Celebrity

27. prosince 2022 10:10

Eliška Reiglová

Svěrák potřeboval herečku, které se mezi oči vejde velký nos. Tak se zrodila Bosana

Dnes již bývalá herečka Vida Neuwirthová (60) se vepsala do paměti nejen českých diváků jako zlá princezna Bosana v pohádce Tři veteráni. Slávu, kterou ji tato role přinesla, už nic nepřekonalo, byť si v 80. a 90. letech ještě zahrála v několika filmech a seriálech. Dnes má vícero profesí, z nichž některé významně ovlivňuje její židovský původ.

Vida Neuwirthová, za svobodna Skalská, se jako dvacetiletá proslavila v pohádce Tři veteráni. Zlomyslnou princeznu Bosanu zahrála tak výborně, že z pohádky už je dnes vánoční klasika a navíc ji lidé díky roli stále poznávají. Dnes se už před kamerami neobjevuje, věnuje se něčemu, co je jí bližší kvůli rodinné historii. V soukromém životě je pak také dvojnásobná matka a už i babička.

Židovský původ

O tom, že pochází z židovské rodiny, se Vida Neuwirthová dozvěděla až jako čtrnáctileté děvče. „Vyrůstala jsem v době, kdy nebylo dobré se příliš odlišovat, natož se hlásit k židovským kořenům. Proto rodiče počkali, až budu větší a lépe to pochopím,“ prozradila hvězda legendární pohádky magazínu Ona Dnes.

Otec filmové princezny Bosany si prošel koncentračními tábory a jeho přežití se dá považovat za zázrak. Dostal se dokonce i pod ruce obávaného anděla smrti Josefa Mengeleho. Osud rodiny dovedl Neuwirthovou k jejímu aktuálnímu povolání.

„Začala jsem si o tom číst, studovat, co se dalo, poslouchat tátovo povídání a pak, když jsem se začala věnovat loutkovému divadlu, rozhodla jsem se založit dětské divadlo Feigele při pražské židovské obci a organizovat dětské programy na židovské svátky,“ vysvětlila pro Ona Dnes.

Kromě vedení tohoto dětského divadla se Vida Neuwirthová věnuje také průvodcování. Turistům ukazuje nejen pražské židovské město, sama s nimi jezdí například i do Terezína, tedy na místo spojené s dobou, která rodině přinesla tolik utrpení.

Vzpomínky na Tři veterány

Ještě než se z Vidy Neuwirthové stala Bosana, čekala ji zkouška. Filmaři potřebovali ženu, které se mezi oči vejde velký nos, ale stále bude vypadat hezky. Vidu vybral na castingu Zdeněk Svěrák, dívka s očima daleko od sebe se mu hned zalíbila.

„Oni vlastně také chtěli vidět, jak budu vypadat s tím nosem. Jak až moc vás to deformuje, jestli pořád ještě jde se na to koukat. Takže ten, co mi nasadili, byl asi metr dlouhý a ještě mě v něm vyfotili ze všech stran,“ prozradila magazínu Lifee.cz.

Tehdy teprve do velkého filmového světa vstupující herečka si zahrála v kultovní pohádce s velikány, kteří odešli do hereckého nebe. Měla tu čest být po boku velkých komediálních mistrů a dle očekávání si to patřičně užila. Odnesla si vzpomínky, které jsou skutečně věčné.

„Tenkrát jsem byla pěkná a čerstvá, navíc jsem v té době měla narozeniny, tak mě na rukou nosili. Pan Hrušínský mi tenkrát dokonce vydyndal více peněz, když viděl tu katastrofu, kterou mi každé ráno lepili na obličej. Pan Satinský byl zase samá sranda, takže jsem si to užívala,“ dodala s úsměvem na rtech.

Věčná sláva

Jakožto průvodkyně a osoba stojící ve vedení dětského divadla je Vida Neuwirthová mezi lidmi téměř neustále. Dodnes se jí tak pochopitelně stává, že ji mnozí z nich poznávají. Ona si tyto chvilky naštěstí užívá.

„Občas je v tom nechávám vykoupat. Říkají, já vás odněkud znám a přemýšlí. Pak si všimnou mých očí a většinou mě poznají. Vždy si tak říkám, kolik toho mají asi jiné slavnější herečky, když i mě neustále ještě chodí dopisy s žádostmi o podpis,“ usmála se princezna Bosana.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.