Jak žádat o příspěvek 5 000 Kč na dítě. Některé rodiny dostanou peníze automaticky

Od pondělí 15. srpna mohou rodiče žádat o takzvané školkovné, tedy jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě. Nárok na něj mají domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun hrubého za rok 2021 a dětmi, které ještě neoslavily 18. narozeniny. Některé rodiny dostanou školkovné automaticky.

Mimořádným příspěvkem chce vláda v době vysoké inflace a energetické krize pomoci rodinám před začátkem školního roku. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo webový portál jenda.mpsv.cz, přes který lze o příspěvek žádat. Stejně tak mohou lidé podat žádost osobně v Czech Pointech na radnicích či na krajských úřadech, od 1. 10. též na pobočkách České pošty. Vedení ministerstva práce očekává, že hlavní nápor žadatelů bude v prvních deseti dnech.

Příspěvek dostanou děti, které ještě neoslavily 18. narozeniny. Stát peníze vyplatí i na děti, které se do konce roku teprve narodí. Nárok na pět tisíc korun má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Ministerstvo předpokládá, že příspěvek se bude týkat přibližně 1,5 milionu dětí.

Příspěvek se nebude danit

O příspěvek mohou žádat domácnosti, jejichž hrubý příjem byl za rok 2021 nižší než jeden milion korun. Do limitu se počítají pouze příjmy ze zaměstnání a příjmy z podnikání. U zaměstnanců se započítají příjmy za loňský rok, ze kterých bylo odvedeno sociální pojištění. U osob samostatně výdělečně činných půjde o příjem za rok 2021 uvedený na daňovém přiznání jako základ daně. Příspěvek od státu se nebude danit, nebude ani předmětem dohody o srážkách ze mzdy a nebude podléhat exekučním srážkám.

Příspěvek pro rodiny s dětmi vláda schválila už v červnu:

O příspěvek nemusí žádat rodiče, kteří pobírají přídavek na dítě, těm bude dávka vyplacena automaticky. Není nutné na každé dítě žádat zvlášť, počet dětí se uvede do formuláře. Rodina, která má například dvě děti a splní podmínky, dostane deset tisíc korun. O příspěvek mohou žádat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou také pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Stačí čestné prohlášení, stát údaje ověří

Rodina nemusí předkládat dokumenty, které dokazují, že na dávku má nárok. Pouze na konci formuláře se zaškrtne políčko s čestným prohlášením o výši příjmů domácnosti a ministerstvo pak tyto údaje ověří. Pokud bude vše v pořádku, peníze by měly přijít do 30 dnů po podání žádosti.

„Jen upozorňujeme žadatele, že příspěvek bude vyplácen nejdříve na přelomu srpna a září, dřív to nestihneme odbavit,“ uvedl pro web Aktuálně.cz náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Karel Trpkoš.

Domácnost, která si není jistá, zda splňuje podmínky pro čerpání mimořádné dávky, může při vyplňování formuláře zaškrtnou políčko „chci zkontrolovat výši příjmů“. Ministerstvo tak dostane od žadatele pokyn, aby ověřilo na sociální správě příjmy domácnosti ještě před zasláním mimořádného příspěvku.

Sdílejte článek
Štítky peníze rodina Česká pošta přídavky na děti děti Česko Czech POINT Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky jak žádat o příspěvek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.