Životní styl

28. listopadu 2022 09:20

Tomáš Durčák

Stresuje vás nakupování a potřebujete šetřit? Zkuste doma bezdárkové Vánoce

Vánoce, kdy pod stromečkem nic nenajdete ani druhým nic nenadělíte, mohou na první pohled působit netradičně až zvláštně. Ve skutečnosti je však praktikuje více lidí, než byste možná tušili. A ne vždy je nutně hlavním důvodem šetření peněz, byť zrovna letos se toto téma jeví jako velmi aktuální. Jak ideálně Štědrý večer bez dárků zorganizovat, abyste si svátky i přesto užili?

„Nevím, co mu/jí koupit na Vánoce.“ Tuhle větu teď možná ve svém okolí slýcháte na denní bázi. Při pohledu na nabídky kamenných obchodů i e-shopů by jeden čekal, že vybrání něčeho pod stromeček bude tím nejmenším problémem, který musíme před svátky řešit. Opak je ale pravdou.

Asi nikdo nechce svým blízkým darovat něco za každou cenu. Ostatně proč mermomocí utrácet peníze (a čas) za věc, kterou obdarovaný stejně nevyužije a buď ji navždy zašantročí někam do skříně, obratem předá/prodá někomu dalšímu, nebo dokonce vyhodí?

Mnoho Čechů už nyní ví, že si na Vánoce bude muset půjčit:

Žijeme v době, kdy nemalá část z nás má zkrátka a dobře vše, co potřebuje/chce. A co nemáme a chceme, to si většinou můžeme dovolit koupit. Snažit se někoho za takové situace překvapit či smysluplně obdarovat tak může být pořádný oříšek. Nelze se proto divit, že v některých domácnostech už stresování se nad sáhodlouhým vymýšlením zajímavých (a tím pádem často drahých) dárků řekli stop.

Dnešní doba k bezdárkovým Vánocům přímo vybízí

Letošní rok je navíc velmi specifický v tom, že spousta Čechů zkrátka nebude mít peníze na to, aby všem blízkým koupili honosné dary. Místo toho budou raději řešit zaplacení hrozivě rostoucích částek za elektřinu, palivo nebo potraviny, případně šetřit finanční rezervu na stále nejistý příští rok.

Proč se tedy za takové situace neuchýlit rovnou k přeskočení vzájemného předávání vánočních dárků? Minimálně mezi vámi a vaším partnerem či dospělými blízkými může jít z mnoha důvodů o velmi praktické rozhodnutí:

  1. Na prvním místě odstřižením dárků ušetříte značné množství peněz. Pro řadu lidí jsou právě výdaje na dárky s přehledem největší položkou vánočního utrácení. Jde tedy zároveň o kategorii, kde můžeme nejvíce ušetřit a kde bychom s jakoukoli snahou o levnější Vánoce letos měli začít.
  2. Důležitá je i skutečnost, že bez nutnosti shánět dárky neušetříte jen peníze, ale i čas a zejména nervy, které vám v přeplněných nákupních centrech snadno mohou přetéci. Není nic lepšího než si místo všudypřítomného shonu dopřát skutečnou pohodu, v klidu si užít tradiční adventní atmosféru a nechat stres mimo váš dosah.

Vše je o domluvě s vaší rodinou

Vánoce bez dárků mohou u vás doma proběhnout asi jen pod jednou zásadní podmínkou – že se na nich s blízkými jednohlasně shodnete. Určitě není namístě rozhodnout se nikomu nic nekupovat, aniž by to budoucí neobdarovaní, kteří vám mezitím dárky shánět budou, tušili.

Dolehla na vás energetická krize? Máte vážné obavy, že kvůli inflaci a rostoucím cenám neuživíte svou rodinu? Chcete dát návod ostatním, jak právě vy složitou situaci zvládáte? Pokud máte zájem, podělte se o své životní příběhy a napište nám na lifestyle@iprima.cz. Nezapomeňte uvést kontakt na sebe a informaci, z jakého regionu ČR pocházíte.

Zásadní překážkou mohou být i (zejména malé) děti. Ani ty však vůbec nebrání tomu, abyste si bezdárkové Vánoce udělali aspoň s partnerem či rodiči a ratolestem třeba menší nadílku dopřáli. Starší děti, u nichž už psaní dopisů a příchod Ježíška neřešíte, můžete do Vánoc bez dárků zahrnout, pokud budou souhlasit.

Je však dobré už dopředu počítat s tím, že se váš návrh nesetká s pozitivní a nadšenou reakcí. Pro mnoho malých i velkých dárky k Vánocům neodmyslitelně patří a druhé obdarovávají s velkou radostí. Argumentem může být i fakt, že finančně nestrádáte, takže není důvod se zrovna v případě dárků pod stromečkem uskromnit.

Možné kompromisy, pokud Vánoce bez dárků neprojdou

Bezdárkové Vánoce nemusí být nutně jen o radikálním řezu a úplném odstranění všech dárků z vašich svátků. Místo toho můžete přistoupit ke smysluplnému kompromisu, který uspokojí všechny strany:

  • Navrhněte pro vzájemné dárky jasný rozpočet či jejich konkrétní množství. Můžete si tedy například navzájem dát dárky, každý ale dostane jen jednu věc maximálně za 500 Kč.
  • Nechcete-li dárky úplně zrušit, dohodněte se místo honosných a velkých krabic jen na symbolických, malých dárečcích (ideálně vlastnoručně vyrobených). Pod stromečkem tak nebude zcela prázdno, nákup dárků ale nikoho nezruinuje a ani při jejich pořizování nebudete muset trávit hodiny v obchodech. A nakonec při rozbalování dost možná zažijete více legrace než u drahých spotřebních hraček.

  • Trápit se tím, co druhým koupit, když všichni tak nějak mají všechno, je dnes pro mnoho lidí běžnou předvánoční součástí. Pamatujte však, že zejména letos se zřejmě najde mnoho těch (i dětí), které pod stromečkem nic nenajdou ne kvůli bezdárkovým Vánocům, ale proto, že rodiče na dárky peníze nemají. Anebo jim je nemá kdo dát, jelikož nikoho blízkého nemají. Zvažte proto, zda místo kupování zbytečností blízkým, kteří je stejně neocení, není lepší alternativou věnovat společně dárky třeba do dětského domova, přispět na útulek pro zvířata nebo na nějakou z mnoha charit, jež dnes pomáhají lidem v životní nouzi, a použít je tak tam, kde někomu udělají nefalšovanou radost.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.