Celebrity

3. února 2023 05:55

Tomáš Durčák

Otec Vojty Kotka se stal z kulisáka manažerem Cimrmanů. Zemřel nešťastnou náhodou

Máme rádi Česko XII (4) - Vojtu Kotka naučil pít alkohol otec

Václav Kotek (†66) patřil ke známým osobnostem českého divadla i k předním cimrmanologům. Mohl za to z velké části fakt, že naprostou většinu svého kariérního života strávil právě v Divadle Járy Cimrmana, kde se z kulisáka dostal až do pozice manažera, mluvčího i příležitostného herce. V roce 2019 však náhle tragicky zemřel, a to za velmi smutných okolností. Jak na něj vzpomíná jeho syn Vojta Kotek?

Známý český herec Vojtěch Kotek (35) se se smrtí svého otce velmi dlouho vyrovnával a zavzpomínal na něj mimo jiné při své loňské svatbě. Manželku Radanu si vzal na malebné louce u přehrady Orlík a na svatební den jim vyšlo překrásné počasí, o které se podle ženicha zasloužil právě zesnulý tatínek.

„Uprostřed nejvíc deštivých dní, které jsme v republice zažili, na tu chvilku vysvitlo sluníčko. Věřím tedy, že to tam nahoře zařídil táta, který už tady s námi nemohl být,“ řekl Kotek pro magazín Showtime.

Syn Vojtěch zavzpomínal, jak jej otec učil pít

Že na tátu dodnes rád vzpomíná, Vojta cokázal před koncem loňského roku v pořadu Máme rádi Česko. Herec, který loni s manželkou rovněž přivítal na světě svého prvního potomka, popsal své první zážitky s alkoholem, u kterých byl přítomný právě jeho táta. „Můj otec mě učíval pít víceméně už od mých patnácti let. Učil mě i to, jak potom zvracet do pangejtu,“ pobavil Kotek další účinkující i diváky.

Jeho výuka pod otcovým dohledem však jednou na hotelovém pokoji nabrala nečekaný směr. „Je pravda, že se mu to potom vymstilo, protože zhruba v mých devatenácti letech jsme spolu byli na hotýlku a já jsem přišel dolů do restaurace s větou: ‚Otče, dnes tě naučím chlastat!‘ Nakonec jsem se vyzvracel do skříně,“ popsal jeden z nespočtu zážitků s milovaným tátou Vojta Kotek.

Od neúspěchu na DAMU k manažerovi divadla

Václav Kotek si během svého života dokázal na divadle vybudovat slušnou kariéru. Členem kultovního Divadla Járy Cimrmana se stal již v roce 1973. Poté, co se neúspěšně pokoušel dostat na DAMU, rozhodl se vzít aspoň práci kulisáka, a to nejdříve v Divadle na Zábradlí a poté v Redutě. Následně s ním začali spolupracovat Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak.

A jak právě první jmenovaný připomněl na pohřbu Václava Kotka v roce 2019: „Václav Kotek se zasloužil o divadlo Járy Cimrmana. Díky za všechno, Vašku.“ Z kulisáka a technického pomocníka se totiž postupně začal stávat i jedním z herců. Nakonec vystupoval celkem ve dvanácti hrách souboru a v menších rolích se objevil rovněž v několika Smoljakových filmech.

Expedice do Ruska a tragická smrt

Jeho zápal pro dílo i odkaz Járy Cimrmana ukazuje mimo jiné fakt, že v roce 2007 uspořádal a vedl expedici až do ruského pohoří Altaj. Sem s ním vyrazil nejen jeho syn Vojtěch, ale také třeba velezkušený horolezec Radek Jaroš. Cíl výpravy? Zdolat dosud nepojmenovaný vrchol a následně 3 610 metrů vysokou horu pojmenovat „Hora Járy Cimrman“, což se mimochodem expedici skutečně podařilo.

Václav Kotek se postupně stal až manažerem Divadla Járy Cimrmama a vzal si pod svá křídla rovněž funkci mluvčího. Zpráva o jeho zcela nečekané smrti 25. července 2019 zasáhla úplně všechny. K tragédii mělo dojít přímo v jeho domě na Karlštejně, kde bydlel s manželkou Alenou. Kotek se podle všeho nešťastně zřítil ze schodů. „Zprávu mi potvrdil jeho syn Vojta. Jeho tatínek se nešťastně zřítil ze schodů ve svém domě a zlomil si vaz,“ citoval Zdeňka Svěráka Blesk.cz.

Mohlo by vás zajímat: Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní?

Jeho místo v Divadle Járy Cimrmana do jisté míry zaplnil právě Kotkův syn Vojtěch, který je plnohodnotným členem souboru a vystupuje zde mimo jiné po boku legendárního herce a režiséra Zdeňka Svěráka.

„Poté, co Láďa Smoljak odešel, přišel Zdeněk (Svěrák, pozn. redakce) s nápadem, že by se herecký ansámbl mohl doplnit o syny svých členů, což byl Joska Čepelka, Miloňův syn, a já. Pro mě to bylo nejprve nepředstavitelné. S Cimrmany jsem vyrůstal, byl jsem odkojený tím humorem. Usínal jsem u jejich nahrávek celé dětství i pubertu. Ale ve chvíli, kdy jsem začal dělat herectví, nikdy by mě nenapadlo, že bych s nimi hrál. Ale když mi to Zdeněk nabídl, bylo to něco, co se odmítnout absolutně nedá,“ zavzpomínal Kotek na svůj příchod do tohoto divadla v 7 pádech Honzy Dědka.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.