (1976–1983). Mimoto ale Nárožný namluvil také večerníčky Cvalda a Olda (1981), Hugo z hor (1987) nebo příběhy opice Žofky (1988). Po revoluci se angažoval mimo jiné v televizi. K jeho klasikám patří třeba seriál Hospoda (1996), v němž ztvárnil hospodského Duška. V posledních letech se mimo jiné ukázal v seriálu Hvězdy nad hlavou.

Takto slavil Petr Nárožný před pěti lety jubilejní 80. narozeniny:

Petr Nárožný a ženy

Jak už dříve Nárožný přiznal, přízeň fanynek má velmi rád, a dokonce mu ani nevadí, když s ním flirtují. „Když s vámi flirtuje krásná a inteligentní žena, zvedá vám to sebevědomí, protože i když už nic neuděláte, stejně si říkáte: ‚No, třeba by to vlastně šlo.‘ Ženy jsou tu proto, aby byl svět krásnější, a zaplať pánbůh, když tak fungují,“ svěřil se herec v roce 2003 webu iDNES.cz. Zároveň však dodal, že má i typ žen, které příliš nemusí: „Nemám moc rád holky, které chodí většinou na filozofickou fakultu a u kterých musím luštit, jestli náhodou nejsou kluci – mají ten svůj batůžek, jsou usoužené, chuděrky… Říkám si, proč nechcete být krásné?“

Čtěte také: Jak flirtuje 12 znamení zvěrokruhu? Lvi vám všechno dopřejí, Váhy vás pobaví

Ať už s ním ale fanynky flirtují sebevíc, mají smůlu. Petr Nárožný je totiž od roku 1972 šťastně ženatý s manželkou Ivou Nárožnou, s níž má syna Petra a dceru Kateřinu. Když se jej v roce 2014 v pořadu Dobré ráno divačka zeptala, proč se ženil až ve 34 letech, odpověděl stroze: „Dříve se mi nechtělo.“ I když je herec známý tím, že do svého soukromí veřejnost prakticky nepouští, všeobecně se ví, že měl drobný spor se svým synem poté, co mu Petr oznámil, že je homosexuál.

Marná sláva, Petr Nárožný patří spíš ke konzervativnější „staré škole“, a tak mu údajně nějakou dobu trvalo, že se s touto skutečností smířil. Domluvit mu měla i kolegyně, herečka Květa Fialová (†88). „Petr měl panickou hrůzu z toho, že by se to mohl někdo dozvědět. Říkala jsem mu, aby nebláznil, přijal to, netrápil sebe a hlavně svého kluka. Jsem šťastná, že dostal rozum, syna pochopil a usmířili se,“ sdělila herečka. Nárožný se následně seznámil s partnerem syna a válečná sekyra byla zakopána. V posledních letech je tak dle svých slov šťastný, radost mu dělají i dvojčátka Emma a Anička jeho dcery Kateřiny.

Syn Petra Nárožného se svým partnerem, tátou a mámou:

Rázný je Petr Nárožný i v otázce vlastních hereckých schopností. Jeho vždy pokorná a sebekritická nátura způsobila, že vynášení do nebe nikdy rád neměl. A ani dnes není minimálně v hodnocení svých filmových rolí jiný. „Byly to většinou malé role v normalizačních komediích. A když přišla nějaká větší, film se většinou nepovedl. Pokud jde tedy o to, co jsem natočil, není na co být pyšný,“ zhodnotil Nárožný v roce 2017 v rozhovoru pro Český rozhlas.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.