I umělý stromeček potřebuje péči. Jak se o něj starat, aby vydržel co nejdéle

Bez ozdobeného stromečku by nebyly Vánoce. U každého ale vypadá jinak, někdo volí jemné dekorace, někdo pestrobarevné, někdo preferuje živý stromek, někdo naopak nedá dopustit na umělý. Především při jeho sklízení je s ním mnohem méně práce a není nutné se zaobírat například hromadou opadaného jehličí. I on ale potřebuje péči, aby vydržel krásný co nejdéle.

Už dávno neplatí, že umělý stromek se nemůže zdaleka rovnat tomu skutečnému. Kdo si trochu připlatí, může mít nádherný vánoční stromeček, který mu na rozdíl od toho pravého bude sloužit celá léta. Taková investice se pak vyplatí – a se správnou péčí o to více. Ač není živý, trochu pozornosti potřebuje, jak uvádí expert americké prodejny Balsam Hill.

Jak se správně starat o živý vánoční stromeček?

Umístění

Možná se umístění umělého stromku zdá jako nepodstatný detail, opak je ale pravdou. Pro zachování jeho krásy je důležité, aby byl doma umístěn na chladném a suchém místě. Zcela nevhodné je naopak jeho položení ke zdroji tepla či vystavení přímému slunci.

Prvotní čištění

Poté, co stromeček vybalíte, ho očistěte. Pokud nemá vlastní světýlka, je možné ho přejet vysavačem s kartáčovým nástavcem. Abyste se ujistili, že ho luxování nepoškodí, nejdříve to vyzkoušejte na spodní větvi co nejblíže kmeni. Pokud se s falešným jehličím nic nestane, můžete v klidu vysát celý stromeček.

Údržba

Pokud patříte mezi milovníky Vánoc a stromečku se jen tak nezbavujete, ten umělý je důležité alespoň jednou týdně jemně oprašovat. Ideální je použití jemné prachovky či suchého hadříku. Pokud má stromek i světýlka, v jejich okolí vyžaduje oprašování větší opatrnost.

Na co si dát pozor

Ať už váš stromeček vypadá jakkoliv, obloukem se vyhněte jeho čištění mokrým způsobem. Neměla by na něj přijít voda a už vůbec ne mýdlo nebo jakékoliv jiné agresivnější čisticí prostředky. Ty by jej mohly nenávratně poškodit.

Uskladnění

Jakmile se rozhodnete stromek po Vánocích uklidit, je třeba ho rozebrat podle instrukcí. K uskladnění je ideální přímo speciální pytel. Pokud ho ale nemáte, nevadí – použijte jiný a stromek v něm dejte ještě do krabice. Tu uložte na chladné a suché místo, abyste ho uchránili před vlhkostí a zatuchnutím.

Sdílejte článek
Štítky péče strom Vánoce krása svátky vánoční stromek umělý stromek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.