Jak se o Vánocích vyhnout přemíře cukru? Zkuste cukroví ve fitness verzi
Možná si myslíte, že když do vánočního cukroví nedáte to, co tam podle tradičních receptů patří, tedy pořádný kus másla, hodně cukru i bílé mouky, nemůže z toho vyjít nic, co by stálo za vyzkoušení. Omyl. Pokud zvolíte kvalitní suroviny, po odlehčené verzi vánočního cukroví se jen zapráší.
Odlehčená fitness verze klasického cukroví se neobejde bez kvalitních surovin. Jen ty vám zaručí, že výsledek bude nejen dobře chutnat, ale i obsahovat spoustu tělu prospěšných látek v dobře vstřebatelné podobě. Ty nejkvalitnější suroviny jsou v bio kvalitě a najdete je v supermarketech pod označením logem biolistu nebo biozebry. Budete tak mít jistotu, že se jedná o certifikovanou biopotravinu bez zbytečné chemie. Seženete je také na ekologických farmách, které bioprodukty nabízejí například prostřednictvím bedýnkových systémů.
A jaké recepty můžete letos třeba vyzkoušet?
FIT kokosky
Ingredience:
- 4 vejce
- 200 g strouhaného kokosu
- kůra z jednoho citronu nebo pomeranče v bio kvalitě
- extrakt z vanilkových lusků na oslazení
Postup:
1. Předehřejte troubu na 150 °C. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého následně přidejte vanilkový extrakt, kokos a jemně nastrouhanou kůru z citrusů. Vše dobře promíchejte.
2. Z takto připravené směsi vytvarujte na plech kokosky.
3. Dejte je do vyhřáté trouby a pečte asi 20 minut. Během pečení kokosky hlídejte, aby se nepřipálily.
Fitness pistáciové kuličky
Ingredience:
- 200 g sušených datlí bez pecek
- 100 g mandlí
- 2 lžíce kakaa
- 200 g nesolených pistácií (vyloupaných)
Postup:
1. Nasekejte pistácie najemno a odložte je stranou.
2. Vypeckované datle rozmixujte společně s mandlemi a kakaem.
3. Lehce navlhčenýma rukama tvarujte z připravené hmoty kuličky, které obalte v připravených pistáciích.
FIT linecké cukroví
Ingredience:
- 1 vejce
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g bio proteinu
- kapka vanilkového extraktu
- kůra z jednoho bio citronu
- 40 g jablečného pyré nebo marmelády na promazání
Postup:
1. Všechny ingredience kromě marmelády smíchejte a vypracujte z nich těsto. Pokud se bude lepit, přidejte o trochu více mouky. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte do dalšího dne odpočinout.
2. Předehřejte troubu na 150 °C. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu asi na půl centimetru silný plát, ze které vykrajujte požadované tvary. Ty následně vyskládejte na pečicí papír a vložte do trouby. Dejte pozor, aby polovina měla uprostřed otvor. Pečte asi 10 minut, ale cukroví kontrolujte.
3. Upečené a vychladlé tvary spojte pomocí marmelády nebo pyré. Takto připravené linecké nechte alespoň týden až dva odležet, aby nasáklo vlhkost.
Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou
Ingredience:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 175 g bílého selského jogurtu
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 20 g oleje
- 15 g medu
- 5 g perníkového koření
- 5 g jedlé sody
Na polevu:
- 100 g kvalitní čokolády
- 10 g kokosového oleje
Postup:
1. V misce si smícháme cukr, med, vejce a žloutek, přidáme jogurt, koření a olej. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou. Vypracujeme těsto.
2. Připravíme si misku s vodou a plechy s pečicím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme malé hromádky na plech. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.
3. Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit ve vodní lázni a důkladně smícháme.
4. Upečené vychladlé perníčky namáčíme napůl do čokolády, případně je můžeme jen dekorativně pocákat, a necháme dobře zaschnout.