Samoživitelky čekají chudší Vánoce. Jak dětem vysvětlit, že Ježíšek nemá peníze?

Smutné Vánoce samoživitelky

Rapidní růst cen nejen energií či potravin, ale prakticky všeho sice pocítili skoro všichni, nejvíc ale ti, kteří měli už dříve hlouběji do kapsy. Dle průzkumu letos vánoční přání svým dětem nebude schopno splnit celých 90 % samoživitelek. Musí jim proto vysvětlit, proč Ježíšek nepřinese tolik dárků a proč to není jejich vina.

Uskromnit se musí téměř všechny samoživitelky

Výzkum neziskové organizace Klub svobodných matek ukázal, že až 9 z 10 rodičů samoživitelů se letos na Vánoce bude muset uskromnit, protože si dárky pro děti nebo třeba dostatek cukroví zkrátka nemohou dovolit.

„Výsledky průzkumu bohužel nepřekvapily,“ řekla pro CNN Prima News ředitelka organizace Dana Pavlousková. „Jako samoživitel musí člověk nejdříve zajistit, aby měl kde bydlet a co jíst, a až poté řeší další věci, jako jsou třeba vánoční dárky,“ dodala.

Reálný příklad ze života

Příkladem takové samoživitelky je i čtyřnásobná maminka Gabriela, která se na Vánoce snaží šetřit už od srpna. „Něco jsem dokázala koupit sama a organizace, která pomáhá maminkám, mi pomohla se zbytkem.“ Kvůli zdraví nyní nemůže pracovat, a tak je závislá na pomoci v hmotné nouzi a doplatku na bydlení.

„Nájem s poplatky je 15 640 korun. Když do toho zahrneme všechno ostatní, třeba i internet, jsme na 20 tisících měsíčně bez nákladů na soukromý život,“ svěřila se paní Gabriela a podotkla, že dávky od státu reálně příliš velkou pomocí nejsou. „Vypočítávají to z vysokého příjmu a nikdo neřeší, že maminka v tu chvíli bez práce potřebuje fungovat.“

Děti nestrašte a vysvětlete, že nejsou na vině

I ona tak bude letos muset svým dětem vysvětlit, že Ježíšek bohužel pod stromeček nepřinese věci, které si přejí. Což nemusí být snadná konverzace, o to důležitější ale je dětem vše vysvětlit a pomoci jim situaci zpracovat. Zejména proto, aby nezískaly pocit, že jsou na vině ony a že právě kvůli nim se rodič trápí.

„Platí podobné zásady jako u pandemie. Tedy dát dětem pravdivé vysvětlení přiměřené jejich věku. Určitě je zbytečně nestrašit, nic nepřehánět ani nezveličovat,“ radí psycholožka Daniela Müllerová z centra LOCIKA. Podle ní většina dětí úspornější život rodičů vnímá a slyší o podobných situacích od kamarádů ve škole, takže nebudou mimořádně překvapeny.

Přesto je na místě pomoci jim emoce okolo chudšího Ježíška zpracovat. „Děti mají sklon si pocity dospělých, kterým nerozumějí, vykládat tak, že za to mohou ony, že způsobují rodičům starosti a trápí se tím, že jsou pro rodiče problémem,“ varuje Müllerová.

Dolehla na vás energetická krize? Máte vážné obavy, že kvůli inflaci a rostoucím cenám neuživíte svou rodinu? Chcete dát návod ostatním, jak právě vy složitou situaci zvládáte? Pokud máte zájem, podělte se o své životní příběhy a napište nám na lifestyle@iprima.cz. Nezapomeňte uvést kontakt na sebe a informaci, z jakého regionu ČR pocházíte.

Dítě věřící/nevěřící na Ježíška

Věří-li vaše dítě stále na Ježíška, nechcete mu rovněž lhát ve smyslu, že dárky nedostane, protože letos zlobilo. Přípravu na skromnější nadílku je ale dobré zahájit včas, třeba při psaní dopisu Ježíškovi. „Soustřeďte se s dítětem na výběr dárků. Sestavte seznam společně a vyberte ty, které jsou nejvíc důležité. Dětem, které věří na Ježíška, je pak možné říci, že Ježíšek letos má také více starostí, a proto přinese jen ty nejdůležitější dárky.

U dítěte, které už na Ježíška nevěří, je lepší žádné hry nehrát a hovořit s ním zcela otevřeně, avšak bez výčitek, abyste na něj nepřenášeli vlastní starosti. „Nevyčítejte to sami sobě ani skrytě dítěti  větami jako ‚Tvoje potřeby jsou pro mě nákladné, prožívám kvůli tobě frustraci, pořád něco chceš' a podobně,“ varuje psycholožka.

Rozhodně nedává smysl se před dětmi za celou situaci stydět nebo jim slibovat, že příští rok nebo později jim chudšího Ježíška vynahradíte. Při jednání na rovinu dáte dítěti nejlepší šanci vše přijmout a vyrovnat se s tím. Děti jsou totiž velmi vnímavé, a tak se všeobecně s podobnými záležitostmi vyrovnávají stejně jako rodiče.

Sdílejte článek
Štítky peníze Vánoce chudoba psychologie ekonomická krize inflace samoživitelky děti Klub svobodných matek dárky Ježíšek