Nemáte náladu na vánoční veselí? Zkuste se naladit na svátky těmito aktivitami

Sám doma

Vánoce jsou radostným obdobím pro děti, které píšou dopis Ježíškovi, vyhlížejí sníh, radují se z vůně cukroví a nadšeně čekají na dárky pod rozzářeným nazdobeným stromečkem. Pro dospělé jsou Vánoce ale mnohdy spíš o shonu, přepočítávání financí po nákupu dárků, důkladném svátečním úklidu a plnění úkonů, kterými se už během posledních prosincových dní nechtějí zabývat. Pokud se letos na Vánoce necítíte, nezoufejte a zkuste se na ně naladit.

Vánoce mají být období klidu a pohody, pro leckoho ale představují přesný opak. Každý si přitom zaslouží si tyto svátky užít a při štědrovečerním posezení s blízkými zapomenout na každodenní starosti. Pokud Vánoce nemáte zrovna v oblibě a jsou pro vás vyčerpávající, zkuste na nich najít to pozitivní a naladit se na veselí, které s nimi souvisí. Pomoct vám k tomu můžou třeba následující aktivity.

1. Vyrazte na vánoční akci

Ať už jde o rozsvěcení stromečku či adventní trhy, vyrazte na akci či místo, kde na vás dýchne ta nejveselejší vánoční atmosféra. Pokud máte dostatek času, můžete si zajet na výlet třeba i do zahraničí na pověstné trhy ve Vídni. Dejte si svařák, trdelník, ochutnejte nabízené cukroví nebo si něco vyrobte v kreativní dílně. Zkuste probudit své vnitřní dítě a radovat se z vánočních maličkostí.

2. Spojte se s přírodou

Na chvíli odložte technologické vymoženosti, vypněte televizi, teple se oblečte a vyjděte na čerstvý vzduch čistě za účelem procházky. Dávejte pozor, abyste se nezatoulali do obchodu, kde byste se vrátili k nákupům dárků - jděte do přírody, nadechněte se a snažte se starosti alespoň na chvíli hodit za hlavu. Benefity takové procházky pocítíte nejen na duši, ale i na těle.

3. Pomozte potřebným

Bohužel ne všichni si mohou užít Vánoce po boku rodinu, vychutnat si večeři a radovat se u stromečku obsypaného dárky. Osamělému člověku v okolí můžete koupit dárek, případně se s ním podělit o porci bramborového salátu, kapra či řízku a trochu cukroví. Nejen, že ze sebe budete mít dobrý pocit, Vánoce, a dost možná i několik týdnů po nich, tak zlepšíte i někomu jinému.

4. Zabruslete si

Před Vánoci se na mnoha místech objevují dočasná ledová kluziště. Pokud takové máte ve svém okolí, neváhejte a jděte si s přáteli či rodinou zabruslit. Tato typicky zimní aktivita vám i se všemi pády vykouzlí úsměv na tváři a pomůže vám k uvolnění. Budete aktivní, budete s lidmi, které máte rádi a přestože vám na ledu možná bude trochu zima, u srdce vás taková činnost zahřeje.

5. Sejděte se se starým známým

Je naprosto přirozené, že se lidé v průběhu života stěhují, jdou ze školy na školu nebo mění zaměstnání. Všude poznávají lidi, se kterými si rozumí, považují je za kamarády, ale později s nimi téměř ztratí kontakt. Zavolejte někomu, koho jste dlouho neviděli, že byste o setkání stáli, a sejděte se. Popovídejte si o životě, dejte si společně šálek dobrého čaje a třeba se i obejměte. Setkání se starým známým vás může naplnit dlouhotrvající radostí.

Jakým pohádkám a filmům se můžete v prosinci zasmát?

6. Smějte se

Ať už vás rozesmějí videa na internetu, hraní společenských her s přáteli, sledování komedií nebo cokoliv jiného, je čas se tomu oddat. Smích patří ke stavebním kamenům mezilidských vztahů, zlepšíte jím tak náladu nejen sobě, ale i lidem ve svém okolí. Ulevuje navíc od úzkostí a snižuje riziko konfliktů, které se o Vánocích mezi příbuznými občas odehrávají.

7. Odpočívejte

Žijeme v náročné době, v níž stres je každodenní náplní našich životů. Dovolte sami sobě si od něj odpočinout a na chvíli vypnout hlavu. Zajděte si na masáž, zahřejte se v sauně, zajděte si do vířivky, meditujte, nebo si zkrátka jen lehněte pod deku a sledujte televizi. Nenechte se dohnat všudypřítomným shonem a nedělejte, co není nutné. Čas pro sebe je důležitý a uvolní vás natolik, že budete schopni si Vánoce užít víc.

Sdílejte článek
Štítky příroda smutek Vídeň Vánoce televize svátek vánoční trhy Ježíšek aktivita naštvání