Rodiny čeká nákladné vánoční pečení. O kolik dražší bude letos cukroví?

Vánoční cukroví zdražuje

Zatímco politici se snaží řešit rapidně rostoucí ceny energií, české maminky, manželky a babičky mají neklidný spánek spíš z blížícího se vánočního pečení. To letošní totiž už nyní vypadá na velmi nákladnou záležitost. Navíc je nutné připravit se na další pravděpodobnou vlnu zdražování.

I ti z nás, kteří nejsou studovaní ekonomové a nerozumí všem těm číslům okolo inflace, si jednoduše v obchodě na cenovkách všímají rostoucích cen u základních potravin. Růst činí prakticky u všeho oproti loňsku už nyní desítky procent, což znamená, že předvánoční shon a nakupování letos našimi peněženkami zamává ještě víc, než jsme byli zvyklí.

Předvánoční nákupy budou o desítky procent dražší

Nejhorší na celé situaci přitom není dosavadní zdražení, ale spíš jeho očekávané další pokračování směrem ke konci roku. Český statistický úřad (ČSÚ) už v tuto chvíli považuje mouku, cukr nebo máslo za nejrychleji zdražující potraviny.

Inflace v září dle dat České národní banky dosáhla meziročně 18 %, její výraznější pokles zatím nikde na obzoru vidět není. Už nyní si tak české domácnosti za vánoční cukroví připlatí oproti loňsku odhadem o třetinu víc. A to se bavíme o cukroví upečeném vlastnoručně doma.

Navíc je potřeba počítat s tím, že inflace nadále poroste i v posledních měsících letošního roku. Plus je pravděpodobné, že obchodníci jako každý rok před Vánoci své zboží ještě o krapet zdraží, jelikož vědí, že domácnosti budou ve větší míře nakupovat právě například suroviny na pečení cukroví.

Kilo vanilkových rohlíčků zdražilo o 34 %

Server Kupi.cz v loňském roce spočítal, na kolik českou hospodyňku vyjde upečení jednoho kilogramu tradičních vanilkových rohlíčků. Mimo samotné suroviny do kalkulace započítal i energii nutnou pro zpracování surovin či samotné pečení. Výsledná cena? 245 Kč za kilogram vanilkových rohlíčků při ceně 185 Kč jen za suroviny.

Ekonom Lukáš Kovanda nyní tyto cenovky na základě dat ČSÚ aktualizoval na letošní hodnoty a přepočítal také cenu energií. A došel k tomu, že letos už vás upečení stejného kilogramu vanilkových rohlíčků bude stát ne 245, ale 328 Kč, tedy o celých 34 % dráž.

Mouka zdražila o 80 %, máslo o 50 %

Zatímco loni vyšlo 800 gramů hladké mouky na rohlíčky na 16 Kč, letos je to 29 Kč, tedy bez tří korun dvojnásobek a zdražení o 80 %. Procentuálně jde s přehledem o nejrychleji zdražující surovinu na pečení. O zhruba 25-30 % stoupla také cena vajíčka, které letos místo 3 Kč/ks vyjde o korunu dráž.

S přibližně padesátiprocentním zdražením pak musíte počítat u tuků, jako jsou máslo či sádlo. Relativně malé zdražení oproti ostatním surovinám zaznamenaly ořechy, jejichž cena je aktuálně oproti loňsku přibližně o pětinu dražší.

Dolehla na vás energetická krize? Máte vážné obavy, že kvůli inflaci a rostoucím cenám neuživíte svou rodinu? Chcete dát návod ostatním, jak právě vy složitou situaci zvládáte? Pokud máte zájem, podělte se o své životní příběhy a napište nám na lifestyle@iprima.cz. Nezapomeňte uvést kontakt na sebe a informaci, z jakého regionu ČR pocházíte.

Domácí pečení cukroví je stále jasně nejlevnější

Samotné suroviny bez započítání cen energií letos místo 185 Kč vycházejí na 252 Kč, tedy o více než 36 % více než loni. Samotné energie pak zdražily o zhruba 60 % a mohou také za to, že nás všechny letos vyjde každý plech cukroví přibližně o třetinu dráž než před 12 měsíci.

Jak ale ekonom v závěru svého komentáře připomíná, domácí pečení cukroví bude letos jako každý rok stále citelně levnější než kupování již hotového cukroví v obchodě. „Zatímco domácí výroba vyjde na uvedených zhruba 330 korun, stejné množství rohlíčků – ovšem zpravidla horší kvality – vyjde při jejich nákupu v obchodě na zhruba 420 korun. Rohlíčky od cukráře, které mají samozřejmě vyšší kvalitu, letos vyjdou zhruba na 720 korun za kilogram,“ píše Kovanda.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.