Speciály

28. listopadu 2022 17:20

Šarlota Chmelařová

Vánoční koření jako lék na revma či koliku. Jeho zázračné účinky znali už naši předci

Zanedlouho se bude opět vůně vánočního cukroví linout z většiny domácností. Znáte ale všechny zajímavosti týkající se tradičního koření, které využíváme nejen při pečení, ale také například k přípravě svařeného vína?

Už naši předci si byli vědomi blahodárných účinků, jež mají některé druhy koření na naše zdraví. S Vánoci si asi nejvíce spojujeme vůni skořice, hřebíčku, vanilky a badyánu. Pojďte se společně s námi vydat na kouzelnou cestu plnou výrazných chutí a zajímavostí, která odhalí, jak přesně vašemu tělu tyto druhy koření pomáhají.

Skořice

Nutno podotknout, že je potřeba využívat pravou cejlonskou skořici, abyste získali veškeré její benefity. Skořice je úžasný pomocník téměř na vše. Uklidňuje a dodává pozitivní energii, navíc dokáže podpořit imunitní systém a snižuje cholesterol i hladinu cukru v krvi, což nejvíce ocení zejména diabetici. Působí také jako přírodní antioxidant, skvěle působí proti chronické únavě, kožním onemocněním i zápachu z úst. Díky všem blahodárným účinkům se rovněž dá právem označit za bojovníka proti stárnutí. Dokáže mimo jiné rozproudit i tok lymfy v podkoží, takže se přidává i do přípravků na celulitidu.

Skořice je bezpochyby jedním z nejvyužívanějších druhů koření. Dává se do například do perníčků, svařeného vína i rumu. Její výhody lidé využívali už ve starověkém Egyptě a do Evropy se k nám dostala díky arabským obchodníkům. Skořicovník pravý, též cejlonský (Cinnamomum zeylanicum), pochází ze Srí Lanky (ostrov Cejlon), najdete ho však i v jiných tropických oblastech.

Hřebíček

Málokdo si umí představit vánoční svařák bez hřebíčku. Přidává se také do perníčků nebo k tradičním pracnám a dříve se používal na osvěžení dechu. Příznivé účinky má rovněž na zuby, pokud vás tedy rozbolí, můžete ho využít jako přírodní formu první pomoci. Obsahuje totiž eugenol, který má lokální anestetické a antiseptické účinky. Působí mimo jiné velmi dobře na dýchací cesty a pomáhá proti zánětům průdušek. Jde o aromatický plod stromu čeledi myrtovitých (Myrtaceae), který se k nám dováží z Indonésie, Madagaskaru nebo Srí Lanky.

Badyán

Badyán má tvar krásné hvězdy a jedná se o velmi aromatické koření. Používá se do perníku, švestkových povidel, kompotu z hrušek či jablek, ale i jako aroma pro čaje nebo grog. Působí dobře na revma, ale i koliku. Obsahuje látku oseltamivir, která funguje jako antivirotikum. Poprvé k se k nám do Evropy dostal přibližně v 17. století z jihovýchodní Asie a Tichomoří.

Vanilka

Nesmíme zapomenout ani na tradiční vanilku, která provoní dezerty, ale i vánoční cukroví – především pak oblíbené rohlíčky. Patří mezi nejdražší koření na světě a má antioxidační a antimikrobiální účinky. Snižuje horečku a pomáhá při léčbě zažívacích potíží, ale i kožních problémů. Hojně se využívá také v aromaterapii, jelikož její vůně uklidňuje a působí proti únavě.

Zdrojem tohoto koření jsou tobolky orchideje z rodu vanilovník, rostliny původem z Mexika. V polovině 19. století se vanilka díky objevu umělého opylování rozšířila také do jiných částí světa a nyní je jejím nejvýznamnějším vývozcem hlavně Madagaskar.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.