Rodiny sužuje krize: Přiznejte dětem, proč jim nekoupíte zmrzlinu, radí experti

Roste inflace, zvyšují se ceny za nájmy, ceny za energie překračují kritické hranice a rozhodně to nevypadá, že ke konci roku by se měl bolestivý trend otočit. Řada rodin už nyní otáčí každou korunu a lidé přiznávají, že šetří třeba na jídle či na dětech. Jak nejmenším říct, že peníze došly? Odborníci radí nic netajit.

Prognóza České národní banky odhaduje nyní průměrnou inflaci za letošní rok na více než 16 %, stejného názoru je ministerstvo financí. Kromě energií zdražují i potraviny a základní potřeby pro domácnost. Ekonomové se už ani nesnaží predikovat, kdy se negativní trend obrátí. Řadu českých domácností čeká složitý podzim a opravdu kritická zima.

Do toho přichází školní rok a děti je nutné vyslat zpět do lavic. Pokud budeme parafrázovat legendární hlášku z komedie Na samotě u lesa, tak to máte penály, školní brašny, pravítka, kružítka, přezuvky, školní svačiny, obědy... Nejen matky samoživitelky se bojí, že krize je dostane na lopatky.

S dětmi je nutné mluvit otevřeně, říkají odborníci

Podle dětských psychologů je zásadní před dětmi netajit, že je nutné začít šetřit. Je obtížné nejmenším vysvětlit, že peníze došly, ale je to mnohem lepší, než něco tajit a snažit se realitu lakovat na růžovo.

„Možná už začínat od takových drobností, kdy děti upozorníme na to, že když nechají v pokoji rozsvíceno, nedostanou třeba zmrzlinu,“ řekl pro CNN Prima News dětský psycholog Václav Mertin. Další expertka varuje, aby se rodiče před dětmi nehádali na téma peněz a šetření.

„V situacích, kdy rodiče nejsou jednotní v názorech na financování rodiny a jejich pohledy se výrazně liší, vznikají okolo toho velmi zatěžující konflikty, které mají vliv na všechny děti, zejména na ty malé,“ vysvětlila pro CNN Prima News ředitelka Domu tří přání Miroslava Flemrová. „Když už děti chtějí něco nadstandardního, tak je dobré je vést k tomu, aby si na to našetřily. U starších dětí bych doporučila, aby šly na brigádu a peníze si vydělaly a bylo to součástí jejich ekonomického života,“ dodala Flemrová.

Oslovení odborníci zároveň dodávají, že to, co se děti letos naučí přijímat a chápat, se jim bude hodit nejen v následujícím roce. Panují obavy, že krize bude pokračovat a dál se na ní výrazně bude podílet válka na Ukrajině, Grean Deal a následky koronavirové pandemie.

Sdílejte článek
Štítky peníze rodina chudoba Česká národní banka finance děti Václav Mertin Ministerstvo financí České republiky ruská invaze na Ukrajinu hotové peníze